Medicii atrag atenţia că 1.400 de persoane infectate cu HIV care locuiesc în zona Moldovei nu îşi mai pot urma tratamentul din cauză că lipseşte unul dintre medicamente. Prof.univ.dr Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" Iaşi, a declarat că medicamentul Combivir lipseşte din schema de tratament al bolnavilor infectaţi cu HIV, existând posibilitatea ca situaţia acestora să se agraveze în cursul săptămânii viitoare când există riscul ca şi şi alte două medicamente utilizate de aceşti pacienţi să lipsească din schema terapeutică.
Conform sursei citate, disfuncţionalitatea a apărut la nivelul distribuitorilor de medicamente care nu şi-au onorat în totalitate comanda de medicamente, angajată prin licitaţie publică de Spitalul de Boli Infecţioase în luna decembrie 2014. Despre această situaţie, Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi a înştiinţat conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi şi Unitatea de Asistenţă Tehnică şi Management a Programului HIV/SIDA din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase 'Matei Balş' Bucureşti.

"Această situaţie ne îngrijorează pentru că lipsa unui medicament în cazul bolnavilor infectaţi cu HIV va duce la oprirea schemei terapeutice aplicată în prezent acestor pacienţi şi instituirea unei noi terapii, care de regulă este mai scumpă. Întreruperea tratamentului va avea ca efect creşterea rezistenţei virusului HIV la anumite medicamente", a declarat prof. dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

Centrul Regional HIV/SIDA din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" Iaşi are în evidenţă 1.400 de bolnavi din care 230 de bolnavi sunt din judeţul Iaşi. AGERPRES
Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro