Teoretic, analizele genetice care pot depista cancerele ereditare, la san, ovar, si colon, ar putea fi decontate de stat. Aceste teste costa chiar si 10 mii de lei.
Problema este ca la noi o treime dintre bolnavii diagnosticati cu cancer au facut boala dupa ce au avut macar un caz in familie. Asadar, sunt foarte multi, iar statul, foarte sarac. Prin urmare, totul ramane deocamdata o promisiune pentru anul viitor.
Intr-un salon de spital, Lana urmeaza un tratament de hidratare dupa a doua cura de chimioterapie. A fost diagnosticata cu un cancer la san la inceputul anului.
Lana, pacienta bolnava de cancer mamar: "Acum 20 de ani, mama a murit de cancer la san. La mine e prea traziu cu teste genetice, stiu ca avem o predispozitie, acum incerc pe sora mea sa o conving sa faca testul."
In situatia Lanei sunt mii de oameni. Doctorii Departamentului de Oncogentica din Iasi spun ca la 30 la suta dintre bolnavii diagnosticati cu cancer mamar, ovarian si colorectal, boala s-a declansat din cauza unor mutatii genetice. Tocmai de aceea, in astfel de familii, analizele genetice pot fi vitale.
Prof. dr. Doina Azoicai, Dep. de Oncogenetica UMF Iasi: "Exista mai multe cancere pe linie materna. Cancer la matusi, bunici, sau mai multe cazuri de cancer la varste tinere, cancer san la 35 de ani. Chiar daca sunt sanatosi, dar prezinta gena, mutanta, exista o probabilitate de 90% sa prezinte mutatii de a dezvolta un cancer de san, la ovar."
Sunt 6 mutatii in genele mostenite de la parinti, iar analizele sunt costisitoare, pot ajunge la 10.000 lei. Tocmai de aceea, medicii, dar si pacientii, cer includerea testelor specifice gratuite in programul de oncologie, pentru romanii din familiile cu risc genetic.
Anci Ionescu, CNAS medic sef: "Poate ca undeva putem identifica si anumite rtsurse financiare pentru anumite teste care sa fie facute."
In Romania sunt diagnosticate peste 20 de mii de cazuri noi de cancer mamar, ovarian si colorectal.