Peste 500 de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin au expirat în depozitele Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, fiindcă medicii n-au avut cui să administreze serul. Vaccinurile ar fi trebuit folosite pentru imunizarea gratuită a adolescentelor cu vârste între 12 şi 14 ani, tinerelor de liceu, studentelor şi femeilor peste 24 de ani, însă acțiunea de imunizare, a doua de acest gen, s-a transformat într-un nou eşec. Nici în acest an părinţii nu şi-au dat acordul pentru vaccinarea fetiţelor, speriaţi fiind de vârsta prea mică şi eventualele efecte secundare ale serului, în timp ce restul persoanelor de sex feminin eligibile pentru imunizare au manifestat lipsă de interes.

Datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava arată că, în 2013, în şcolile sucevene nu a fost administrat nici măcar un singur vaccin anti HPV (împotriva infecţiei cu virusul papilloma, responsabil de apariţia cancerului de col uterin) la elevele între 12 şi 14 ani. În total, medicii au administrat zece doze de ser, însă toate la tinere de peste 20 de ani, care s-au adresat cabinetelor de ginecologie sau de planning familial din judeţ. În acest an, au fost complet imunizate, cu cele trei doze necesare, şapte persoane de sex feminin, una cu vârsta între 20 şi 24 ani şi restul cu vârste peste 24 ani, precizează evidenţele DSP.

România, pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin

Aceleaşi statistici mai arată că, în 2012, în judeţ au fost imunizate  împotriva cancerului de col uterin 121 de persoane de sex feminin, dintre care 55 au primit a treia şi ultima doză de ser, restul aflându-se la prima sau a doua doză. Şi anul trecut acţiunea de imunizare s-a derulat cel mai bine în cabinetele ginecologice şi de planning familial şi nicidecum în şcoli, unde pentru administrarea vaccinului este nevoie de acceptul părinţilor. Datele centralizate de Direcţia de Sănătate Publică Suceava menţionează că, anul trecut, au fost complet imunizate, cu cele trei doze necesare, 13 fete cu vârste între 15 şi 19 ani, 20 de tinere între 20 şi 24 de ani şi 22 de femei peste 24 de ani.

La această oră, în stocurile DSP Suceava mai există 521 de doze de vaccin anti-HPV care au expirat la data de 30 august şi urmează a fi distruse. Campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin ar fi trebuit să continue până la finele anului, însă a fost întreruptă din cauza dezinteresului manifestat de populaţie.

Cancerul de col uterin ucide în fiecare an 2.000 de românce, ţara noastră situându-se pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de această maladie. Cancerul de col uterin apare în urma infecţiei cu virusul papilloma (HPV), iar factorii de risc cresc dacă partenerii sexuali sunt schimbaţi des. Bărbaţii sunt purtători ai acestui virus, pe care îl transmit şi partenerelor lor sexuale. Medicii spun că prevenirea cancerului de col uterin se poate face numai prin vaccinare, imunizarea completă constând în trei doze de vaccin administrate într-un interval de şase luni.

OMS estimează că numărul de cazuri noi de cancer de col uterin va creşte în România cu 21% până în 2025.
Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Sanatate/2013-11-13/Vaccinarea-fetitelor-impotriva-cancerului-de-col-uterin-a-fost-intrerupta#ixzz2kbfKCBWD

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro