Pacienții au la dispoziție un formular prin care aceștia, rudele sau persoanele care îi îngrijesc pot sesiza reacțiile adverse în urma administrării unor medicamente, inclusiv vaccinuri, a precizat, miercuri, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (ANMDM), într-un comunicat de presă.
Foto: (c) ALEX TUDOR / Arhiva AGERPRES
Potrivit sursei citate, pe site-ul ANMDM este postat formularul de raportare a reacțiilor adverse, dar și un set de informații și clarificări.
"ANMDM încurajează pacienții, persoanele care asigură îngrijirea pacienților, profesioniștii din domeniul sănătății (medici, farmaciști, asistenți) să raporteze reacțiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv vaccinuri. Doar prin raportarea acestora se pot afla informații suplimentare privind siguranța medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. În acest fel, orice persoană poate contribui la protejarea propriei stări de sănătate, dar și a celorlalți. Dacă vor exista mai multe raportări de reacții adverse după administrarea aceluiași medicament, de exemplu, se vor face verificări suplimentare, privind siguranța, atât la nivel național, cât și european", a declarat președintele ANMDM, Marius Savu, potrivit comunicatului de presă citat.
ANMDM arată că reacția adversă se definește ca "un răspuns nociv și nedorit, determinat de un medicament".
"Sunt considerate reacții adverse și efectele nedorite care apar după supradozarea medicamentului, utilizarea greșită, abuzul și erorile de medicație sau efectele nedorite apărute în urma expunerii profesionale", precizează sursa menționată.
Conform ANMDM, în România, în 2014, au fost înregistrate 2050 de raportări de reacții adverse grave și non-grave.
"Comparativ cu alte state ale Uniunii Europene, numărul acestor raportări este încă mic. În țări, precum Franța și Marea Britanie, de exemplu, numărul acestor raportări este de aproximativ 40.000 de reacții adverse în decursul unui an", adaugă comunicatul.
AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Vicențiu Purcărea)