Atmosfera din UMF şi din spitale este de două zile una terifiantă, după arestarea a trei medici, cunoscute cadre universitare.
Sâmbătă seara, cu toţii au primit mandate de arestare pentru 30 de zile. Atât soţii Carmen şi Gheorghe Dorobăţ, cât şi Dumitru Păduraru au refuzat să dea declaraţii anchetatorilor. Studenţii pun gaz pe foc: aceştia s-au declarat solidari cu tânăra care l-a denunţat la DNA pe conferenţiarul Păduraru, după ce acesta a încercat să o violeze. Pe grupurile închise de discuţii din spaţiul virtual, mediciniştii vorbesc pe şleau de „practica foloaselor necuvenite“ de la UMF, anunţând că vor să ceară consultanţă de la DNA pentru a şti cum să facă sesizările.Oficialii UMF sunt cu toţii rezervaţi. Rectorul Astărăstoae nu a comentat, invocând o problemă personală, iar preşedintele Senatului UMF a refuzat să dea declaraţii. Norina Forna, decanul de la Stomatologie, a anunţat că azi se va reuni Consiliul de Administraţie pentru a analiza situaţia. Şeful CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, ne-a spus ieri că urmează ca zilele acestea să se clarifice situaţia postului de director de la „Infecţioase“, ocupat de Carmen Dorobăţ.
Acuzaţiile DNA
Procurorii anticorupţie au confirmat oficial, în cursul zilei de sâmbătă, informaţiile prezentate în exclusivitate de cotidianul nostru. DNA a prezentat câte un comunicat pentru fiecare dintre cele trei cadre universitare.
„Din probatoriu a rezultat că majoritatea studenţilor sus-menţionaţi nu obţinuseră nota de trecere la examenul practic, condiţie obligatorie pentru a fi primiţi să susţină, potrivit regulamentului, proba scrisă“, au precizat procurorii DNA Iaşi.(VEZI AICI)
Spre deosebire de soţii Dorobăţ, doctorul Păduraru (foto) a fost pus sub învinuire şi pentru infracţiunile de tentativă la viol şi şantaj (VEZI AICI).
O tânără de la Facultatea de Farmacie a depus împotriva sa un denunţ, la începutul lunii ianuarie, acuzând că Păduraru i-ar fi cerut favoruri sexuale pentru a o promova la disciplina „Anatomie“.
De asemenea, Păduraru i-ar fi cerut fetei să facă sex cu el, săptămânal, timp de un semestru, promiţându-i studentei că o va ajuta să promoveze examenul de admitere la Facultatea de Medicină Generală, ce va avea loc în vară şi la care conferenţiarul este membru al comisiei.
„În ziua de 26. 01. 2015, inculpatul Păduraru Dumitru a constrâns-o pe aceeaşi persoană vătămată, prin ameninţarea explicită cu moartea, să nu spună nimănui despre cele întâmplate, în scopul obţinerii unui folos nepatrimonial, constând în asigurarea confidenţialităţii cu privire la faptele sale, astfel încât să evite tragerea sa la răspundere penală.“
Avocatul lui Păduraru, Robert Amuntencei, ne-a spus ieri că nu comentează decizia instanţei şi că a contestat decizia de arestare preventivă.
Şedinţă la UMF stabilită azi
Reporterii „Ziarul de Iaşi“ au discutat ieri cu mai multe persoane din conducerea UMF, dar şi de la Spitalul de Boli Infecţioase sau Consiliul Judeţean Iaşi, cu privire la arestarea celor trei medici.
Cine va conduce Spitalul de Boli Infecţioase?
Doctorul Eugen Popescu, director al Direcţiei de Sănătate Publică, a precizat că, potrivit legii, instituţia pe care o conduce nu poate face verificări la Spitalul de Boli Infecţioase, decizii de acest gen aparţinând Ministerului Sănătăţii.
Acuzaţii grave pe grupurile UMF
Pe mai multe grupuri de pe Facebook ale studenţilor de la UMF au apărut ieri mesaje referitoare la situaţia din instituţie. Unul dintre acestea a fost postat de o persoană care spune că învaţă la unitatea de învăţământ.
„Inacţiunea noastră în conjunctura creată ne pune pe noi, studenţii UMF, în aceeaşi «ligă» cu cei care astăzi au de dat explicaţii organelor judiciare. Considerăm că avem mulţi profesori bine pregătiţi şi fără pată, dar noi, studenţii UMF, merităm ca toţi profesorii noştri să fie astfel. Dorim să transmitem un mesaj clar anumitor profesori din UMF că rolul lor este unul pur pedagogic, nu de manevrare a corpului studenţesc în direcţia intereselor personale ale vreunui individ fără chemare profesorală. Studenţii UMF sunt sătui de spectacolul corupţiei“, se mai arată în mesajul respectiv, care a primit numeroase aprobări de la membrii grupurilor. Studenţii mai cer aici chiar consultanţă, pentru a putea depune plângeri: „Solicităm invitarea unui avocat penalist/ procuror din cadrul DNA Iaşi în cadrul unei întâlniri cu studenţii, în care să ni se explice care sunt drepturile procesuale ale victimei în infracţiunile de corupţie şi prin ce mijloace ne putem apăra împotriva şantajului sau altor acte de corupţie. Solicităm organizarea acestui eveniment în intervalul 16-20 februarie, la o oră accesibilă tuturor studenţilor“.