Pediatrul este nevoit sa participe la nasteri, sa asigure urgentele si in acelasi timp sa faca de garda. Cu alte cuvinte doctorita merge luni la serviciu si mai pleaca vineri, asta in cazul in care in weekend nu se ivesc probleme.

Cristina Tona este medic pediatru si de cateva luni a ramas singurul specialist care deserveste trei sectii inale Spitalului din Medgidia. Colega de la neonatologie a intrat in concediu prenatal, iar un alt medic a suferit un accident vascular.

Cristina Tona, medic: "Este insuportabil, e dus la extreme, pana acum era altfel, era medic la neonatologie, acum sunt pe fuga. Poate sa sune urgenta daca ma cheama la sala las tot aici dau prioritate momentului respectiv, apoi ma intorc continui vizita''.

In fiecare zi Cristina alearga de la o sectie la alta pentru consultatii.

Cristina Tona: ''Cand ai atat de munca nu iti mai este foame. Obseala, stres, agitatie, dorinta de a fi toti bine".

Atunci cand merge acasa epuizata, asistentele sunt cele care ii tin sub supraveghere pe copii.

Parintii copilasilor internati inteleg de ce trebuie sa asteapte uneori dupa medic.

Mama: "E greu si pentru doamna doctor, nu mi se pare normal si nu inteleg de ce nu vin medici".

Posturile libere au fost scoase la concurs: doua la pediatrie, cinci la neonatologie si alte trei la urgenta si terapie intensiva. Spitalul este renovat, sectiile sunt dotate, iar salariul este in medie de 2000 de lei. Chiar si in aceste conditii nimeni nu s-a prezentat la examen.

Medic Stere Busu, directorul Spitalului din Medgidia:
''Deocamdata functionam in sistem de avarie, este o munca grea si nu reusim sa atragem doctori. Problema nu este doar pe pediatrie si neonatologie. La urgenta ar trebui sa avem 6 medici si avem doar unul''.

In disperare de cauza, conducerea Spitalului din Medgidia a cerut ajutorul colegilor din Constanta care au promis ca incearca sa transfere un rezident.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro