Bărbatul avea 44 de ani. Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile arată că în judeţul Iaşi ar fi „focare locale“.

Primul pacient din ţară care a căzut victimă gripei din sezonul rece este un bărbat din judeţul Iaşi. Bolnavul în vârstă de 44 de ani care a decedat prezenta şi alte afecţiuni şi nu fusese vaccinat antigripal. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului Naţional de Suprave­ghere şi Control a Bolilor Trans­misibile (CNSBT), cazul confirmat cu virus gripal A(H1)pdm09 este singurul deces din ţară până în prezent. Centrul însă menţionează că, la nivel naţional, în sezonul re­ce, au fost confirmate 60 de cazuri de gripă, dintre care aproape jumătate sunt din Iaşi.

„Activitatea gripală evoluează cu intensitate medie, în focare locale în judeţul Iaşi, şi cu cazuri sporadice în unele judeţe, morbiditatea prin infecţii respiratorii acute fiind mai crescută decât în săptămâna precedentă, dar încadrându-se în intervalul aşteptat. În săptămâna 19-25 ianuarie s-a înregistrat de­butul sezonului gripal, confirmân­du-se cu laboratorul, pentru acelaşi subtip, un procent mai mare de 10% din probele testate pe săptămână“, arată CNSBT.

Astfel, în judeţul Iaşi s-au înregistrat 26 de cazuri de gripă, dintre care şase cazuri cu virus gripal A, subtip H1pdm09, 18 cazuri cu virus gripal A, subtip H3 şi două cazuri cu virus gripal B. Pe următoarele două poziţii în funcţie de numărul total de cazuri se află Bucureştiul, cu 15 cazuri, şi judeţul Suceava, cu şase cazuri de gripă confirmate. În Dolj şi Sibiu au fost depistaţi cu gripă câte trei pacienţi, în timp ce în alte şapte judeţe din ţară a fost confirmat câte un caz. În săptămâna 19-25 ianuarie, CNSBT a înregistrat 30 de cazuri confirmate cu virus gripal din cele 60 depistate de la începutul sezonului rece.

Pacienţii al căror diagnostic a fost confirmat în laboratoare nu erau vaccinaţi, menţio­nează instituţia. Aceasta mai subliniază că în intervalul precizat numărul infecţiilor respiratorii acute a fost de aproximativ 104.000 de cazuri, cu 21% mai mult faţă de săptămâna anterioară, şi tot cu 21% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Din cele 60 de cazuri de gripă de la nivel naţional, 42 sunt cu virus gripal de tip A şi 18 cu virus gripal de tip B.

Ieri-seară, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au precizat că încă nu ştiu de astfel de cazuri şi că vor reveni azi cu detalii. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase, prof. dr. Carmen Dorobăţ, a explicat însă că este posibil ca cifrele comunicate oficial de CNSBT să aibă la bază rezultatele exsudatelor pacienţilor internaţi în unitate cu infecţii respiratorii puternice. „Noi, în spital, săptămâna trecută, am avut mai mulţi pacienţi cu infecţii respiratorii agresive şi cu boli asociate. Au fost şi câteva decese, dar nu pot spune încă dacă este vorba despre gripă. Exsudatele pacienţilor au fost trimise la Institutul Cantacu­zino din Capitală, şi probabil acolo au fost confirmate cazurile de gripă“, a precizat specialistul.

S-au vaccinat peste 15.000 de ieşeni

Infecţiile respiratorii şi pneumo­niile încep să pună probleme se­ri­oase specialiştilor care se confruntă cu un val de pacienţi mai ma­re decât cel de până acum. Numai săptămâna trecută, Compartimentul de Epidemiologie a Bolilor Trans­misibile de la Direcţia de Sănătate Publică au înregistrat peste 10.000 de cazuri de îmbolnăviri, cu 1.300 mai mult decât în intervalul 12-18 ianuarie. Cele mai multe cazuri au fost în rândul virozelor care au afectat peste 8.000 de persoane, dintre care 167 au fost internate. Pneumoniile au afectat peste 2.000 de bolnavi, dintre care 190 au rămas supravegheaţi în unităţile medicale.

„Alterarea progresivă a stării de sănătate însoţită de lipsa poftei de mâncare şi cu tempe­ra­tură de peste 30 de grade poate indica o posibilă gripă, şi de aceea recomandăm bolnavilor să se a­dre­seze direct medicului infecţio­nist, fără să mai treacă pe la cabinetul medicului de familie“, a precizat prof. dr. Carmen Dorobăţ, ma­nagerul Spitalului de Boli infec­ţioase din Iaşi.

Infecţioniştii au mai precizat că, având în vedere cazurile care pe care le-au văzut în ultimul timp, au putut observa că infecţiile respiratorii au început să fie mai agresive. Netratate corespunzător, acestea se pot agrava şi pot duce la pneumonie. În plus, şi reprezentanţii Spitalului „Sfântul Spiridon“ spun că, în ultimele zile, afecţiunile respiratorii şi cele cardio-respiratorii au adus tot mai mulţi ieşeni în Unitatea de Primire Urgenţe. Iar dacă, în majoritatea cazurilor, după tratament, pacienţii au evoluat pozitiv, în unele, aceştia au ajuns să fie monitorizaţi în terapie-intensivă, deoarece starea li se altera progresiv.

„În ultimele zile, în spital s-au făcut multe internări pentru că au ajuns foarte mulţi pacienţi cu decompensări cardiace sau afecţiuni cardio-respiratorii care în unele cazuri au necesitat internare în ATI“, a spus prof. dr. Diana Cimpoeşu, medic şef UPU-SMURD. Direcţia de Sănătate Pu­blică a arătat ieri că, de la începutul campaniei de vaccinare şi până în prezent, au fost imunizate peste 15.700 de persoane.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro