Cancerul este o boală care poate afecta orice organ, indiferent de vârstă. Cel mai frecvent cancer în cazul bărbatului este cancerul de prostată.

Ce este cancerul de prostată și care sunt factorii de risc?

Prostata este un organ localizat în pelvis, cuprins între vezica urinară, rect, perineu și simfiza pubiană al cărui produs de secreție participă la formarea spermei.

Cancerul de prostată este o boala a vârstnicului, decada a opta fiind cea mai frecvent afectată. Opțiunile terapeutice depind de vârsta și condiția fizica a pacientului, de stadiul și de gradul cancerului, și nu în ultimul rând, de condițiile existente în societatea în care trăiește bolnavul.

Factorii de risc care contribuie la apariția cancerului de prostată sunt:

- predispoziția genetică: dacă una sau mai multe rude de gradul I au suferit de această boală, riscul de a dezvolta cancer de prostată crește semnificativ.

- vârsta peste 65 de ani;

- influența hormonilor androgeni (cancerul de prostată se dezvoltă rapid sub influența androgenilor, hormoni secretați de către testicul și glanda suprarenală;

- dieta: o dietă bogată în grăsimi favorizează apariția cancerului de prostată, în timp ce un regim bogat în fructe, cereale, legume reduce acest risc.

Simptomele și semnele în cancerul de prostată

Cancerul de prostată este asimptomatic în primele stadii, însă poate fi descoperit întâmplător de medic în timpul unui control de rutină în urma examenului digito-rectal.

Semnele și simptomele prezente în cancerul de prostată includ:

- polakiurie (nevoia de a urina în mod frecvent) mai ales în timpul nopții;

- disurie (dificultate de a urina);

- prezența de sânge în urină sau în spermă;

- durere perineală (perineu = regiune cuprinsă între organele genital externe și anus), însoțită de senzația de corp străin în rect;

- scăderea cantității de urină (oligurie) precum și a presiunii jetului de urină;

- ejaculare dureroasă.

Aceste simptome pot fi însotițe de mărirea volumului ganglionilor inghinali, dureri lombo-sacrate, dureri osoase.

Prezența oricăruia din aceste simptome și semne la o persoană peste 65 de ani ar trebui investigată de către un medic.

Diagnosticul de cancer de prostată

Cancerul de prostată este de multe ori descoperit întâmplător de către medicul de familie la un consult efectuat la persoanele peste 65 de ani în urma efectuării examenului digito-rectal.

În stadiile mai avansate, semnele și simptomele sunt cele care îndrumă pacientul la medic, care va efectua o serie de analize pentru a exclude alte cauze care pot determina aceleași simptome.

Cancerul, în general, este o boală complexa care necesită o abordare terapeutică plurivalentă.

Tratamentul cancerului de prostata include mai multe optiuni:

- prostatectomie (chirurgia): îndepărtarea totală a prostatei și a veziculelor seminale în timpul intervenției chirurgicale.

- radioterapia presupune distrugerea celulelor canceroase precum și a țesuturilor din jur în urma expunerii la radiații ionizante.

- tratamentul hormonal are ca scop scăderea cantității de testosteron care poate fi realizată prin: administrarea de estrogeni, orhidectomia bilaterală (îndepărtarea testiculelor), administrarea de analogi LHRH, antiandrogeni.

chimioterapia reprezintă metoda de rezervă pentru tratarea cancerului de prostată care nu a răspuns favorabil la tratament hormonal.

Alegerea tratamentului în cancerul de prostata va fi efectuat de către medicul oncolog și pacient, în funcție de stadiul clinic în care a fost descoperit cancerul.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro