Activarea cardului de sănătate se va face odată cu primul serviciu medical, nefiind necesar ca o persoană să meargă special la medic pentru iniţializarea cardului, care poate să rămână neactivat şi un an sau doi, a declarat, luni, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

Nimeni nu trebuie să meargă la medic special pentru a-şi activa cardul, iniţializarea cardului se face odată cu acordarea primului serviciu medical. Altfel spus, asiguraţii pot păstra cardul neactivat şi un an, şi doi, dacă nu au nevoie să meargă la medic", a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), într-o conferinţă de presă.

Până în prezent, aproximativ 13,5 milioane de asiguraţi au intrat în posesia cardului naţional de sănătate. În sistem au fost activate aproximativ 4,5 milioane de carduri, a precizat Vasile Ciurchea.

Peste 500.000 de asiguraţi nu au primit cardul de sănătate, acesta putând fi ridicat de la casele de asigurări sau de la medicii de familie.

Potrivit preşedintelui CNAS, cei care nu doresc să utilizeze cardul de sănătate, din motive religioase sau de conştiinţă, pot primi o adeverinţă cu valabilitate de trei luni, care va înlocui cardul şi care va fi eliberată, la cerere, de casele de asigurări de sănătate.

Cardurile refuzate rămân la sediile caselor de asigurări de sănătate, de unde vor putea fi ridicate de asiguraţi, dacă aceştia doresc să intre în posesia lor.

Preşedintele CNAS a precizat că între 50 şi 100 de persoane dintre cele care au anunţat iniţial că refuză cardul au revenit asupra deciziei.

"La un moment dat, am avut aproape 4.000 de persoane care au refuzat cardul de sănătate, din diferite motive. Numărul acestora nu a crescut, în schimb avem între 50 şi 100 de persoane care, deşi iniţial au refuzat cardul, au revenit asupra deciziei şi au cerut eliberarea documentului", a mai spus Ciurchea.

Preşedintele CNAS a adăugat că asiguraţii care până la 1 mai nu au intrat în posesia cardului de sănătate vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe eliberate de casa de asigurări de sănătate.

În cazul în care asiguraţii constată nereguli privind utilizarea cardului, aceştia pot face reclamaţii la numărul de telefon de pe cardul de sănătate.

"Aş vrea să atenţionez asupra faptului că deja au apărut persoane care sesizează că au fost sunate la telefon pentru a participa la un sondaj făcut de casele de sănătate. Nu am făcut niciun sondaj şi îi rog pe români să nu furnizeze nicio informaţie telefonică niciunei persoane care le cere să răspundă în numele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Nu facem sondaje. Probabil că vor fi nişte afişe pe care le vom pune în spitale, în cabinetele medicale, în farmacii, pentru a fi citite de către orice persoană", a precizat Ciurchea.

Preşedintele CNAS a mai spus că orice duplicat eliberat pentru că vechiul card a fost deteriorat sau pierdut se plăteşte de către asigurat, taxa fiind de 15 lei. În schimb, dacă un card de sănătate a fost inscripţionat greşit, atunci pentru eliberarea unui duplicat nu se va plăti niciun leu. Taxa pentru plata cardului deteriorat se face la casieria casei de asigurări de sănătate.

Potrivit preşedintelui CNAS, până la începutul lunii martie au fost înregistrate aproximativ 800 de cereri de la cei care şi-au pierdut cardul şi noile carduri se află în curs de tipărire.

"Vreau să fac încă o menţiune: pe card nu va fi trecută nicio dată medicală decât dacă pacientul doreşte acest lucru. De asemenea, acceptul pentru donarea de organe se face numai cu declaraţie notarială. Altfel spus, niciun pacient nu poate cere medicului de familie să îi înregistreze în card dorinţa de a-şi dona organele, în caz de moarte cerebrală, dacă nu prezintă această declaraţie notarială", a adăugat Ciurchea.

El a mai spus că un pacient va prezenta cardul de sănătate atât la internare, cât şi la externare. "Dacă pacientul are nevoie de un consult în alt spital, atunci, sigur, va fi folosit din nou cardul", a precizat Ciurchea.

Directorul general al CNAS, Radu Ţibichi, a spus că orice persoană căreia nu i-a fost emis cardul de sănătate poate avea acces la servicii medicale.

Ţibichi a precizat că în prezent sunt în curs de redactare alte 360.000 de carduri pentru persoane care au împlinit 18 ani sau au dobândit calitatea de asigurat.

În cazul în care medicii de familie au ridicat cardurile, acestea rămân la ei până când vor fi ridicate de către asigurat, respectiv aproximativ un an.

La conferinţă a fost prezent şi ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, care a subliniat că din 1 mai niciun serviciu medical nu va mai fi decontat decât dacă a fost prezentat pentru acesta cardul de sănătate. Ministrul a precizat că luni au loc astfel de discuţii la nivelul tuturor caselor de asigurări de sănătate din ţară.

Cardul naţional de sănătate va deveni obligatoriu pentru asiguraţi din 1 mai. Activarea cardului de sănătate va putea fi făcută la orice furnizor de servicii medicale, mai puţin de farmacist. Operaţiunea de activare durează maxim 30 de secunde şi constă în înlocuirea PIN-ului cardului (0000) cu un cod din patru cifre ales de asigurat, pe care acesta nu trebuie să îl divulge. Personalizarea PIN-ului este obligatorie, altfel cardul rămâne în stare inactivă şi nu poate confirma servicii medicale în sistem.

Cardul, odată activat, va fi folosit de câte ori asiguratul merge la medic sau la farmacie, iar PIN-ul va fi introdus de asigurat ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical, pentru validarea şi apoi decontarea acestuia din fondul asigurărilor sociale de sănătate.

Pentru serviciile medicale de urgenţă nu este necesară utilizarea cardului de sănătate. Aceste servicii fac parte din pachetul minim de servicii medicale, care se acordă atât persoanelor asigurate, cât şi celor neasigurate.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro