Norme Coca 2023 - 2024

Coordonatorul SMURD Târgu-Mureş, dr. Cristian Boeriu, a fost numit, la sfârşitul anului 2014, printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, în funcţia de preşedinte al Comisiei de medicină de urgenţă şi dezastre, organism care activează cu rol consultativ în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Atribuţii multiple

Contactat de cotidianul Zi de Zi, dr. Cristian Boeriu a precizat că respectiva comisie are mai multe atribuţii în ceea ce priveşte activitatea medicală de urgenţă din România. „Atribuţiile pe care le am sunt multiple, Comisia de medicină de urgenţă şi dezastre este formată din specialişti din medicina de urgenţă care activează în domeniul urgenţei în mai multe centre, sunt reprezentanţi atât din partea serviciilor de ambulanţă, cât şi din partea Unităţilor de Primiri Urgenţe SMURD. La nivelul acestei comisii se discută toate problemele care implică activitatea medicală de urgenţă, începând de la stabilirea bugetului pentru Unităţile de Primiri Urgenţe SMURD din toată ţara, propuneri de repartizare de buget şi de fapt acesta va fi şi subiectul care se va dezbate la prima şedinţă din acest an. În cadrul comisiei se discută inclusiv propuneri legislative atunci când sunt necesare, propuneri de modificări legislative cu elemente legate de partea de metodologie, de desfăşurare a concursurilor care au loc în domeniul urgenţei, de la examene de rezidenţiat până la examene de specialitate, de medic primar şi aşa mai departe. Practic, implică tot ceea ce înseamnă activitate în medicina de urgenţă, evident cu rol consultativ, însă practic odată ce se iau nişte decizii în cadrul acestei comisii, deciziile sunt aduse ca propuneri către ministrul Sănătăţii şi apoi se discută la nivelul Ministerului Sănătăţii dacă aceste propuneri sunt fezabile sau nu pentru a fi puse în aplicare”, a declarat dr. Cristian Boeriu.

Ştafetă preluată de la dr. Raed Arafat

Coordonatorul SMURD Târgu-Mureş preia funcţia de preşedinte al Comisiei de medicină de urgenţă şi dezastre de la dr. Raed Arafat, care a explicat, pentru cotidianul Zi de Zi, care este motivul retragerii sale din respectiva comisie a Ministerului Sănătăţii. „Având în vedere că acum sunt şeful Departamentului pentru situaţii de urgenţă şi preşedintele Comitetului interministerial pentru situaţii de urgenţă dintre Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Afacerilor Interne, este normal ca acel Comitet consultativ de medicină de urgenţă să fie condus de altă persoană, pentru că nu e normal ca preşedinţia acestor comitete care se consultă una cu cealaltă să fie deţinută de aceeaşi persoană. Şi atunci pasul era normal şi chiar eu am solicitat colegilor de la Ministerul Sănătăţii să ies din comisia respectivă – nu sunt acolo nici preşedinte, nici membru, ci invitat ca observator dar nu cu drept de vot – tocmai ca să putem să asigurăm o consultare corectă între cele două comisii, în care să nu fie aceleaşi persoane”, a menţionat dr. Raed Arafat.

„Cristian Boeriu este foarte bine apreciat”

De asemenea, dr. Raed Arafat a avut numai cuvinte de apreciere la adresa colegului său, dr. Cristian Boeriu. „Cred că alegerea este una foarte bună, doctorul Cristian Boeriu este foarte bine apreciat în domeniul medicinei de urgenţă, este foarte bine apreciat de toţi colegii din acest domeniu, este cu o activitate foarte bună, inclusiv în domeniul academic şi cred că respectiva comisie va fi coordonată foarte bine de el mai departe. Desigur, asta nu înseamnă că dânsul va face ce îi spune doctorul Arafat. Nu, dânsul o să facă ce trebuie şi are o comisie alcătuită din membri care s-au schimbat tocmai ca să păstrăm o relaţie de consultare între cele două comisii şi nu ca ambele comisii să facă aceeaşi treabă sub două denumiri”, a punctat dr. Raed Arafat.

Componenţa comisiei

Potrivit site-ului Ministerului Sănătăţii, www.ms.ro, Comisia de medicină de urgenţă şi dezastre are următoarea componenţă: preşedinte – dr. Cristian Boeriu (Târgu-Mureş), vicepreşedinte – dr. Hadrian Liviu Borcea (Oradea), secretar – dr. Cătălina Cornea (Bucureşti) şi membri – şef lucrări dr. Luciana Rotaru (Craiova), dr. Alice Grasu (Bucureşti), dr. Leonida Iancu (Timişoara), dr. Bogdan Opriţă (Bucureşti), dr. Vasile Popescu (Constanţa), dr. Adela Golea (Cluj Napoca), dr. Mihai Grecu (Timişoara), dr. Florin Croitoru (Craiova), dr. Horia Simu (Cluj Napoca), dr. Sorin Lacan (Cluj Napoca) şi dr. Adrian Hâncu (Iaşi).

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro