Pacientii isi vor putea deconta tratamentul dupa reorganizarea Institutului National de Transfuzie, a declarat secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Alin Tucmeanu, luni, cu prilejul unei dezbateri publice privind sistemul national de transfuzie sanguina, scrie Agerpres.

"In primul si in primul rand pacientii vor avea acces la un tratament de calitate intr-un institut care printr-un contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate le poate deconta tratamentul si le poate elibera bilete de trimitere pentru dansii. Acum multi isi platesc analizele din fondurile proprii", a spus Tucmeanu, intrebat care vor fi beneficiile reorganizarii Institutului National de Transfuzie Sanguina.

In cadrul dezbaterii publice avand ca tema proiectul de hotarare de Guvern privind organizarea si functionarea sistemului national de transfuzie sanguina si reorganizarea Institutului National de Transfuzie Sanguina "Prof. Dr. C.T. Nicolau", directorul Centrului de Transfuzii Sanguine Bucuresti, Doina Gusa, a atras atentia asupra deficitului de personal din institutie.

"Prin noua reorganizare si intrand pe sistemul de urgenta avem posibilitatea sa platim ore suplimentare oamenilor. Acum nu facem pentru ca asa este legea", a precizat Doina Gusa.

Potrivit acesteia, in nici o tara din lume Institutul de Hematologie sau Centrul National de Transfuzie nu gestioneaza hemofilicii si talasemicii.

"Activitatea de transfuzie este una care se desfasoara de la vena donatorului pana la vena pacientului, deci institutul nu poate avea ca si atributie activitatea terapeutica de transfuzie, acesta este cel mai important lucru si acest aspect se incearca acum, sa se obtina cadrul legal terapeutic pentru talasemici si hemofilici", a mentionat Gusa.

Presedintele Coalitiei Organizatiei Pacientilor cu Afectiuni Cronice, Radu Ganescu, a declarat ca dezbaterea nu l-a "linistit". "Dupa ultima dezbatere ce a avut loc la minister nu am ajuns la nicio concluzie, adica vor ramane pacienti de talasemie si hemofilie in cadrul institutului undeva pe hartie, ca nu exista un spatiu amenajat, autorizat, exact ce ni se reproseaza de 40 de ani de cand suntem tratati aici, ca nu avem un spatiu autorizat, bun, sa se autorizeze", a spus Radu Ganescu.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro