Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a stabilit recent ca medicii din spitalele de stat sunt considerati functionari publici, astfel ca acestia trebuie sa raspunda penal pentru infractiunea de luare de mita. Insa este corect ca medicii sa fie cercetati si condamnati pentru "atentiile" solicitate si primite de la pacienti?

Decizia ICCJ nr. 26/2014, publicata in Monitorul Oficial nr. 24 din 13 ianuarie 2015, a fost luata intr-o cauza in care un medic chirurg a cerut si primit bani de la apropiatii unui pacient inainte de a-l opera.

Dupa ce medicul a fost cercetat si condamnat la inchisoare pentru luare de mita in forma continuata, acesta a facut apel. Apoi, Curtea de Apel Targu Mures s-a adresat ICCJ pentru a se lamuri daca un medic angajat intr-un spital de stat -- trimis in judecata pentru luare de mita -- poate fi considerat functionar public.

Decizia ICCJ de a considera medicii din spitalele de stat ca fiind functionari publici a provocat anumite controverse, avand in vedere ca legea stabilea deja ca acest lucru contravine naturii profesiei de medic si obligatiilor fundamentale ale acestuia fata de pacientul sau.

Argumente PRO:

1. Lipsa raspunderii penale pentru luarea de mita nu poate fi justificata de caracterul liberal al profesiei de medic, asa cum au considerat judecatorii ICCJ, atunci cand acesta conditioneaza actul medical la care este obligat din punct de vedere profesional, moral si legal, de bani sau foloase necuvenite pe care le cere, primeste sau accepta. Pacientii nu pot fi lasati neprotejati de legea penala, avand in vedere importanta serviciului public de sanatate.

2. Medicii trebuie sa-si faca profesia fara sa ceara alte "recompense", pentru aceasta activitate, in afara de salariile si bonusurile pe care deja le primesc de la angajatori in baza contractului de munca. Serviciile medicale de care au parte pacientii in sistemul public nu trebuie sa fie influentate in niciun fel de posibilitatile financiare ale acestora.

Argumente CONTRA:

1. Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii stabileste ca, avand in vedere natura profesiei de medic si obligatiile fundamentale ale medicului fata de pacientul sau, acesta nu este functionar public si nici nu poate sa fie asimilat acestei categorii de persoane. Independenta medicilor in realizarea actelor profesionale trebuie protejata, sustine Colegiul Medicilor, altfel acestia vor avea un motiv serios in plus de a pleca in strainatate.

2. In tarile Uniunii Europene, profesia de medic este legiferata ca fiind liberala, sustin si deputatii din Comisia pentru sanatate si familie. Prin urmare, in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare, acestia nu pot fi considerati functionari publici, pentru ca o astfel de echivalare diminueaza prestigiul profesiei si relatia apropiata de pacient.

 

Voi ce credeti: Este sau nu corect ca medicii de la stat sa fie considerati functionari publici si sa poata fi cercetati penal si condamnati pentru luare de mita?

 

Cititi cateva comentarii si apoi adaugati si voi unul aici

Sursa

Comentarii (98)

Alex (utilizator neinregistrat)Duminica, 18 Ianuarie 2015, 09:19Mucalitzi spun ca prima meserie din lume a fost cea de jurist "si la inceput a fost haos". Incep sa le dau dreptate. Definitia functionarului public e clara "persoana platitita din bani publici". Aici sunt 2 situatii distincte. Profesia - care este liberala si modul de exercitare a acesteia. Nu-l obliga nimeni pe medic sa se angajeze la stat. Oricum si in particular daca ar lua foloase necuvenite si nu le declara la fisc este evaziune fiscala. Daca vor sa fie liberali sa fie cercetati pt. evaziune fiscala, controlat averea si luat totul. Isi vor fi dorit sa fi fost functionar public.

tony (utilizator neinregistrat)Duminica, 18 Ianuarie 2015, 06:49DA, sa le fie retras si dreptul de a mai practica medicina .

Dorin (utilizator neinregistrat)Duminica, 18 Ianuarie 2015, 05:09Indiferent cum sunt considerați, în baza fișei postului,ei contra serviciului prestat ,față de angajamentul asumat în fața angajatorului,în cazul nostru statul, trebuie să presteze o activitate conform pregătirii profesionale,pentru care primește o remunerație. Angajatorul îi pune la dispoziție condițiile necesare desfășurării acestei activități,iar angajatul prestează munca respectivă, desigur în urma cunoștiințelor acumulate, pentru care primește o sumă de bani.Pacientul nu trebuie să aibă preocupări vizând raportul angajator -salariat.El se prezintă la unitatea sanitară specifică boli sale pentru a fi tratat cunoscțnd că statul îi pune la dispoziție acest servici,la care el cotizează ( sub forma CAS-ului ),și nu trebuie să fie interesat decât de manoperele privind boala sa. De plata celui care întreprinde manoperele se ocupă angajatorul, în cazul nostru statul.Teoretic,indiferent de pacient,de faptul că e stimulat în plus sau nu e stimulat prin diferite atenții ( care ar trebuii să fie o jignire la adresa sa ),medicul este obligat să-și execute meseria imparțial și în mod egal pentru fiecare caz.Dacă nu mai dorește să lucreze, poate solicita desfacerea contractului de muncă și să plece într-o clinică privată unde tarifele pentru diverse manopere sunt afișate ( deci bolnavul știe de la început ce costuri are ) sau să-și facă propriul cabinet.

Minuni tipic romanesti (utilizator neinregistrat)Duminica, 18 Ianuarie 2015, 02:04Masura asta, daca va ajunge aplicabila, va genera multe schimbari in structura sistemului sanitar si va conduce la privatizarea in masa a spitalelor de stat, cumva, in asa fel incat medicii de la stat vor fi functionari publici, iar cei din sistemul privat nu vor fi?  Iar spitalele de stat vor fi doar pepiniere de rezidenti pt mediul privat? 

Buna gluma (utilizator neinregistrat)Duminica, 18 Ianuarie 2015, 01:54Adica, o sa li se aplice si lor legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei? Cu incompatibilitati, cu tot? ) Ce gluma buna!
Marea majoritate a oamenilor nu au habar de ce presupune functia publica si se refera doar la spagile medicilor. Si, cu asistentele si cu ce e i spatele medicilor cum ramane?
Asta inseamna cumva ca medicii si asistentele care lucra la stat, nu vor mai avea voie sa lucre si in mediul privat, ca incalca incompatibilitatile din Legea 161, nu? Sau, cum altfel?

Sa o vedem si p-asta! 

ARKzad
Duminica, 18 Ianuarie 2015, 00:51Daca medicul solicita obligator de la pacient bunuri sau bani inainte de interventie sau operatie trebuie condamnat.(daca fapta s-a comis).Pentru primire ulterioara de bunuri sau bani,poate fi sanctionat ca masura preventiva si pentru pacienti.Legat de subiectopii si cantareti ,lautari ce canta la diferite ocazii sunt functionari publici? Dar Persoanele Fizice Autorizate?

+1eqvagel
Duminica, 18 Ianuarie 2015, 00:38Spaga este doar pentru functionarii statului,in nici o firma privata nu o sa gasesti asa ceva.Din pacate sunt o gramada de medici care conditioneaza actul medical.Da ,trebuie cercetati si judecati.

+1lavi2015
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 23:58Am fost la un spital pentru o consultatie si asteptand la usa am auzit cand doctorita intreba asistentul:"dar eu nu primit nici o punga de cafea ?" iar dupa cateva minute iese asistentul si trimite unul din insotitori sa-i cumpere o punga de cafea doctoritei.Deci cu alte cuvinte doctorita l-a trimis pe asistent sa le zica oamenilor sa-i cumpere cafea.Banuiesc ca trebuia sa ne simtim toti si sa ne ducem sa cumparam cate un pachet de cafea daca vrem consultatie.RUSINE medicilor NESIMTITI care cer.In primul rand ar trebui sa gandeasca ca nimeni nu vine la spital de drag si sunt multi oameni care de-abia isi duc traiul de pe o zi pe alta,cu acestia ce aveti de gand sa faceti daca nu va dau nici o atentie,ii lasati sa moara ?RUSINE,si DA,sunt deacord sa fie cercetati penal si condamnati pentru luare de mita.

+1Costy (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 23:121.Medicii de la stat nu trebuie cosiderati functionari publici!! 2. Medicii care conditioneaza actul medical, de primirea unor sume de bani, nu trebuiesc condamnati, ci, sa l-i se anuleze definitiv dreptul de a mai profesa si sa suporte costurile pregatirii lor, pentru cei care au fost pregatiti pe banii statului. Numai asa se va curata sistemul, de cei invatati cu asemenea practici. Se incalca un juramant pe care il depun toti medicii la absolvirea facultatii. A se face diferenta, intre cei ce primesc diverse atentii din partea apartinatorilor pacientilor, benevol, si cei ce conditioneza actul medical de anumite sume.

+1db (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 22:53Da, conditionarea actului medical de o suma de bani este infractiune si trebuie pedepsita, indiferent daca profesia este asimilata sau nu cu functionarul public.
Dar daca ulterior interventiei medicale pacientul este multumit si vrea sa dea un cadou medicului (fie si bani) asta nu ar tebui nici cercetat, nici pedepsit. Si medicii buni, de regula, nici nu primesc cadouri inaintea actului medical.

SALLAY CATALINA
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 22:48Categoric, daca sunt platiti de la bugetul de stat, unde sunt tot banii nostrii, contributiile noastre, de ce sa le mai dai ,,mici atentii sau mari atentii,,? Noua cine ne da atentii ca ne facem datoria, pentru care suntem platiti cu un salariu? Corect, da, sa fie cercetati si condamnati, pentru ca nu se mai satura, dar stiu sa-si faca vacante in tari exotice, masini ,,bengoase,, vile, etc.

Maria (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 22:40Noi, oamenii obisnuiti, marea masa, de unde luam mita ca sa putem da mai departe la doctor?? Abia traim de azi pe maine. Atunci, cu cat mita va fi mai mare cu atat va fi doctorul mai"dragut" iar pe cei care nu au bani de mita ii va trimite la plimbare.

DAN (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 22:40Nu exista medic care sa fie condamnat pentru indiferent ce suma de bani pretinde personal sau interpusi, ci doar sarlatani/criminali/jeguri umane.

tudorioan
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 22:01Medicul ala chirurg cand a cerut bani de la autorii pacientului pentru ca cel salvat de la o situatie...privind limita intre viata si moarte, daca nu era fara "spaga", murea pacientul, trebuia condamnat! Altfel, medicii tineri, chiar daca sunt pregatiti mult mai bine decat cei care au impresia ca sunt de neinlocuit, cei din urma poarta o vina grava pentru exodul medicilor pregatiti sa-i inlocuiasca pe batrainii medici "spagari", ar trebui sa-si cunoasca limitele si sa lase pe altii sa le continuie performantele...! Obligat, viitorii guvernanti ai Romaniei trebuie sa puna in aplicare articol de lege, acelea care au existat pana la reinventarea altora, care prevedea ca trebuie sa se asigure pentru invatamant 6% din bugetul de stat... Despre ce se mai poate discuta?

Qubik
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 21:54Nu, nu ar trebui condamnati pt mita ci pt santaj sau talharie. Asta este definitia pt ceea ce fac ei, profita de suferinta cuiva pt a obtine foloase materiale de la el cu toate ca primeste un salariu tot de la cei care contribuie la bugethul statului.
Ca sunt profesii sensibile, de acord, ca in momentul in care iti salveaza viata ta sau a altei persoane dragi si atunci esti in stare sa dai tot ce ai, da, de acord, merita. Dar nu asa.
Problema se poate rezolva foarte foarte simplu. Sa se creeze un cont bancar deschis pe numele spitalului in care pacientul care este multumit si vrea sa isi exprime recunostinta fata de personalul medical, sa faca donatii in care pe ordinul de plata sa scrie 1000 lei pt dr. Cutare si 500 lei pt asistenta Cutarica. Sa existe un comitet profesional si un contabil care sa gestioneze fondurile, 16 % impozit, ceea ce este corect, 15 sau 20 % - stimulent pt medicul si/sau asistenta ori echipa nominalizata pt ca nu doar un medic este responsabil, este si o infirmiera, o asistenta un anestezist, un farmacist etc. si din ce ramane, managerul sa dirijeze 1% pt el, ca e sef, 5% pt spital (ca sa faca reparatii, sa ia televizoare, mobilier, apa minerala) si ce ramane sa se dirijeze la sectia unde lucreaza echipa pt a se cumpara carti, sa se plateasca deplasari la congrese, sa se cumpere aparatura sau alte chestiuni de folos.
Asta consider eu ca este solutia care impaca pa toata lumea si parlamentarii ar trebui cat mai repede sa ia in considerare aceasta posibilitate insa pana atunci colectivul de medici pot infiinta o asociatie non profit care sa functioneze pe principiul pe care l-am descris si fiind asociatie non profit, nu mai paltesc acei 16% impozit ba chiar pot beneficia de 2% din redirijarea impozitului pe anul precedent al fiecarui membru.

amvirdan
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 21:43medicii nu pot fi asimilati functionarilor ...

+1Aura (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 21:25Cei ce comenteaza spun ca medicii sunt prost platiti si ca astfel se justifica luarea de mita. GRESIT. In romania sunt multe alte meserii prost platite, atunci ar trebui sa dam la spagi peste tot. Aici traim si deocamdata asta e situatia.
In ceeace priveste pedepsirea DA ar trebui sa fie pedepsiti mai aspru decat la alte meserii deoarece aceasta meserie lucreaza cu material uman, iar atunci cand s-au angajat in aceasta munca au depus un juramant (inginerul , economistul nu jura nimic) iar incalcarea unui juramant chiar de mai mica importanta SE PEDEPSESTE. Ce domnilor doctorii au moţ au ceva in plus fata de noi ?,La fel avocati primesc mita ,in general in romania peste tot daca nu dai nu poti obtine ce vrei.Eu platesc asigurari de sanatate in tara , cind am mers la medici , din intrebari le puse s-a descoperit ca ca sint plecata din tara si au zis :- trebuie sa platesti toate consultatiile,acum si de cite ori vi la control. Spaga domina peste tot in Romania,sa nu stie cuva ca esti plecat peste hotara,cind mergi la ei te jupoie de viu .Spaga trebuie pedepsita

+2unlupalb (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 20:22sa ne spuna deputatii din Comisia pentru sanatate si familie daca medicii
din uniunea europeana conditioneaza exercitarea profesiei de atentii venite
de la pacienti , cred ca in secunda II - poate sa-si caute servici ,
ma ingrijoreaza faptul ca anumiti medici poate sa fie atat de josnici incat
sa priveasca viata unui om egala cu o anumita suma de bani ,
mai exista o anumita categorie de oameni care iau viata unui om pentru
o anumita suma de bani , asa numitii asasini platiti , asa ca...

+1Anca (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 19:33avand in vedere definitia din VCP a functionarului in art 147 si incriminarea faptei de luare de mita din art 254 VCP,as spune ca aceasta decizie doar umple un blanc in NCP!

+1martan (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 19:07da , deoarece atat timp cat sunt bugetari trebuie sa fie supusi acelora-si legi. Daca ar fi particulari nu ar lua mita sau nu ar fi angajati ai statului. Noi contribuabilii ii platim atat din buget cat si prin CASS. Le ajunge si pentru cate ore lucreaza intr-o luna

+3Traian21
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 19:04In multe tari exista infractiunea de sperjur. Foarte aspru pedepsita. La noi lasam in seama lui Dumnezeu pedepsirea incalcarii unor juraminte.
Ca e marturie mincinoasa, ca e denuntare calomnioasa, sau altele asemenea, incalcarea juramantului trebuie sa fie si la noi fapta penala cat de cat grava.
Jura medicii (juramantul lui Hippocrat), jura magistratii (art. 34. - (1) din legea 303/2004), jura militarul, jura oricine cu orice ocazie, fara sa existe pedepse „umane”, in caz ca Dumnezeu ar fi ocupat cu probleme globale.
Cat despre mita, nu vad un motiv real, juridic, social, moral, sa pedepsim discriminatoriu.
Daca un medic conditioneaza actul medical de suma primita anticipat, incalca juramantul depus la „investirea” ca medic, ... nu mai e medic. Poate fi orice, inclusiv functionar public, sau ...privat (de la „privata”).
In opinia mea juramantul e ceva sfant, transformat de dreptul romanesc in carpa de sters murdaria de pe constiinta.

+3Flavia (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 18:58De curand am nascut in Germania,Koln de cand sotul meu a telefonat la salvare si pana a venit ambulata au trecut fix 4 (patru) minute in spital social de stat am fost tratata extraordinar chiar daca eram o straina pentru ei. Paturile erau schimbate de doua ori pe zi,mancarea iti alegeai dintr0un meniu de 6,7 feluri ba mai mult te intreba daca esti musulmanca pentru ca mancarea sa nu fie cu carne de porc.Doctorii asistentele niciodata dar niciodata nu o sa fie in Romania asa ceva... Spaga ? habar nu au ! La ei de ce si la noi nu ? Si ar mai fii ceva le este FRICA Domnilor si Doamnelor da frica de colegul de langa el frica de infirmiera sau de brancardier DA BINE AU FRICA Pentru ca daca cineva ciripeste de rau si ajunge la urechile sefilor RAUS (AFARA) Si dracu-i mai angajaza.Poate sa fie mama si tata profesorului de medicina. PA Si adio medicina. Asa ca sunt de acord sa faca puscarie pentru fiecare leut cerut si primit

ContSters342111
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 20:14Draga Flavia,ce salarii au medicii din Germania si ce salarii au medicii din Romania? Ce salarii au asistentele din Germania si ce salariu au asistentele din Romania?Eu nu spun ca ce fac medicii este corect dar daca si salariile ar fi ca in alte tari altfel ar sta si la noi treaba.De ce majoritatea medicilor si asistentelor din Romania pleaca in alte tari unde sunt platiti mai bine?

+1Qubik
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 21:13Ancuta 32, nu te obliga nimeni sa te faci medic sau asistenta, nu-ti convine salariul, pa si pusi, fa altceva, cand te apuci de medicina sau de liceul sanitar stii ca vei avea un salariu mic dar continui, de ce? ca esti pasionata? nuuuu, doar pt faptul ca stii sigur ca salariul este doar o mica caontributie a statului, venitul tau fiind din spagi. Bineinteles ca in primii ani nu vei primi spaga dar dupa ce vei invata cum sa ii determini pe bolnavi si familiile lor sa cotizeze, se va imbunatati traiul.
Ceea ce descriu este perfect real, cum se cheama asta? mita? nuuuu, mai degraba talharie adica profiti de suferinta unui om pt a obtine de la el foloase meteriale.

ionel-s
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 21:37La noi sefii, de peste tot(privat sau stat), sunt de vina. Daca sefii cer , deci genereaza sistemul, cine sa-i ia pe astia cu raus ?

adi73 (utilizator neinregistrat)Duminica, 18 Ianuarie 2015, 00:08Qubik, eu am facut facultatea in anii 90 cand speram ca o sa traiesc decent din meseria asta, era inceputul tranzitiei, cand mi-am dat seama ce viata o sa am, era spre sfarsitul facultatii, ce sa mai fac? Oricum, desi traiesc financiar de pe o zi pe alta din salariul de mizerie, nu accept spaga niciodata, mi se pare ceva super-umilitor, asta desi risc ca unii pacienti (ca matale, probabil) sa se indoiasca de calitatea mea profesionala! Asa ca, lasa-ti-o mai moale cu generalizarile si cu domenii unde nu cunoasteti toate aspectele!

+5Claudia (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 18:57Este corect sa fie cercetati. La fel cum ar fi corect si legal intr-un stat de drept sa fie cercetati pentru evaziune fiscala medicii specialisti, dar mai ales medicii stomatologi care practica profesia in cabinetele lor private si percep sume de bani fara sa elibereze chitanta si, implicit fara sa conbtribuie la stat cu vreun procent din sumele incasate. Daca statul inchide ochii la aceasta evaziune istorica, nici noi, ceilalti, nu ar trebui sa mai contribuim la bugetul statului. Firesc, nu?

+3Dorel (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 18:48Foarte corect este ca si medicii sa fie cercetati penal pentru luare de mita !
De curand am vazut un caz intr-un spital ,un medic cerea spaga de la obraz cu nerusinare unei femei amarate care efectiv nu avea de unde sa dea spaga. Pai ce sa faci nu are bani il lasi sa moara ? Hai acela care are este liber dar ce te faci cu cei mai multi care nu au efectiv. Pai stai frate ca nu este corect si nici uman. Eu sincer sa fiu nu sunt de acord.Pai daca te faci medic sa jupoi omul , numai ca esti medic. PUSCARIA SAI MANANCE !

adi73 (utilizator neinregistrat)Duminica, 18 Ianuarie 2015, 00:12Si credeti ca asa fac toti? De ce generalizati? Orice padure isi are uscaturile ei, dupa cum nu toti s-au omorat cu gramatica pe la scoala dupa cum vad in scrisul dv, dar de improscat cu noroi nu duc lipsa! 

+1anatiti
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 18:42Nu stiu cine este mai tare in acest stat: legea sau ICCJ. De fapt am parerea mea: singura putere in stat este justitia si marea curte constutitionala. Parlamentul nu este nimic, guvernul este facut ca sa dea si eventual sa nu i se ceara, presedintele trebuie sa se tina deoparte conform constitutiei iar presa noastra este politizata total Noi ce facem?

+1Alex (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 18:40Este o profesie liberala. Medicul ,nu este un....functionar...(public). Salarii mizere (cele mai mici ) conditii de munca inumane prin suprasolicitare.
Fara conditionarea actului medical insa

Qubik
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 21:21Esti liber sa-ti alegi alta profesie... sa faci altceva. Nu este profesiune liberala cea de medic asa cum sunt avocatii, expertii etc. Ca primesti drept de libera practica e altceva. Ei nu primesc salarii de la stat, medicul primeste deci odata dau bani platindu-mi impozitul si contributia la sistemul de sanatate si sa-mi spui mie, ca nu esti platit suficient si sa mai scot bani din buzunar, consider ca este o mare nesimtire !

+2Drun (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 18:25Mai am o observatie: prin "atentia" pe care o dam medicilor incercam sa corectam un rau al sistemului. Medicii invata cel mai mult, au cea mai mare raspundere, si cel mai de mizerie salariu.
Daca ar avea un salariu corect nu cred ca s-ar mai pune problema de "atentii".

+1Qubik
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 21:24Nu numai medicii invata, nu numai medicii au nevoie de carti si haine.... "atentia" de fapt este cat un salariu minim pe economie , unii impart un salariu minim cu inca 2 -3 suflete, cat de uman este sa astepti si sa primesti "atentii" ?

+3ionel-s
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 18:23Nu este corect ca doctorii sa fie luati pentu primire de foloase necuvenite ! Da, sa fie ridicati cei care conditioneaza actul medical de primirea foloaselor necuvenite, dat atat. De ce ? Pentru ca sistemul a fost croit de asa natura incat doctorii sa nu poata supravietui din salariu primit la stat, exceptie facand cei cativa care reusesc sa se descurce mai bine, dar putini..

Politrucii au creat un sistem medical nefunctional, din care se fura bani la greu..
Eu am fost de curand la Spitalul Muncipal si am gasit acolo o jale. Pe langa mizeria fizica si degradarea mediului, ca urmare a sumelor mici investite, am mai putut remarca si un management slab..Dar oricat de minunat ar fi managementul unui spital, daca n-ai bani, nimic nu-ti mai merge...

Si sa nu se uite ca toti vrem sa fim reparati bine si repede cand ne imbolnavim!

+6Drun (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 18:19Am cateva intrebari:
Preotii nu sunt tot bugetari?
Ei nu iau ciubuc?
Pe ei de ce nu ii urmareste nimeni?
Oricum preotii nu au nici o raspundere.

ionel-s
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 18:26Antitezele de genul acesta sunt nefericite. Nu ajuta cu nimic !

+3Ion (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 17:35toti cetatenii din Romania sant egali in fata legii -vezi Constitutia ROM

+1Drun (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 18:28Da, dar "ai nostrii" sunt mai egai!

+3Victor (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 17:23Atita timp cit esti angajat la stat si ai un salariu ,este lesne de inteles ca pentru munca depusa esti platit profesei pentru care te-ai pregatit conform nomenclatorului.Deci toate atentiile sunt luare de mita clar.Un aspect adevarat este ca putini pacienti (sau foarte putini) sunt atit de darnici pentru a mitui medicul, problema este ca medicul angajat la stat iti cer bani si culmea pentru orice serviciu are tarif stabilit.In concluzie medicul care vrea sa ia bani,(spaga) sa faca bine sa se privatizeze si sa nu mai aiba nici o legatura cu istitutiile statului si atunci sa vedem cum pe linga serviciile prestate unde o sa aiba un anumit tarif, daca iti mai da mina si mie si lui sai ma dau si sa mai ia (spaga)MITA.

anatiti
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 19:00Pai Victore dece te duci la stat? Du-te la privatizati ca tot acolo ajungi daca vezi preturile. Acolo medicii sunt platiti dupa valoare si cred ca nu poti ajunge la un professor doctor

+3emynem07
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 17:21Hai sa nu-i mai plangem ca au salarii mici (si din acest motiv pot lua spaga).
TOATA LUMEA din Romania are salariul mic...ma rog,cu cateva exceptii..asta nu insemna ca trebuie sa incepem sa ne jefuim unii pe altii.
Cum puteti sa le luati apararea? Nu ati intrat nicidata intr-un spital sau intr-un cabinet medical? Te lasa sa mori (la propriu), daca nu scoti ceva din buzunar..lesini in fata lor si trec indiferenti pe langa tine.
Cine le ia apararea este el isusi medic sau nu a fost niciodata bolnav.

+1ContSters342111
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 20:27Nu este adevarat,eu am avut de-aface si cu medici foarte buni si corecti care nu au acceptat nimic.Hai sa nu generalizam sau sa spunem ca toti medicii sunt la fel.Mai sunt si exceptii,adevarat,pe cale de disparitie.

+1Tatan (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 17:20Unele comentarii bune altele de/a dreptul idioate! Dacă un medic ţi-ar sala viaţa ţie, soţiei, copilului tău în momente dramatice ai fi în stare să-i dai tot ce ai şi să consideri că i-ai dat puţin! Dacă unii se consideră justiţiari şi corecţi ar trebui să-şi vadă lungul nasului mai întâi, să se gândească că şi ei pot oricând să fie loviţi de un nnecaz ţi să fie salvaţi de un amîrât de medic absolut corect şi inimos! Dar nerecunoscători sunt destui aşa că bateţi apa-n piuă!

+1ionicaflus@yahoo.ro (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 17:19Cu atit mai mult sa ajute un om sarac si furat de autoritati in munca lui nu sa-l jecmaneasca si ei in mod barbar.Ei au cit de cit un salariu dar altii care produc nu au mai nimic.

+3LUCIAN (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 17:16Cei ce comenteaza spun ca medicii sunt prost platiti si ca astfel se justifica luarea de mita. GRESIT. In romania sunt multe alte meserii prost platite, atunci ar trebui sa dam la spagi peste tot. Aici traim si deocamdata asta e situatia.
In ceeace priveste pedepsirea DA ar trebui sa fie pedepsiti mai aspru decat la alte meserii deoarece aceasta meserie lucreaza cu material uman, iar atunci cand s-au angajat in aceasta munca au depus un juramant (inginerul , economistul nu jura nimic) iar incalcarea unui juramant chiar de mai mica importanta SE PEDEPSESTE. Ce domnilor doctorii au moţ au ceva in plus fata de noi ?

Qubik
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 21:35Ai perfecta dreptate. Poa sa aiba medicii salarii de 10 ori mai mari pt ca tot se vor gasi printre ei indivizi care sa puna mana pe bani (au fost cazuri cu judecatori, procurori etc) asa ca nu e o scuza, se cred spuma intelecualitatii si niste superiori insa sunt departe de aceasta conditie.

adi73 (utilizator neinregistrat)Duminica, 18 Ianuarie 2015, 00:23Qubik, de ce generalizam? Si de ce sunt toti ''departe" de aceasta conditie? Probabil din cauza complexelor tale de inferioritate! Si chiar cu ce te ocupi? Ca vad ca iti petreci ziua raspunzand aproape tuturor comentariilor care iti alimenteaza frustrarile! Sunt perfect condamnabili cei care conditioneaza actul medical si trebuie pedepsiti, dar alte meserii n-au uscaturile lor?

+5radumititean
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 17:14Este corect si ar trebui ca orice persoana care exercita orice atributie in cadrul oricarei entitati publice sau de interes public, inclusiv neremunerat, si indiferent daca e functionar public, salariat sau in alt tip de raport juridic, sa fie tratat dpdv penal ca functionar public. Argumentul cu precizarea din Legea 95 / 2006 potrivit caruia in virtutea caracterului liberal al profesiei medicul nu este si nu poate fi asimilat functionarului public il consider fals in acest context, pentru ca scopul lui este de a scoate medicul de sub principiul obligativitatii respectarii dispozitiilor ierarhice pe aspectele profesionale specifice, in sensul ca daca in literatura de specialitate exista opinii diferite asupra tehnicii celei mai bune de a opera in situatia x, propunand unii autori tehnica A si alti autori tehnica B, faptul ca seful clinicii este de opinie ca e mai buna tehnica A nu ii permite sa ordone tuturor chirurgilor sa opereze cu acea tehnica, o poate impune doar echipei in care opereaza el, daca este seful echipei ( "mana intai"). La fel este la avocati, si daca esti avocat colaborator intr-o societate, in principiu tu iei decizia in dosarul incredintat, decizie care o iei dupa constiinta ta profesionala, chair daca stii ca pe unele teme avocatul coordonator al societatii are poate opinii diferite si el ar propune o alta abordare... Acesta e principiul traditional in profesiile liberale, principiu care se poate aplica practic tot mai rar, pe masura ce se lucreaza tot mai mult in echipa, nu individual, si pe masura ce constrangerile materiale si de alta natura tot cresc, mai ales in medicina, unde degeaba vrea medicul x sa prescrie tratamentul y, ca ii spune contabilul spitaului ca nu poate pt ca e o varianta prea scumpa, sau ii spune seful de sectie sa faca altfel ca el e sef, sau nu il lasa ghidul emis de ministerul sanatatii ( ca sunt tot mai legiferate chestii care in trecut erau doar literatura de specialitate....).

+2Amy_Neagoe (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 20:24Perfect de accord, drag domn Radu !

+2gogutu (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 17:06daca statul ar da lefuri substantiale medicilor,si asistentilor medicai,acestia nu ar mai fi tentati la orice pas sa ia mita sau sa ceara aceasta.daca omul care a fost ingrijit de un medic asa cum trebuie,si el considera ca vrea sa dea ceva acelui medic,pentru serviciile aduse,nu cred ca ar trebui considerata mita.asta vrea pacientul si asta face.daca medicul respectiv cere el atunci problema se schimba total.e bine totusi ca sa fie un pic de supraveghere,si daca medicii de stat au salarii decente,in momentul semnarii contractului,trebuie avertizat,atat verbal cat si in scris

+1mdbarbulescu@yahoo.com (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 16:56Da, este corect.

+1Dani (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 16:54DNA-ul ar trebui sa trimita ofiteri sub acoperira si sa-i prinda in flagrant pe medici. E loc la Rahova destul inca
Asa poate se mai potolesc
Sa nu uit propun sa le si confiste averea ilicita.

anatiti
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 18:51Dani esti cam tanar. Sa vezi cand vin bolile si te duci vrei nu vrei la cei pe care acum ii trimiti la Rahova. Voi sunteti cei care duceti aceasta tara pe cai gresite votand toti analfabetii si hotii dovediti. Asa am ajuns mai jos decat o colonie. Dar voi nu stiti ce este aia

+1ancuta32 (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 16:37Obiceiul ''de a primi '' in Romania este de cand lumea si pamantul.Nu spun ca este corect dar daca medicii si asistentii ar avea salarii decente nu cred ca s-ar ajunge la asta.Oameni buni sistemul sanitar este la pamant,salariile sunt mizere,eu sunt asist. medical si am un salariu de 1 300 RON iar din acestia platesc o rata la CAR de 660 RON,o alta rata de 300 RON la o alta banca,iar din banii care imi raman adica cu 430 RON trbuie sa platesc utilitatile mancarea si sa-mi cresc si copilul.Nu medicii sau asistentii sunt de vina ci statul care nu face nimic pt sanatate.

+2adi lungu (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 17:56Sunt convins ca cei 960 lei sunt recuperati lunar...

+1ContSters342111
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 20:47Da,recuperez o parte dar nu cerand de la bolnavi daca la asta te referi.Am doi parinti care ma ajuta.Mai sunt si exceptii, nu toate cadrele medicale primesc mita.

+2edyeduardo2004
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 16:27corect ar fi sa li se mareasca salariile iar daca se preteaza si la "atentii" altfel nu se uita la tine nici cat la un caine... dar pestele de la cap se-mpute, interesu-i ca sistemul sanitar de stat sa dispara sau sa se taraie in genunchi ca si CFR-ul etc

robert1958
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 16:09Mai de neanteles este faptul ca medicii angajati ai sistemului public de sanatate duc cu ei obiceiul "de a primi" si in sistemul privat unde preteaza sub diverse forme de colaborare.

petru (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 16:00In nici un caz nu pot fi asimilati ,,functionarilor publici,,

atticus
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 15:58Zice in articol " ..... acestia nu pot fi considerati functionari publici, pentru ca o astfel de echivalare diminueaza prestigiul profesiei si relatia apropiata de pacient."
Oare pretinderea si acceptarea unor sume de bani nu diminueaza prestigiul profesiei si relatia "apropiata" (sic!!) dintre medic si pacient?
Apoi, dupa ce esti prins cu musca pe caciula sa mai ai tupeul (a se citi: neobrazarea) sa te adresezi ICCJ s.a.m.d. - mi se pare absolut iesit din comun.

+1ioan ros (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 15:40Medici au depus un juramant? nu o ordonanta de urgenta" ce platim de multe ori ? platim STINTA....

viorel_georgescu53
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 15:32cred ca are o profesie "liberala'atunci cand isi desfasoara activitatea in cabinetul sau privat...dar atata timp cat este platit din bugetul spitaluilui unde este angajat cu contract de munca, nu poate pretinde sumede bani pentru ceva ce are ca sarcina de serviciu in fisa poatului...ca e sau nu asimilat ca functionar public conteaza mai putin..fapta de a conditiona actul medical pentru care este "salarizat" trebuie considerat ca o fapta de natura penala...pana la urma..daca ne gandim bine..lucrand intr-un system public de stat...este functionar public...lucreaza pentru comunitate, pentru public...ca salariile sant mici...este alta problema..are optiunea de a alege daca ii convine sau nu locul de munca si salariul...

+2ari (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 15:12Atata timp cat lucreaza intr-un spital de stat, medicul indeplineste un serviciu public, deci poate fi asimilat cu un functionar public. Numai in sistemul privat se poate vorbi de caracterul liberal al profesiei de medic.

+1carmenmur
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 15:11DA.Sa raspunda penaș

+2Pacientul (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 15:04Trebuie si la noi sa fie ca in toata UE.Nu se da spaga doctorilor din spitalele de stat.Daca prin absurd vine un strain sa se trateze la noi,ce face da spaga doctorului?
Pe de alta parte eu sunt roman si imi platesc toate darile la stat.,iar doctorul primeste bani de la stat din banii mei.Ce? trebuie sa-l mai platesc inca odata?

+1teodor.doru59@yahoo.ro (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 14:48Nu cred ca este corect ca medicii, chiar si de la stat, sa fie considerati functionari publici. Nu argumentez.
Cred ca este corect ca, totusi, medicii care PRETIND foloase necuvenite si cei care CONDITIONEAZA actul medical de primirea de foloase necuvenite sa poata fi cercetati penal si condamnati.

+1euroloser
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 14:48Medicii in general nu cer spaga. Ei doar comunica asistentelor pretul iar acestea transmit pcientilor. Deci banii din buzunarul lor vor fi considerati "atentie".
Problema la fel de grava este ca platim CASS iar in spital cumparam medicamentele (de multe ori tot de la angajatii spitalelor).
Si tocmai ce mi-a venit de la fisc o somatie de plata pentru CASS. Ptiu !

+3Dax (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 14:42Judecand la rece, un medic este platit din fonduri publice. Punct.
Judecand la cald, daca nici nu-i platim si ii si mai inchidem , o sa ramanem fara ei.

Nicu (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 16:50atunci umfla-i tu cu bani si taci!

+2elisdin (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 14:21Daaaaa.Majoritatea lucreaza si la stat si la privatAu avantaje...peste poate.Sr trebui luati la purecat toti sa vedem cati pot sa-si justifice averile .Democratioa le-a adus acesti bresle multe avantaje.Un director de spital are un salariu mai mare decat presedintele,un sef de sectie este remunerat,profeseaza ,are cabinet particular,mai face parte si dintr-un consioliu,ONG ,colegiul medicilor...etc si tot mai vrea mita.DESTUL,pana aici,zic eu.

Viorel (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 14:20Sunt de acord cu cercetarea medicilor in cazurile in care cer bani ca sa rezolve o problema medicala, intrucat CONDAMN exploatarea suferintei pacientilor si conditionare actului medical de oferirea de bani : ce fac cei sarmani, mor intrucat nu au bani ?

+2Pantea M (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 14:16daaa! si sa li se confiste si averile ce nu le pot justifica din leafa adica , vile masini de lux case de vacante bani in banci si bijuterii.
Ei cand au in față un pacient nu se uita sa vada ce venit are nenorocitul care ajunge pe mana lor si intind laba după plic. Pacientul cand pleaca de la medic toata luna nu mai are bani de mancare. Ba se mai uita si urat daca le dai o suma mica in asa fel incat sa iti ramana si tie pana la leafa sau pensia urmatoare.. Ce vina au bolnavii ca unii din medici au leafa mică? Sa se razbune pe stat sau sa plece in lume dar nu sa jecmaneasca bolnavii, unoeri obligati sa imprumte bani de pe la rude ca sa faca fata ”cerintelor” unor medici flamanzi!
HUO!!!

anatiti
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 18:46Se poate sa cereti acelasi lucru si celelalte doua puteri
;justitia si preotimea?????

+3Moucha Vlad (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 14:15Din moment ce au ales sa lucreze "la stat",este logic si corect sa fie cercetati pentru spaga solicitata si/sau primita !!Sa isi intemeieze cabinete medicale private si sa-si afiseze la usa un tarifar.Cui ii va conveni pretul solicitat,va fi tratat acolo;cui nu ii va fi pe plac acel pret sa mearga la cabinetul de stat,unde ii functioneaza asigurarea medicala ! Povestea cu profesiunea liberala e o gogorita pentru a se eluda legea la nevoie !!

Joseph (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 13:57DA !

elnagrigore12 (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 13:48Eu consider ca DA! Medicii trebuie sa fie cercetati pentru luare de mita. Foarte multi medici ingrijesc sau opereaza pacientii dupa ce le-au fost platite anumite sume de bani. Cuantumul sumelor este cunoscut , de la pacient la pacient, sau direct de la medicul care trateaza/opereaza. Astfel chirurgul incaseaza suma mai mare, apoi secundarul, anestezistul, asistenta sefa, etc. Bolnavul care nu are de unde sa plateasca este ignorat de medic. Pentru medic nu conteaza asigurarea medicala a pacientului. Nu mai conteaza JURAMANTUL LUI HIPOCRATE, nu exista omenie/umanitate. Daca bolnavul moare dupa operatie, iarasi medicul nu are nici o raspundere si nici nu restituie banii luati, rudelor pacientului mort. Cat despre plecarea unui medic in strainatate, consider ca este normal sa plece daca nu-i convine in Romania, DAR SA RESTITUIE STATULUI ROMAN CHELTUIELILE FACUTE CU SCOLARIZAREA. Eventual, sa plece dupa terminarea liceului in tara pe care o considera primitoare si sa faca acolo facultatea. Oricum un medic care nu este bine pregatit si nu are experienta nu poate sa isi faca cariere in GERMANIA, FRANTA, ANGLIA. Nici acolo nu umbla cainii cu covrigii in coada si nici nu mai pot lua CIUBUCURI. In plus, nu il tine angajatorul sa aiba timpi morti si sa taifasuiasca. Medicine cere studiu continuu, devotament, dragoste pentru om. Vor ciubucuri? De acord, sa li se dea ciubucuri dupa ce fac operatii reusite, dupa ce insanatosesc pacientii, etc, iar acestia sa le ofere in functie de posibilitati. Cadrele medicale medii trebuie sa nu mai fure din spitale tratamentul bolnavului ori diverse materiale consumabile : vata, seringi , fase, dezinfectante, etc, etc.

+2joop (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 14:30De acord ca doctorii care nu profeseaza in Romania sa restituie contravaloarea celor 6 ani de facultate si a rezidentiatului. Si de asemenea toti cei care au facut facultate la stat si nu lucreaza in domeniu sau au plecat in afara. Va place? Nu?? Asa credeam si eu..

+1Burlacudan
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 14:42elnagrigore12 ai perfecta dreptate.Cine si-a ales meseria de medic trebuie sa o faca cu suflet,nu sa ciara bani de la cei amariti.Cine lucreaza in spital nu ar trebui sa aibe cabinet medical privat.DA trebuie sa fie cercetati pentru luare de mita.

Un cetatean (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 13:46Problema este foarte delicata. De ce? Intai ca ca sistemul este subfinantat (daca n-ar exista atata HOTIE in contracte) si medicii sunt platiti prost. Dar nu inteleg pe acei medici care conditioneaza actul medical de bani ? Oare acel juramant nu mai are nici-o valoare? Pe aceia cand i-as prinde le-as ridica dreptul la libera practica. In concluzie statul trebuie sa gospodareasca mai bine banii, sa le ridice salariile medicilor dar daca ii prinde pretinzand bani sa-i pedepseasca drastic. Oricum orice om se va simti recunoscator fata de cel care l-a insanatosit si il va recompense in masura posibilitatilor , dar acest gest nu trebuie sa fie condamnat sau blamat .

miliuta
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 14:44Toti suntem platiti prost ,iar ei au aceste salarii in functie de cum suntem platiti toti ,reprezenind un tot .Ce vina avem noi ceilalti ca aceasta tara nu se misca ? Dar ei stiu sa exploateze sistemul exact cum au facut dintotdeauna .Asta este boala veche la romani ,ne vom debarasa vreodata de ea?

GermanAlex
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 13:34Se pare ca punem pe aceasi treapta functionarul de la ghiseu si medicul. Ca multe alte lucruri de la noi e o prostie si o absurditate. Orice om care este platit prost va accepta sau chiar va cere. Dupa 5 ani de facultate grea, rezidentiat, zeci de examene sa traiesti cu 2000 lei e absurd. Conform datelor de la Ministerul Sanatatii ar trebui sa avem de 2 ori mai multi medici, dar nu ii avem. Pacientii sunt aceeasi. Deci sunt dublu solicitati. Taxele colectate de la pacienti sunt infi"r"me pentru ca nu se doreste introducerea unui sistem normal - trepte fixe si servicii clare functie de taxe. Statul isi bate joc de aceasta profesie iar rezultatul va fi tragic pentru noi.

+1@GermanAlex (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 13:46)) 5 ani?
Glumiti! Mai informati-va, va rog! Sunt multi cei care chiar va vor crede daca citesc aici, pt ca le iau drept informatii profi...

Burlacudan
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 14:48Cereti dreptul vostru ca medic de la stat ,dar nu subjugati amariti care au un salar sau o pensie de mizerie.Nu l-a obligat nimeni sa devina medic .In cazul acesta sa-si faca meseria asa cum trebuie sa respecte pacientul

Amy_Neagoe (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 20:53Din păcate, numai și numai 'conștiința publică sau cea public profesională' îi pune pe medici și pe profesori pe aceeași treaptă. Fiindcă Codul Juridic/Administrativ al Profesiilor spune cu totul altceva. Revenind însă la implicarea politică dezastruoasă în viața profesională și în cea personală vs. privată d.a.( un alt motiv pentru care eu sunt de acord în detaliu cu dl.RaduMititean de mai sus), știți cine face legile de conduita profesională, în orice stat European ?
Hmm...în Romînia, cred că știm cam toți, din nefericire însă suntem extrem de puțini noi cei care știm cu mult mai mult decît ceea ce spune mass-media și pot afla cam toți, în detrimentul faptului că logistica mass-media este coordonată politic oriunde, mai mult sau mai puțin.
Concluzionind acum cu exemplul banilor 'hotărîtori' pentru conștiința individuală, în mod diferit, vă recomand să recitiți comentariul meu public despre ultimele evenimente tragice, la Paris.Îl puteți găsi pe YouTube: Technocrat Independent Diplomat si pe cele 3 conturi pe care le dețin pe Google+: Amy Neagoe; Abby Sciuto si 'DiplomatIndependent'. Vă mulțumesc.

milton (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 13:33DA ! si in special pe nesimtitii aia de ,, medici " de la stat care te conditioneaza : iti fac operatia dar te costa .....

+1ametist
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 13:14Nimeni nu este mai presus de lege... Deci, si medicii de la stat/privat trebuie sa fie cercetati penal si condamnati pentru luare de mita.... dar si pentru dare de mita, in cazul in care sunt acuzati de malpraxis si aceasta este portita de scapare....
Iar judecata malpraxisului nu trebuie lasata doar la mana colegiului medicilor... ca ei se acopera unii pe altii... Justitia ar trebui sa functioneze si in lumea medicala... astfel vom avea servicii medicale corecte si cu respectarea juramantului lui Hipocrate... de a salva vieti, nu de a mari numarul ... cimitirelor....

gigipopa
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 13:20Nu este restrictionat accesul la instanta a celor care considera ca sunt nedreptatiti de catre Colegiul medicilor. In instanta se poate cere efectuarea unei expertize medico-legale.

gigipopa
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 12:28Observatie. Textul spune, citez: "..... Stabileste ca medicul angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca din sistemul public de sanatate are calitatea de functionar public in acceptiunea dispozitiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal. .... ".
Este vorba de nuanta, intre a fi considerat si a avea calitatea, cu referire la un articol din Codul penal.

+1Adrian Popescu (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 11:55Functionar public sau nu daca accepti bani necuveniti nu esti om si trebuie sa fii exclus cel putin din acea profesie . Ori facem ordine ori nu . Mai mult , ce tara e aia in care se fac legi care sa ii apere pe unii si pe altii nu ? Sau sa confere privilegii unora in detrimentul altora ?

+1elena croitoru (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 11:39Cand pui viata ta sau a unei persoane apropiate in mainile unui medic, de multe ori il consideri ca pe un zeu si speri ca va face tot ce ii sta in putiinta sa vindece boala. Astfel chiar daca e considerata mita, darul pe care-l oferi, dupa puterea buzunarului tau, uneori e prea mic ca sa arate recunostiinta ta. Orice s-ar zice si orice s-ar face, eu personal, voi incerca mereu, in atare situatii "sa mituiesc" medicul. "Mita", sau "recunostiinta materiala"- cum vreti sa-i ziceti- va constitui pentru mine, si cred, ca si pentru altii, o garantie in plus ca medicul va acorda o atentie sporita persoanei mele. Il rasplatesc ca sa-si lase la usa salii de operatie problemele personale ce i-ar putea sustrage atentia, ca sa-si poata folosi toata invatatura, experienta cu scopul de a ma vindeca.

+1camypos
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 12:48Si medicii din occident fac acelasi lucru, fara sa cerseasca bani pacientilor, iar daca nu primesc nu le intorc spatele. Ba mai mult, daca primesc bani, zboara.

+2george (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 13:15Cand un proaspat medic iese de pe bancile facultatii, el depune juramamtul lui Hypocrat, ceea ce ar trebui sa fie suficient pentru a-si exercita profesia la cel mai inalt nivel. Foamea de recompense a multor medici este alimentata de paciente asemenea Dvs. Din pacate, multi medici conditioneaza actul medical de primirea anticipata a unei recompense, in loc sa astepte macar obtinerea unor rezultate pozitive in starea bolnavului. Atitudinea acestor medici este condamnabila. Oferirea de recompense in cazul vindecarii bolnavului nu mai are caracter de mita si este mai acceptabila.

adi lungu (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 13:15Vai de noi, daca inca mai exista, in marea masa a pacientilor, asemenea conceptii!

androceul1948
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 10:20Argumentele contra sunt hilare pentru un om normal Simplu, esti platit din publici ,nu conteaza caracterul profesiei ,este MITA
.

+1miliuta
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 10:09Dar nu se trateaza de acest lucru ,este liberala platita din banii publici? Ce timpenie este aceasta afirmatie .In UE medicii nu stiu ce inseamna plocon ,nu au auzit de asa ceva ,oamenii au tarjeta sanitara si pentru acest lucru trebuie sa li se acorde serviciile pentru care au platit .Atunci pentru ce mai platesti toata viata ? Unde se duc acesti bani ?CITE MINCIUNI suntem obligati sa inghitim de-a lungul vietii numai pentru faptul ca nu avem nici o putere sa ripostam ,ci doar sa ne resemnam !Va rog sa se exprime doar cei care stiu cum sun aceste servicii inUE cu adevarat .

adi lungu (utilizator neinregistrat)Sambata, 17 Ianuarie 2015, 13:19Zici bine ce zici! N-ar fi rau sa fii mai clara in exprimare, sa fii inteleasa cum trebuie.

+1miliuta
Sambata, 17 Ianuarie 2015, 14:41daca totusi ai inteles ceva e bine adi ,mai mult nici dumnezeu nu da dragule !

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro