Peste o mie de bolnavi de cancer din Harghita sunt îngrijiţi de un singur medic specialist, după ce şeful Compartimentului Oncologic de la Spitalul Judeţean, care coordona şi programul naţional de oncologie, a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi i s-a suspendat dreptul de practică.
Potrivit datelor statistice furnizate de directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita, Duda Tihamer, în anul 2014 s-au aflat în tratament 1.073 de bolnavi de cancer, numărul cazurilor fiind mai mare cu 136 faţă de 2013, când s-au aflat în tratament 937 de pacienţi.

Şi sumele cheltuite în cadrul Programului naţional de oncologie au crescut, de la aproximativ 4,8 milioane de lei în anul 2013, la aproape 5,5 milioane de lei în 2014.

Bolnavii de cancer din Harghita spun că situaţia este uneori dramatică, din cauză că un singur medic are grijă de peste o mie de cazuri.

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Demeter Ferenc, a declarat pentru AGERPRES că este foarte greu ca un medic să acopere nevoile întregului judeţ, în condiţiile în care este vorba de un oncolog tânăr, care şi-a terminat recent rezidenţiatul. 'Şi înainte ca doctorului Csiki (n.red. medicul oncolog acuzat de luare de mită) să i se suspende dreptul de practică ne descurcam greu, dar măcar domnul doctor avea experienţă. Când actualul şef al compartimentului de oncologie şi managerul programului naţional de oncologie a rămas singur, avea doar jumătate de an experienţă şi nu avea niciun fel de experienţă în managerierea unui compartiment de oncologie şi a unui program naţional. Ne descurcăm foarte greu, mai ales că ne vin pacienţi din tot judeţul', a afirmat dr. Demeter.

Acesta a recunoscut că există pacienţi bolnavi de cancer care aleg să meargă în judeţele învecinate pentru a se trata.

Fostul şef al compartimentului oncologic al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dr. Csiki Csongor a fost prins în flagrant, în luna iulie a anului trecut, când primea mită de la bolnavi de cancer. În cursul săptămânii trecute, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a medicului o

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro