In luna decembrie, Casa de Asigurări de Sănătate a decontat pentru cabinetele medicilor de familie din judeţ 2.360.213 lei l cea mai mare sumă a fost decontată unui cabinet din Hangu – 17.748 de lei
Dacă stai să-i asculţi, doctorii de familie se consideră cea mai oropsită categorie din Sănătate. Deseori medicii de familie se plâng că muncesc peste puteri şi că sunt puşi să facă muncă de poştaşi ori funcţionari (vezi scandalul iscat pe tema completării şi distribuirii cardurilor de sănătate). Cu toate acestea, sumele decontate de Casa de Sănătate către cabinetele medicilor de familie sunt, în multe cazuri, de-a dreptul uriaşe. Instituţia a decontat pentru luna decembrie suma de 2.360.213 lei, cea mai mare sumă fiind decontată unui cabinet din Hangu – 17.748 lei. Alte 87 de cabinete medicale au primit sume de peste 10.000 de lei.
Pentru fiecare pacient înscris în liste, doctorul de familie primeşte bani chiar dacă nu-l vede cu anii; iar unii dintre ei au pe listă şi peste 2.000 de pacienţi. Faţă de celelalte servicii din sistemul sanitar, me-dicina de familie beneficiază de un sistem diferit de plată: plata „per capita“ şi „per serviciu“, prima fiind un tarif pe persoană asigurată, respectiv pentru serviciile acordate. Banii reprezentând plata per capita intră în buzunarul medicilor în fiecare lună, indiferent dacă un pacient a fost văzut la ochi sau nu. Tuturor bolnavilor aflaţi în evidenţe le corespunde un punctaj, cei mai bine cotaţi fiind copiii până la 3 ani şi persoanele de peste 60 de ani, pentru care medicii primesc 11,2 puncte; pentru pacienţii între 4 şi 59 de ani se decontează 7,2 puncte. 3,5 lei este valoarea unui punct.
Acestor sume rezultate din plata per capita li se adaugă o sumedenie de alte stimulente financiare. De exemplu, medicii de familie de la ţară primesc un spor de rural (izolare) reprezentând cam 20 la sută din valoarea contractelor. „Sumele decontate reprezintă venituri ale cabinetelor medicilor de familie. Din aceste sume se plăteşte personalul, utilităţile şi cheltuielile aferente“, ne-a spus juristul Radu Firăstrău, preşedintele CAS Neamţ.
Cu toate acestea, medicii se plâng că banii tot nu sunt suficienţi. „Din banii decontaţi de CAS sunt plătite toate cheltuielile cabinetului: salariile asistentelor, a femeii de serviciu, impozitele la stat, utilităţile, papetăria de cabinet, reparaţiile cabinetelor, astfel încât sumele care ne revin în final sunt mult mai mici. Undeva în jur de 2.000 de lei“ a declarat unul dintre medici. Realitatea, însă, este alta. Chiriile, mai ales în mediul rural, sunt modice. Primarii le fac multe favoruri, din cauză că-şi doresc să aibă medici în comună. Asistenţii, cei mai mulţi, mai au o altă slujbă fiindcă sunt foarte prost plătiţi.
Sunt şi medici care chiar muncesc
Sunt şi medici care nu se plâng, deşi sunt nevoiţi să acorde asistenţă medicală pentru pacienţi din mai multe localităţi. Este cazul unui medic din comuna Stăniţa, Lucian Costin, care de peste 25 de ani are grijă de oamenii din şapte sate ale comunei Stăniţa: Chicerea, Ghidion, Poienile Oancei, Stăniţa, Todireni, Veja şi Vlădicele. „Au fost momente dificile, pe care am reuşit să le depăşesc. În toţi aceşti ani, am ajuns să cunosc trei generaţii ale unei familii, de la bunic la nepot, condiţiile în care acestea trăiesc, obiceiurile lor“, a spus doctorul. Medicul are, în medie, 20 de programări pe zi, dar urgenţele fac ca numărul consultaţiilor să fie mult mai mare. „Nu-i pot refuza pe cei care au bătut atâta drum până la uşa cabinetului pentru a găsi o rezolvare la problemele de sănătate pe care le au. Am onorat întotdeauna soli- citările. Sunt şapte sate cu distanţe foarte mari între ele, cu case răsfirate pe dealuri. Cu maşina sau pe jos, am ajuns mereu la casele celor care mi-au cerut ajutorul“, a mai spus medicul Costin.
Deficit de 43 de medici de familie
După semnarea actelor adiţionale la contractul vechi între furnizorii de servicii medicale şi Casa de Asigurări de Sănătate, reprezentanţii instituţiei au tras linie şi au constatat o lipsă de 43 de medici raportat la populaţia judeţului. Concret, în judeţul nostru sunt 247 de doctori de familie faţă de 290. Dacă în urmă cu 3 sau 4 ani, fiecare comună avea un dispensar în care lucrau măcar o asistentă, moaşă, un medic, acum sate întregi au rămas fără medic. Mai sunt necesari 35 de medici în mediul rural şi 8 în urban.
Dacă oraşele Piatra-Neamt, şi Târgu-Neamţ sunt acoperite cu necesarul de medici, nu aşa stau lucrurile în zona Roman, Bicaz şi Roznov. Nu mai puţin de 34 de localităţi sunt descoperite din acest punct de vedere, oamenii fiind privaţi de orice formă de asistenţă medicală, localnicii fiind nevoiţi să se deplaseze la zeci de kilometri pentru a-şi vedea de sănătate.
(Maria NISTOR) Sursa
4 Responses to Scumpă-i medicina de familie!
Dumneavoastra ca si ziaristi sunteti rautaciosi si prezentati informatiile in mod eronat , folositi titluri care deformeaza realitatea. Informatiile sunt prezentate gresit si tendentios de catre dumneavoastra. Consultatia la medicul de familie este ” platita de casa de asigurari cu 9 RON iar acea suma fantastica pe care o plateste casa pe un pacient pe lista este de 2 RON. Nu medicii de familie au solicitat aceasta plata considerata PC ( per capita ) ci CASA de asigurari. Noi nu putem sa scapam de ea. Dumneavoastra cat platiti la coafor sau sau la frizerie? MEDICINA DE FAMILIE NU ESTE SCUMPA CI SOCIETATEA SI IMPLICIT DUMNEAVOASTRA ca si ziaristi NU O RESPECTATI la adevarata valoare. Daca medicul de familie ar fi lasat sa profeseze asa cum a invatat in 9 ani de facultate ( minim ) atunci costurile per total ar scadea. Dar dumneavoastra ca si ziaristi faceti afirmatii false si induceti artificial o stare de conflict intre pacienti si medici.
Subscriu la cele prezentate de . In plus,
cunosc medicul de familie din Hangu, dar si intinderea pe acre trebuie sa o acopere.Pentru o informare corecta, doamna ziarist, sa stiti ca tot sapte sate sunt arondate unui cabinet medical si unui punct de lucru. Distantele dintre localitati sunt foarte mari, toata comuna fiind intinsa de-a lungul Lacului de acumulare, pe aproximativ 30 km. Medicul de familie merge la domicilii ale batranilor si noilor nascuti, cu masina personala sau pe jos, multi kilometri, fie vara, fie iarna.
O recomandare: inainte sa dati stiri din sediul redactiei, mergeti mai intai la “locul faptei”! Poate asa veti da stiri conforme cu “realitatea” …Altfel, degeaba se numeste astfel publicatia de care o (ne)reprezentati!!!
Dna Nistor,
Nu sunt medic dar nu m-am putut abtine sa comentez acestui articol, daca putem a il numim asa.
Chiar vi se pare ca 10.000 de lei pentru un medic de familie e mult? Ati tras concluzii cu chirii si spatii, cu salarii ale asistentelor care oricum lucreaza in alta parte ca au salariu mic.
As vrea sa va vad cum v-ati descurca cu o afacere proprie fie ea din orice domeniu, in care sa mai aveti cel putin un angajat dar limitata la o cifra de afaceri lunara de 10.000 lei din care sa suportati consumabile si costuri de chirie, sau daca nu platiti chirie sa vad cum gasiti un fraier care sa va ofere o dugheana cu WC in curte, unde sa va sufle vantul intre picioare cand va descarcati; sa vad unde gasiti un angajat caruia sa ii dati cativa lei, ca oricum mai lucreaza in alta parte, si sa mai aveti si alte zeci de institutii pe cap care sa va controleze la piele de “cum faceti, ce faceti si cui faceti.”
Cei ca dumneavoatra promoveaza prostia, nerecunostinta fata de cei care muncesc, promoveaza traiul saracacios din Romania si il sustin. Pe cei ca dvs va urmeaza cei cu 600 lei salariu pe luna si 5 copii si un sot somer si care se vaita ca nu au ce manca dar nici nu fac mai mult sa isi creasca veniturile.
Pariez valoarea unei facturi de medic ca scrieti articole pe online pe 880 lei/luna ca nu ati avut “norocul” sa le scrieti pe hartie reciclata..
Daca ati promova si ati sustine cauze mai nobile, ati spune “doar 2.000 de lei castiga un medic, haideti sa vedem cum putem sa sustinem mai mult”, poate impreuna am reusi sa crestem si valoarea salariului mediu din Romania…
Nici eu nu sunt multumit de sistemul medical, de medici si de atitudinea lor. Dar totul se trage de la SARACIE, daca nu am mai fi saraci ne-ar preocupa lucruri mai bune, am discuta si comenta alte subiecte “mai inalte”.
Sper ca veti avea totusi bunul simt sa nu cenzurati mesajul meu, ca doar e “drept de exprimare” ca sa citez jurnalistii.
Sa aveti o zi buna si tot ceea ce va doresc e ca medicul dvs de familie sa nu vada articolul dumneavoatra
Dna Nistor,
Sunt medicul de care vorbiti la inceput, nu cei pe care ii criticati in aproape tot articolul. Asistentii mei nu lucreaza si in alta parte, sunt multumiti de salariu si de conditiie de munca. Am construit din banii mei un cabinet nou si armonios arhitectural, pentru ca atunci cand ajunsesem la Hangu vechiul dispensar era, dupa stramutarea de sub lac, o scoala veche de o suta de ani. Asta a insemnat sa investesc si pentru pacienti 50.000 euro. Am schimbat doua masini dupa drumurile prin munte pe unde colind zilnic si nu-mi pare rau, sunt recunoscatoare acelor oameni pentru viata pe care o duc printre ei, sunt respectata si ii respect. Cand nu era spital la Bicaz, am fost numita coordonatoare a centrului de permanenta din oras, am pus suflet si acolo si ne-am descurcat cum am putut cu necesitatile medicale dintr-un un sfert din judet, impreuna cu ambulanta, bineinteles. Ma bucur ca mi-e bine in tara mea, ca invatatura nu e in zadar si ca nu a trebuit sa emigrez pentru a fi apreciata.
Imi cer scuze pentru lipsa de modestie, dar e o biata replica tardiva la o stire pe care nu am avut timp sa o citesc atunci cand era “proaspata”.
Se pot adauga comentarii aici pe site sau pe site-ul sursa