Reabilitare termică şi extinderea compartimentului de primiri urgenţe. Sunt cele două obiective pe care Spitalul de Pediatrie Sf. Ioan din Galaţi speră să le atingă în 2015. Realizarea lor se va face prin fonduri europene sau cu finanţare de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Spitalul a reuşit în ultimii cinci ani să atragă numeroase proiecte europene şi să beneficieze de investiţii importante.

În 2014, la Spitalul de Pediatrie Sf. Ioan din Galaţi s-a implementat un proiect de două milioane de lei. Principalul obiectiv pentru 2015 îl reprezintă reabilitarea termică a clădirii.Valoarea finanţării BERD se ridică la 6,1 milioane lei,iar Consiliul Local Galaţi a contribuit cu 2% din fonduri.

Victoriţa Stefănescu, director Spitalul de Pediatrie, declară: " Avem început proiectul cu IE Sănătate, care înseamnă informatizarea dosarului medical al pacientului, astfel încât atunci când pleacă pacientul să-şi poată vizualiza când doreşte, tot istoricul bolii."

Acest proiect se va finaliza la finalul lunii ianuarie 2015. Şi tot în anul care vine, conducerea spitalului aşteaptă cu nerăbdare reabilitarea termică a clădirii. De acest lucru va beneficia pentru că Primăria a fost inclusă într-un proiect pilot al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, pentru creşterea eficienţei energetice a cladirilor publice. Dupa evaluarea făcută de experţii BERD, au fost alese cinci şcoli şi Spitalul de Pediatrie.

"Noi acum, ca să zic pe româneşte, avem risipă, pentru că dăm căldură cam peste tot, lumina este peste tot, omul trebuie să se ducă să stingă lumina. Omul mai uită. Aici vom avea nişte temporizatoare care să dea căldură şi ele vor da căldură exact când trebuie" spune Victoriţa Stefănescu.

Mihai Bucatanschi, consilier local Galaţi, întăreşte:" Deci factura de energie termică, în urma reabilitării termice care se face, ar trebui să fie mai mică şi din economia care rezultă se achită creditul."

Spitalul va primi peste 6 milioane de lei de la Banca Europeana de Reconstrucţie şi Dezvoltare. Tot în 2015, Spitalul de Pediatrie Sf. Ioan din Galaţi va afla dacă este eligibil un proiect european în care este inclus şi care presupune reabilitarea ambulatoriului şi a compartimentului de primiri urgenţe. Investiţia este necesară, în condiţiile în care, în prezent, instituţia cu greu face faţă solicitărilor.

Florin Iordache, şef Compartiment Primiri Urgenţe: "Problema la Compartimentul de Primiri Urgenţă ar fi sala de aşteptare care este foarte mică, numărul de pacienţi care este foarte mare şi îndeosebi seara, ar fi nevoie de o extindere a spaţiului şi de o modernizare a spaţiului de aşteptare."

Iar lista pentru 2015 se încheie cu achiziţia unui aparat de anestezie şi a altor echipamente de măsurare a funcţiilor vitale, necesare noii secţii de neonatologie, în valoare de 1,2 milioane de lei, inaugurate de premier.. Reprezentanţii spitalului au primit promisiuni că aceste goluri vor fi acoperite în cel mai scurt timp.

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro