Salonul ”Nicolae Grigorescu” din incinta Hotelului Continental a găzduit, marți, de la ora 12.00, o masă rotundă cu tema “Prevenția cancerului de col uterin  – De la teorie la practică în regiunea de centru”, eveniment organizat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş – Unitatea Regională de Asistenţă Tehnică şi Management Regiunea Centru. Au fost invitați la discuții dr. Claudiu Puiac, manager SCJU Târgu Mureș, dr. Zoltan Lorinczi, director medical SCJU, Angela Moldovan, director îngrijiri SCJU, Florin Crăciun director financiar SCJU, conf.dr Mihai Căpâlnă, conf. dr. Monica Tarcea, decan UMF, dr. Ileana Mihăescu, vicepreședinte Asociația Medicilor de Familie, prof. dr. Bela Szabo, șef secție Obstretică Ginecologie, dr. Cosmina Uzun, coordonator URATM, conf. dr. Claudiu Mărginean, dr. Levente Bakos, Universitatea Sapientia, dr. Septimiu Voidăzan, Mariana Negoiță, purtător de cuvânt SCJU,  precum şi reprezentanţi ai Direcțiunilor de Sănătate Publică Mureș.

10171187_640574919347594_203465040_n

Perioada de 25 -31 ianuarie este declarată Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin.La nivel mondial, cancerul de col uterin este a treia cauză de malignitate la femei. Nivelul insuficient de informare și cunoștințe a femeilor condiționează prezentarea tardivă la medic, tratamente agresive, suferință, deprecierea calității vieții atât pentru paciente, cât și pentru familii, instituții și societatea în ansamblu. Programele organizate de screening al cancerului de col uterin pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin.

”Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin are drept scop informarea populației despre profilaxia și diagnosticarea precoce a acestui tip de cancer. Pentru a marca acest eveniment, Unitatea Regională de Asistență Tehnică și Management Centru a programului național de depistare precoce activă a cancerului de col uterin aflat în structura SCJU va derula o serie întreagă de activități menite să atragă atenția și să sensibilizeze populația, să o determine să conștientizeze care sunt beneficiile screening-ului cervical și care sunt factorii de risc. Prestatorii serviciilor de sănătate trebuie să dețină informații actualizate, astfel încât să poată răspunde corect la întrebările pacienților și să-i încurajeze. Ca medic anestezist, le recomand femeilor efectuarea testelor Babeș-Papanicolau dar, atrag atenția, recomandarea unui astfel de test nu înseamnă obligatoriu că femeia are cancer” a declarat Claudiu Puiac, manager Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Teste gratuite și în acest an

Programul gratuit de screening continuă și în anul 2015, pentru primul trimestru finanțarea este asigurată pentru 7200 de teste Papanicolau, aproximativ 1000 de teste pe județ . Toate femeile din județul Mureș cu vârste cuprinse între 25-64 de ani, indiferent de statutul de asigurat sau nu, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, pot participa la programul de testare gratuită și depistare activă precoce a cancerului de col uterin. Pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie unde cere eliberarea formularului pentru recoltarea și se informează despre centrul de recoltare. După recolatrea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta e pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigații suplimentare, dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după 5 ani.

rezultate

Peste 11000 de teste anul trecut

” În cadrul programului național de depistare activă precoce a cancerului de col uterin, Spitalul Clinic Județean de Urgență este Unitate Regională de Management pentru Regiunea Centru și include județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu, în care funcționează 13 rețele de screening. În perioada anului trecut, la nivel de regiune au fost înregistrate peste 11000 de teste Papanicolau, din care 9,16% sunt displazii ce necesită investigații suplimentarea declarat Cosmina Uzun, coordonatorul Unităţii regionale de screening al cancerului de col uterin din cadrul  SCJU Târgu Mureș În cursul anului 2014 au fost efectuate 11367 teste Babeș-Papanicolau, din care 10326 au fost negative, iar 1042 pozitive. Rata de rezultate pozitive este de 9,16%, rata displaziilor identificate pentru populația regiunii Centru. În anul 2014 programul de depistare activă precoce a cancerului de col uterin a reușit să devină cu adevărat național fiind implementat de către toate cele 9 UATM Regionale. La 2 ani de la inițierea primului program național de screening populațional organizat, 50097 de femei au beneficiat de testarea Papanicolau în Regiunea Centru, din totalul de 531898 de femei potențial eligibile testării. Rata de acoperie a testării a fost de 9,42%.

Lipsa de informare duce la dezastre

Formarea nivelului de cultură sanitară are loc în sânul familiei, în școală și apoi în tot timpul vieții, în sânul societății, în cadrul instituțiilor și a societăților culturale, științifice, sportive, medico-sanitare, prin organizațiile de masă sau în contactul de zi cu zi dintre membrii colectivităților.” Educația sanitară în rândul populației este obligatorie, să nu dea Dumnezeu ca cineva să aibă vreodată o astfel de boală, pentru că este o povară extrem de grea, atât pentru bolnav, cât și pentru membrii familiei” a declarat prof.dr. Bela Szabo, șef secție OG din cadrul SCJU.

Femeile din România dezvoltă un comportament ciudat și reticent față de cancerul de col uterin, HPV și vaccinarea anti HPV. ” De la bun început am intrat cu entuziasm în acest parteneriat de luptă împotriva cancerului de col uterin, dar mi-am pierdut entuziamul pe parcurs, văzând numărul mare de femei insist să aibă o reținere inexplicabilă față de acest test Papanicolau și vaccinare anti HPV” a declarat dr. Ileana Mihăescu, vicepreședinte AMF. Alegerile pe care le facem astăzi, ne afectează alegerile pe care le vom face în viitor, iar dacă sănătatea este de neprețuit, trebuie să facem totul pentru a o menține așa.

Amalia VASILESCU

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro