Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat studiul, publicat în 2 ianuarie în revista 'Science', potrivit căruia cancerul este mai degrabă rezultatul hazardului decât al modului de viață sau al eredității, relatează site-ul www.20minutes.fr
Foto: (c) FILIP KRAINCANIC/ TANJUG ARHIVA
Centrul Internațional pentru Cercetarea Cancerului (CIRC), cu sediu la Lyon, care funcționează sub egida OMS, s-a declarat marți "în dezacord profund cu concluziile" la care au ajuns cercetătorii de la Universitatea "Johns Hopkins" din SUA, conform cărora două treimi din cazurile de cancer pot fi explicate prin mutații genetice aleatorii care permit tumorilor să se dezvolte și doar o treime au drept cauză factori genetici sau condițiile nefavorabile din mediul înconjurător.
CIRC consideră că această analiză dă dovadă de "limitări metodologice", fiind în contradicție cu un număr mare de "dovezi epidemiologice". "Știam deja că există un element de hazard în dezvoltarea unui cancer", a declarat doctorul Christopher Wild, directorul CIRC. 'Dar concluzia că *lipsa de noroc* este cauza majoră a cancerului poate fi înșelătoare și poate prejudicia eforturile menite să identifice cauzele acestei boli și să o prevină", a spus el.
Aceste critici au afectat revista 'Science', jurnalistul aflat la originea publicării controversatului studiu recunoscând că a comis unele "stângăcii". Pe de o parte, el a făcut referire la 'două treimi din toate cazurile de cancer', deși studiul nu include date despre cancerul de sân și la prostată, care sunt foarte frecvente. În plus, el a simplificat prea mult mesajul autorilor studiului, care era dificil de înțeles și de explicat pe înțelesul publicului larg.
AGERPRES/(AS-autor: Mihaela Nicolaescu, editor: Cristina Mac)