Căderea a 30-40 de fire de păr pe zi este normală, căci acestea sunt înlocuite de altele noi, spun experţii. Căderea părului devine însă o problemă atunci când numărul firelor pierdute depăşeşte 100, afirmă dermatologii. Aceştia au întocmit o listă cu cele mai frecvente mituri ce apar în jurul căderii părului.

Doi din trei bărbaţi vor cheli până la vârsta de 60 de ani, potrivit statisticilor oficiale. Pentru a masca această cădere a părului, bărbaţii sunt dispuşi să investească sume importante de bani. Numai în SUA, anual, bărbaţii cheltuiesc în jur de 1 miliard de dolari pe diferite tratamente împotriva căderii părului, scrie New Reserch Into Health. Şi pe bună dreptate, având în vedere faptul că femeile îi consideră neatrăgători pe bărbaţii care au chelie, după cum arată rezultatele ultimelor studii de profil.

În ceea ce priveşte factorii care duc la căderea părului au apărut mai multe mituri. Mai jos puteţi să vedeţi ce anume este adevărat sau nu atunci când vine vorba de apariţia chelie.

Căderea părului ţine de genetica moştenită din partea mamei. Acest mit este parţial adevărat. Gena cheliei este determinată de cromozomul X, genă ce este transmisă copiilor de mamele lor, dar există şi cazuri în care bărbaţii moştenesc chelia de la tatăl lor.

Părul le cade doar persoanelor în vârstă. Dimpotrivă. Chelia poate apărea şi în cazul adolescenţilor, iar în ultima perioadă tot mai mulţi tineri cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani acuză că le cade părul. Cu cât chelia apare de la vârste fragede, cu atât aceasta va fi mai severă.

Bărbaţii care poartă pălării sau căciulă chelesc mai repede decât cei care nu au acest obicei, deoarece acoperirea capului cu ceva duce la infectarea foliculilor. Fals, spun dermatologii. Pălăriile sau căciulile nu afectează în niciun fel sănătatea rădăcinii firului de păr. Acestea pot fi însă periculoase pentru păr dacă nu sunt curate. Medicii spun că dacă purtăm o pălărie sau o căciulă murdară riscăm să ne trezim cu o infecţie la nivelul scalpului.

Traumele suferite pot duce la căderea părului. Adevărat. Stresul este şi el unul dintre factorii responsabili de căderea părului. Dar, odată depăşită perioada de stres părul va creşte la loc.

Curele de slăbire draconice duc la căderea părului. Şi acesta este un mit adevărat. Persoanele care aleg să se înfometeze pentru a scăpa de kilogramele în plus îşi expun organismul unui dezechilibru.. Atunci când urmăm o astfel de cură secăm organismul de energie, energie necesară pentru ca podoaba capilară să se regenereze.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro