De la începutul acestei luni, cardurile de sănătate au devenit, teoretic, operaţionale, iar trei luni vor fi utilizate în paralel cu sistemul actual. Practic însă, o mare parte dintre medicii de familie şi multe spitale încă nu au achiziţionat aceste cititoare. În plus, sute de mii de asiguraţi nu şi-au primit cardurile.

De la 1 mai, utilizarea cardurilor de sănătate va deveni obligatorie. Până atunci, asiguraţii care au intrat deja în posesia lor le pot utiliza... dacă au unde. Dacă nu, până când folosirea lor va deveni obligatorie, le pot păstra într-un sertar.

Achiziţia nu se face de azi pe mâine

Unele spitale din Capitală au deja cititoare de carduri, în timp ce altele se află încă în perioada de testare. "Suntem în procedură de achiziţie. În fapt, de la 1 mai devine obligatorie utilizarea cardului de sănătate, aşa că, până atunci, problema va fi rezolvată. Acum, ce să citim cu ele? Mulţi pacienţi nu au primit încă acest card. Nici eu nu l-am primit pe al meu", spune dr. Daniela Safta, directorul medical al Spitalului Elias. La Floreasca, potrivit dr. Bogdan Opriţa, purtător de cuvânt al spitalului, "de vreo două săptămâni se fac testări, se caută un model bun şi agreat de Casă şi se va începe procedura de achiziţie". La Spitalul CF 2, potrivit prof. dr. Denisa Popovici, preşedintele Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, "procedura de achiziţie a început, dar pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice – n.r.) durează".

Prof. dr. Cătălin Cîrstoiu: "Există şi aparate de doi euro, dar nu sunt bune de nimic"

La Spitalul Universitar de Urgenţă există deja cititoare de carduri. Nu suficiente, însă, potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii medicale, dr. Leonard Grecescu, "încă nu s-a finalizat procedura de achiziţie". Managerul Spitalului Universitar, prof. dr. Cătălin Cîrstoiu, estimează că unitatea ar avea nevoie, în total, de circa 80 de astfel de cititoare. "Încet-încet vom avea în toate secţiile. Există şi aparate de doi euro, dar nu sunt bune de nimic. Căutăm soluţii pentru a nu le lua pe cele mai ieftine pentru că nu ştim dacă vor face faţă volumului mare de utilizări", spune prof. dr. Cîrstoiu.

Prof. dr. George Iana: "Vom face prezentări în spitale"

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB), prof. dr. George Iana, ne-a declarat că va soma spitalele să achiziţioneze cititoarele de carduri: "Până la 1 mai, spitalele şi medicii de familie trebuie să-şi cumpere aceste cititoare. În acest sens vom trimite o circulară spitalelor. Noi îi vom sprijini cu informaţii şi vom face prezentări în spitale".

"Fiecare medic de familie trebuie să dispună de un cititor pentru a activa cardul de sănătate al fiecărui pacient atunci când acesta apelează la serviciile sale, iar spitalele trebuie să aibă câte un cititor pentru fiecare secţie.", PROF. DR. GEORGE IANA

800 de mii de asiguraţi nu au intrat încă în posesia cardului de sănătate.

12,26 milioane de carduri de sănătate, din totalul de 13,6 milioane, au fost deja livrate de Poşta Română.

 

 

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro