De asemenea, medicamentele care conţin hormoni, cum ar fi anticoncepţionalele, sunt total contraindicate, deoarece acest tip de medicamente pot dezechilibra grav diabetul.

Dorina, din Iaşi: „Dacă am diabet de tip II, este adevărat că nu pot lua anticoncepţionale? De ce? Sunt şi alte medicamente interzise în cazul diabeticilor? Vă mulţumesc“.

 

Dr. Mihaela Şotropa, medic în cadrul Clinicii de Boli de Nutriţie şi Diabet a Spitalului „Sf. Spiridon“ Iaşi: „Vreau să subliniez în primul rând un fapt extrem de important: nici un anticoncepţional nu este indicat la persoanele diabetice. Singura formă de anticoncepţie este cea locală - fie cu sterilet fie cu prezervativ. Anticoncepţionalele nu sunt permise la persoanele diabetice deoarece toate sunt pe bază de hormoni, care cresc insulinorezistenţa. Deci utilizarea anticoncepţionalelor poate dezechilibra foarte grav un diabet. Sfatul meu este să apelaţi fie la sterilet, fie la prezervativ ca metode anticoncepţionale.

gethumb.details.php

În ceea ce priveşte alte medicamente interzise în cazul diabeticilor, în principal trebuie să ne referim la medicaţia cortizonică. Aceasta este frecvent folosită în diferite boli inflamatorii cronice, cum ar fi poliartrita etc. Însă, atunci când este indicat un astfel de tratament unui diabetic, atunci se pune în balanţă ce este mai important. Dacă este absolut necesar tratamentul cu cortizon, atunci se modifică medicaţia antidiabetică. Dacă este medicaţie orală se trece pe insulină, iar dacă bolnavul este deja pe insulină se schimbă doza de insulină. Şi se modifică în funcţie de glicemie şi de cantitatea de cortizon. Acest lucru trebuie făcut cu mare atenţie, deoarece în bolile cronice autoimune în care se dă cortizon, diabetul se dezechilibrează foarte mult.

De asemenea, sunt medicamente neuroleptice care modifică insulinorezistenţa. Medicamente care se utilizează în unele stări anxioase sau boli psihice. Şi în cazul acestor medicamente, bolnavul de diabet trebuie să fie atent, chiar dacă modificările nu sunt foarte mari. Alte medicamente care ar mai afecta nivelul glicemic sunt sulfamidele - cum ar fi banalul biseptol.

De asemenea, trebuie precizat că nici suplimentele cu vitamine nu trebuie luate fără sfatul unui specialist. Asta pentru că diabeticii ar trebui să ia anumite vitamine create special pentru ei. Diabeticul, din cauza metabolismului său, are modificări de B-uri, de zinc, de seleniu, de cupru. De aceea sunt vitamine speciale pentru diabetici, care acoperă aceste deficienţe. Mai subliniez faptul că pacientul cu diabet are nevoie de supliment de magneziu. Există un metabolism deficitar al magneziului la persoanele diabetice. Din acest motiv în cazul acestora se recomandă administrarea unui supliment de magneziu sub formă de tablete, 10-20 de zile de pe lună“.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro