Pentru marea majoritate a cititorilor este cunoscut numele de „Familia de Médici” din Florenţa veacurilor XV-XVI. Este vorba de Casa de Médici, familie de bancheri, politicieni, apoi chiar casă regală. Aceasta a dat şi patru popi. Nu se cunoaşte exact originea numelui, poate vreun strămoş uitat de veacuri să fi avut tangenţă cu medicina, căci restul au avut cu totul alte îndeletniciri şi vocaţii. La noi este vorba chiar de o familie de medici, chiar de medici foarte buni, descendenţi (nepoţi) ai lui Ilie Preda-Buligă (1887-1923), primul primar al comunei Petrila după Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 (foto 1).

Ilie Preda a purtat alăturat numelui şi porecla de „Buligă” păstrată în familie până astăzi. Aceasta ar veni de la muntele cu acelaşi nume din apropierea mănăstirii Lainici, unde ar fi murit unul din înaintaşii primarului. Un străbun al primarului, înaintat în vârstă, s-a îmbolnăvit grav, în jurul anilor 1830-1840. Cum asistenţa medicală era precară în acele vremuri în Valea Jiului, bolnavii în stare gravă, după posibilităţi, erau duşi în oraşele mai apropiate, cu căruţele la care erau înjugaţi boi. Amintindu-ne că abia în anul 1870 a fost dată în folosinţă staţia CFR Petroşani şi linia ferată Petroşani – Simeria, vom înţelege pe deplin greutăţile transportului persoanelor din Valea Jiului spre alte zone ale ţării. Vindecarea bolnavilor din Valea Jiului mai era căutată şi la bolniţele unor mănăstiri. Cu bolnavul amin­tit, familia Preda a încercat să ajungă la cea mai apropiată mănăstire, situată pe Defileul Jiului, mănăstirea Lainici. Au forţat trecerea prin Pasul Vâlcan, pe potecile de munte cu ajutorul cailor, căci drumul prin Defileul Jiului, care face legătura între Petroşani şi Tg.Jiu, a fost dat în folosinţă abia în 4 septembrie 1894.

În muntele Buliga, situat în apropierea mănăstirii Lainici, starea bolnavului s-a agravat, acesta închizând ochii pe vecie, dar a lăsat urmaşilor o moştenire în plus – ataşarea la nume a poreclei de „ai lui Bilugă”, poreclă pe care a purtat-o şi primarul.

Medicii din familia primarului au provenit de la fiica acestuia, Ileana, şi de la fiul Ioan, deci nepoţi ai primarului.

Fiica Ileana (1912-1990) a fost absolventă a Şcolii de Administraţie Locală. S-a căsătorit cu Zamfirescu Petru, originar din Piţic – Gorj. Această familie a dat primii medici originari din Dobreşti, doar că familia s-a stabilit la Deva. Ileana a fost dirigintă de poştă la Brad şi la Deva. Din cei trei copii ai acestei familii, doi au devenit medici: Ileana (medic balneolog la Olăneşti) şi Petru (medic balneolog la Vaţa şi apoi la Deva). Acesta a decedat în anul 1987, lăsând un moştenitor, tot un medic, Petru, care lucrează la Serviciul de Ambulanţă din Cluj-Napoca. Petru este şi un mare iubitor al alpinismului. Toţi aceşti medici, în număr de trei, au fost absolvenţi ai Institutului Medico-Farmaceutic din Cluj.

Ioan Preda (1917-2008), unul dintre fiii primarului, a rămas în casa părintească din satul Dobreşti, continuând şirul medicilor proveniţi din familia primarului. Soţia lui Ioan Preda, Ileana (1923-2014), a fost originară din satul Popi, sat vecin cu satul Dobreşti. Satul Popi se pare că îşi poartă numele de la amănuntul că, în vremuri puţin mai îndepărtate nouă, trei fraţi dintr-o familie de ţărani au fost popi (preoţi), lucru mare pentru acele timpuri.

Dobreştiul, după cum veţi vedea în continuare, prin analogie ar putea purta numele de „Satul de Médici” în adevăratul sens al cuvântului.

Ionel, nepotul primarului, a absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul Institutului Medico-Farmaceutic din Cluj. Dr. Ioan Preda (Ionel pentru apropiaţi) s-a născut la 4 martie 1949. După absolvirea facultăţii s-a întors pe meleagurile natale (foto 2), unde a obţinut toate gradele profesionale, începând cu cel de stagiar. A devenit medic specialist în interne şi cardiologie, a absolvit un curs de ecografie etc., a promovat examenul de medic primar în cardiologie. A fost directorul Spitalului Orăşenesc Petrila în perioada 07.04.1987-09.08.2008. A lucrat în cadrul acestui spital până la 1 aprilie 2011, când acesta a fost desfiinţat împreună cu alte spitale în perioada guvernării Boc, luând drumul Petroşaniului prin redistribuire. În prezent lucrează în cadrul Spitalului de Urgenţă Petroşani la secţia de Cardiologie ca medic primar. Anii au trecut şi, aşa cum îi place să spună, „a devenit unul dintre veteranii spitalului”, dar nu fără a pune noi pietre de temelie la înmulţirea numărului de medici proveniţi din satul Dobreşti.

Cei doi fii ai săi sunt tot medici, amândoi au absolvit cursurile Universităţii de Medicină din Timişoara. Emil, născut în anul 1978, lucrează în Uniunea Europeană, fiind specializat în anestezie şi terapie intensivă. Soţia sa este medic pediatru. Ionuţ, al doilea fiu, născut în anul 1981, este medic oftalmolog în Timişoara, iar soţia sa este medic cardiolog.

Dacă o adăugăm şi pe Olga, soţia medicului Ionel Preda, care a lucrat ca asistent farmacist (acum pensionar), întregim tabloul cu aptitudini practice medicale ale acestei vechi şi onorabile familii de băştinaşi din satul Dobreşti – Petrila, familia Preda-Buligă, jieni-momârlani din moşi-strămoşi.

În această categorie a medicilor născuţi în satul Dobreşti mai adăugam încă unul, ca rudă mai îndepărtată a familiei Preda-Buligă, pe dr. Preda Ioan (al lui Mitucă), medic primar stomatolog.

În încheiere, cred că îmi veţi da dreptate pentru afirmaţia că satul Dobreşti s-ar putea numi „Satul de Médici”.

Dr. Dumitru GĂLĂŢAN,

Medic specialist stomatolog, dar din satul Jieţ

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro