UPDATE Cristian Buşoi: „Dacă va fi cu adevărat o grevă în sistemul sănătăţii, aceasta va fi cu adevărat o problemă. Numai Casa de Asigurări va avea 10% din bugetul Ministerului în anul viitor. Ştiu din anii trecuţi cât de greu te puteai descurca cu un salariu de rezident dacă nu aveai parte de sprijinul familiei. Pentru că este foarte greu să te descurci cu un salariu de rezident într-un oraş universitar. Cu acel salariu nu îţi poţi asigura casa şi masa. Dar nici măcar medicii seniori care au şi contracte cu clinici private sau afacerea lor, nu îşi pot asigura traiul. Nu putem concura cu salariile din afară. Dar nu este vorba doar despre salariu, este vorba şi despre respectul primit de medici sau de sprijinul primit. Medici sunt cei care au avut rezultate excepţionale la studiu şi care au această vocaţie. Este de apreciat faptul că în condiţiile în care bugetele nu au crescut foarte mult, s-au găsit resurse pentru medicii rezidenţi”, precizat Cristian Buşoi la Adevărul Live.
Mai mult, acesta a precizat că multe persoane preferă să plece din ţară imediat după terminarea Facultăţii de Medicină.
Cât de alarmant vi se pare acest lucru?
„Este foarte alarmant acest lucru. Colegi din Germania şi Franţa îmi spuneau că sunt mulţumiţi de medicii români care au ajuns la ei, că sunt foarte bine pregătiţi. Foarte multe persoane văd cu îngrijorare orizonturile de peste 15-20 de ani de acum înainte când văd că tot mai multe persoane care îşi obţin diploma de rezidenţiat pleacă din ţară. Bine, nu pleacă toţi, dar cei mai mulţi fac acest pas. Am observat însă şi un alt fenomen. O parte dintre cei care pleacă din ţară, se reîntorc după o anumiă perioadă. Sau sunt şi cei care deschid clinici private şi adus personal medical, români plecaţi în afară”, a arătat acesta.
„Creşterea contribuţiei la sănătate, dacă vă referiţi la cea de 5,2, nu poate fi luată în discuţie momentan”, a mai arătat acesta.
„În România există 18 milioane de persoane autorizate, bine, o parte dintre aceştia contribuie în mod direct. Există cred însă, cei care muncesc fără carte de muncă sau alte persoane, zone în care cred că această contribuţie ar trebui să fie achitată, colectată. Cred că există în România există cazuri în care persoane sunt plătite cu salariul minim pe economie şi restul de bani îi primesc în altă modalitate”, a mai arătat preşedintele CNAS.
Medicii de familie sunt într-un fel baza sistemului de sănătate. Cei 14.000 de medici de familie sunt în relaţie directă cu cetăţenii şi vrem să-i responsabilizăm mai mult şi să le dăm un rol mai important. Preşedintele CNAS, Cristian Buşoi
Cine şi când poate beneficia de servicii medicale în străinătate, în baza Directivei privind servicii medicale transfrontaliere, fără a fi refuzaţi de statele unde România are datorii mari? Când nu vom mai fi nevoiţi să plătim medicamentele în spitale? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care va răspunde medicul Cristian Buşoi, preşedintele CNAS.