Romania de la tara este tot mai lipsita de speranta. Bolnavii din satele uitate de lume stiu cel mai bine asta.
Batrani si saraci, trebuie sa strabata zeci de kilometri pentru o consultatie, insa de cele mai multe ori isi neglijeaza sanatatea sau recurg doar la leacurile babesti.
Atrasi de slujbele din strainatate, cei mai multi dintre medici nici nu vor sa aud de o cariera la dispensarul comunal. Desi in comuna Ohaba Lunga din Timis sunt peste o mie de locuitori, nu exista niciun medic. Toti au fugit la oras, asa ca oamenii sunt dispusi sa ii ofere totul unui specialist care ar dori sa se stabileasca acolo.
"Eu il tin. Eu, eu! Eu raspund de tot, mancare, tot, tot tot! Si la mine il cazez, nu-i problema!", a spus un barbat.
Primarul a renovat dispensarul si chiar a construit o locuinta de serviciu, dar tot nu a avut succes.
Ion Lazarescu, primarul din Ohaba Lunga: Aici e dispensarul. Acum 2 ani am renovat. Trei camere, patul si un birou. Asta de aici e sala de asteptare, aici un birou, dincolo altul, baie.
Reporter: Cand a fost ultima data cand un medic a pus piciorul aici?
Ion Lazarescu, primarul din Ohaba Lunga: Pai, cred ca acum vreo 5 ani.
"Ne tratam dupa ureche. Un ceai, poate un medicament, un...ce ai la indemana", spune un localnic.
Povestea este trasa la indigo si in comuna Bara. La 84 de ani, nea' Ion si-a pierdut vederea si asteapta ca fiul sa-l duca la control tocmai la Lugoj.
"Sa vina medic, da'-i populatie putina aici. E foarte rau fara un doctor", spune batranul.
"Sunt inscrisi la Balint si alta parte, care au copiii la oras, sunt la medicul unde sunt copiii", spune Ioan Lazarescu, primarul din Baia.
Originara din Republica Moldova, Ana ne arata ca se poate. A absolvit medicina la Cluj in urma cu 5 ani si a ales sa lucreze ca medic de familie la Bunesti, judetul Brasov - o localitate pierduta printre dealuri.
"Am zis ca vreau la tara pentru ca aici as face medicina adevarata si probabil ca ar trebui s-o iau de la zero. Si as face exact asa cum mi-as dori eu sa fie cand ma duc la doctor", a spus medicul Ana Sestacova.
Cand s-a stabilit ea dispensarul era in ruina. Ana a primit locuinta chiar in cladirea cu pricina si s-a apucat de treaba. Acum are un adevarat centru de urgenta. Cabinete separate pentru copii sau batrani. Localnicii o iubesc pe doamna doctor.
"Orice ai, ai unde sa vii. Ar fi groaznic sa fii inscris la zeci de kilometri", spune un pacient. Doctorita spune ca meseria ii aduce satisfactii enorme, chiar daca leafa de la stat este simbolica.