Asistenţii medicali generalişti din judeţul Covasna care au absolvit înainte de 1 ianuarie 2007 şi care trebuie să participe la un program de completare şi perfecţionare a pregătirii profesionale, dacă doresc să obţină certificat de calificare recunoscut în Uniunea Europeană, cer ca aceste cursuri să fie gratuite sau să se găsească o altă formă de echivalare.
Liderul Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că asistenţii medicali sunt extrem de nemulţumiţi pentru că vor trebui să urmeze aceste cursuri pe timpul şi pe banii lor, deşi majoritatea au ani îndelungaţi de practică în domeniu, prin urmare, la solicitarea lor, a demarat o campanie de strângere de semnături în vederea susţinerii unui memoriu ce va fi înaintat reprezentanţilor Guvernului şi Parlamentului.

Neagovici a explicat că schimbările succesive făcute în sistemul de învăţământ au creat un adevărat "haos" în pregătirea asistenţilor medicali generalişti - unii au şcoală postliceală, alţii liceu sanitar, alţii studii universitare, etc., însă, conform unei Directive europene din 2013 la care România trebuie să se alinieze, cei care au absolvit înainte de 1 ianuarie 2007 trebuie să obţină un certificat de revalorizare a competenţelor profesionale pentru recunoaşterea calificării în Uniunea Europeană.

"În ţară peste 60% dintre asistenţii medicali au absolvit înainte de 2007, iar în judeţul Covasna situaţia e şi mai complicată, peste 90% au terminat înainte de 2007, deci nu li se recunoaşte profesia în Uniunea Europeană. Li s-a spus că trebuie să facă nişte cursuri de formare profesională pentru completare, nişte cursuri de revalorizare. (...) La început s-a vorbit că se vor face în fiecare judeţ pentru că e vorba despre un număr mare de oameni, că aceste cursuri vor fi gratuite pentru că se vor accesa nişte fonduri europene (...), după care nu s-a mai vorbit de nicio gratuitate şi nici nu s-a mai zis că se fac în fiecare judeţ, ci în 14 centre, deci oamenii vor fi puşi pe drumuri pe banii şi pe timpul lor pentru câteva luni de teorie şi practică. (...) Vă daţi seama că sunt oameni care lucrează de 20-30 de ani în domeniu, îşi cunosc meseria şi sunt extrem de revoltaţi, cu atât mai mult cu cât în alte ţări, Polonia spre exemplu, s-au găsit alte metode echivalare", a declarat Vasile Neagovici.

El a precizat că în memoriul, ce va fi înaintat peste aproximativ 30 de zile Guvernului, Ministerului Educaţiei, Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, precum şi parlamentarilor covăsneni, va cere instituirea unei singure forme de şcolarizare pentru asistenţii medicali generalişti, preferabil studii universitare recunoscute în Uniunea Europeană, cursurile de revalorizare despre care se vorbeşte să fie organizate în fiecare judeţ şi să fie gratuite, iar în Legea Educaţiei să fie prevăzută posibilitatea ca absolvenţii şcolilor postliceale să-şi poată continua studiile la nivel universitar cu înscriere directă în anul III sau IV.

Neagovici a subliniat că aceste cursuri de revalorizare nu sunt obligatorii pentru a practica meseria de asistent medical generalist în România, cel puţin deocamdată, însă în mod cert sunt necesare celor care vor să lucreze în una dintre ţările Uniunii Europene. AGERPRES

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro