Sute de soferi bolnavi, care n-ar trebui sa conduca o masina, circula liberi pe sosele, desi legea ii obliga pe medicii de familie sa anunte politia atunci cand pacientii lor nu mai sunt capabili sa urce la volan.
De cealalta parte, doctorii invoca de fiecare data confidentialitatea diagnosticului si spun ca nu sunt obligati sa-i intrebe pe oameni daca au permis. Insa nu de putine ori, soferii s-au transformat in criminali pe sosele din cauza bolii.
In octombrie 2011, 14 romani au murit in Ungaria dupa ce microbuzul in care se aflau a fost zdrobit de un TIR. Soferul vinovat, un barbat de 31 de ani, suferea de enterocolita acuta virala, iar medicii ii recomandasera sa nu mai conduca.
Un alt sofer bolnav a fost la un pas sa produca o tragedie in 2010, la Vaslui. Epileptic, barbatul a facut o criza la volan si a intrat in doua autoturisme. Accidentul nu ar fi avut loc daca medicul de familie care il avea in grija ar fi anuntat politia ca soferul nu mai este capabil sa conduca, din cauza bolii.
Asa prevede, de altfel, ordonanta de urgenta privind circulatia pe drumurile publice. Insa doctorii spun ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple.
Angela Mazdrag, presedinte Patronatul Medicilor de Familie Buzau: "Noi nu avem de unde sa stim daca pacientul are carnet de conducere sau nu. El nu este obligat sa declare daca are carnet de conducere sau nu. Ar trebui si un acord al pacientului in situatia asta, nu poti sa pui in spatele unei persoane o afectiune pur si simplu, eu de astazi te las si fara carnet ca medic de familie."
Politistii cer cooperare din partea medicilor si spun ca in astfel de cazuri nu poate fi vorba de incalcarea confidentialitatii.
Greti Mihulescu, avocat: "Nu reprezinta o divulgare a secretului profesional a afectiunilor ce pot conduce la afectarea sigurantei pe drumurile publice intrucat in acest fel consider ca pe viitor sa evita producerea unui accident rutier."
Bolile care nu le permit soferilor sa urce la volan sunt incluse intr-un ordin al ministerului sanatatii din 2010.
Pe lista Ministerului Santatatii sunt peste 50 de boli incompatibile cu sofatul. Printre cele mai grave sunt epilepsia, afectiunile cardiace severe si ciroza hepatica. Persoanele sufera de aceste afectiuni pot suferi in orice moment o criza, spun medicii, moment in care devin pericole iminente pe sosea.
In cazul in care sunt depistati in trafic, soferii banuiti ca nu ar fi capabili sa conduca din cauza bolii, pierd permisul. Il pot recupera numai in urma unui control al medicului legist.
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 631 din 9 septembrie 2010