Marile economii ale lumii sunt exasperate de ineficienţa guvernărilor din România. Au spus-o, la Bucureşti, ambasadorii Franţei, Germaniei şi Marii Britanii. Prezenţi la o conferinţă organizată de Academia de Studii Economice, diplomaţii au criticat lipsa de strategie a autorităţilor române în lupta cu ceea ce ambasadorul Franţei numeşte „hemoragia de creiere”. Adică numărul mare de specialişti care pleacă în străinătate. Mai este nevoie şi de un mediu de afaceri stabil şi predictibil, adaugă reprezentantul Marii Britanii.
„Se spune că astăzi sunt aproximativ trei milioane de români peste hotare. Trei milioane de români, raportat la populaţia ţării mele de 60 milioane, înseamnă zece milioane de oameni în 25 de ani. Sângeraţi. Pierdeţi oameni”, a avertizat François Saint-Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti.
Iar printre aceştia se numără medicii, cărora statul român le-a refuzat dreptul la salarii decente, spune diplomatul francez.
„Potrivit statisticilor, 2.000 de doctori pleacă din România în fiecare an. Dacă investeşti în pregătirea medicilor vreme de șapte ani şi apoi le oferi ca salariu doar 400 de euro, atunci acesta este rezultatul”, a arătat François Saint-Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti.
România trebuie să facă o strategie ca să aducă înapoi, în ţară, specialiştii şi lucrătorii calificaţi, completează reprezentantul Germaniei.
„Am vrea să vedem o abordare echilibrată. Asta înseamnă nu numai migraţia de creiere, ci şi reţinerea talentelor în ţară”, spune Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei la Bucureşti.
Investitorii americani spun că România nu face deloc progrese pentru îmbunătăţirea infrastructurii. Iar una dintre cauze este frecventa schimbare a miniştrilor transporturilor, ceea ce face să nu existe o strategie coerentă în domeniu.
„Au fost cinci miniştri diferiţi (la Transporturi - n.r.). Cum s-ar putea forma o relaţie, cum ar putea exista stabilitate şi predictibilitate când nu ai un actor comun de la care să pleci? Acesta e un indiciu clar că nu e stabilitate, că nu e predictibilitate”, spune Michael Stewart, consilier economic la Ambasada SUA la Bucureşti.
Lipsa unui cadru legislativ stabil este un motiv în plus pentru care România nu a reuşit niciodată să-i convingă pe investitorii străini.
„E important ca şi Guvernul să joace un rol în atragerea de investitori. Să fie promovate valorile României. Dar e vorba şi despre luarea unor măsuri concrete pentru asigurarea unui mediu de business mai predictibil şi mai transparent”, punctează Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti.
La sfârşitul lunii februarie, aflat în vizită în Germania, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că numărul mare de absolvenţi de facultate care pleacă din România este o pierdere importantă pentru ţară.