Expunerea prelungită la frig poate cauza hipotermie, degerături, dar și probleme legate de starea psihică precum somnolență, pierderi de memorie, dificultăți de vorbire iar pe vreme friguroasă se pierde până la 50% din căldura corpului prin extremități, atenționează Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București.
Avertizarea DSP, postată pe site-ul propriu, vine în contextul în care un nou val de ger a fost anunțat de ANM pentru intervalul 6-9 ianuarie, după cel care a traversat România în perioada 30 decembrie - 2 ianuarie.
Medicii recomandă populației în perioadele cu temperaturi scăzute să consume alimente bogate în proteine și grăsimi nesaturate, fructe, legume și să evite consumul băuturilor alcoolice, dar și deplasările în spații deschise și expunerea la frig.
Persoanele vârstnice, în special cele cu afecțiuni cardiace și respiratorii, trebuie să evite deplasările și frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiții de temperaturi scăzute.
De asemenea, o atenție specială trebuie acordată copiilor iar părinții sunt rugați să evite transportul acestora pe distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare și neechipate corespunzător.
DSP mai recomandă încălzirea corespunzătoare a locuințelor și evitarea utilizării instalațiilor improvizate, care pot duce la intoxicații cu monoxid de carbon, precum și asigurarea unei bune aerisiri a locuințelor, cel puțin o dată pe zi.
"Atenție la supraîncălzirea atmosferei din locuință, pentru că șocul termic este mai mare atunci când ieșiți afară", atenționează medicii. (Agerpres)