Pierderea de materie cenusie din creierul fumatorilor este mai rapida decat la nefumatori, insa procesul este reversibil dupa oprirea fumatului, cu conditia ca acest lucru sa nu se faca prea brusc, arata un studiu aparut marti in revista Molecular Psychatry si preluat de AFP.

Cercetatori canadieni au ajuns la aceasta concluzie studiind cu ajutorul imagisticii cu rezonanta magnetica (IRM) circa 500 de septuagenari scotieni, dintre care 36 de fumatori si 223 de fosti fumatori. Ei au descoperit o legatura intre fumat si o accelerare mai rapida a subtierii cortexului cerebral — stratul superficial al creierului, in care se afla materia cenusie. Oamenii de stiinta au mai constatat ca la fostii fumatori scoarta cerebrala 'parea ca s-a recuperat partial'. Ei avertizeaza in schimb ca la unii fosti mari fumatori recuperarea poate dura si mai mult de 20 de ani.

Studii anterioare stabilisera deja o legatura intre fumat si un declin cognitiv accelerat, insa rapiditatea acestuia a fost pana acum greu de evaluat, la fel ca si eventuala sa reversibilitate.

Pierderea de materie cenusie este in general asociata cu declinul cognitiv legat de varsta, care se manifesta prin performante mai slabe ale memoriei si flexibilitatii cognitive (capacitatea de adaptare).

In cazul celor care au fumat un pachet pe zi timp de 30 de ani, au fost necesari 25 de ani petrecuti fara sa fumeze pentru a disparea diferentele in privinta grosimii scoartei cerebrale comparativ cu nefumatorii, arata autorii studiului.

Ei formuleaza ipoteza ca renuntarea la fumat ar fi putut frana subtierea cortexului, permitand chiar reconstituirea lui. 'Fumatorii trebuie sa stie ca tigarile se asociaza cu o subtiere accelerata a scoartei cerebrale, indice al declinului cognitiv legat de varsta', afirma cercetatorii, adaugand ca posibilitatea unei 'recuperari partiale' ar trebui sa constituie un 'argument puternic' in favoarea renuntarii la fumat.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro