Proiectul de hotărâre privind modificarea şi completarea HG 400/2014 privind aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului cadru care reglementează condiţiile acordării de asistenţă medicală, pus în dezbatere de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, va facilita accesul medicilor tineri în sistemul de sănătate. La nivelul judeţului se constată o criză de medici de familie, 30 de localităţi suferind la acest capitol. Reprezentanţii CAS Olt susţin că actul medical ar putea creşte prin noile reglementări.
Proiectul de act normativ abrogă o serie de prevederi care asigurau limite privind numărul de medici raportat la populaţia unei localităţi. Preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan, spune că se va şterge cu buretele numărul minim de 800 de pacienţi pentru un medic de familie, la acest moment condiţie elementară pentru încheierea contractului cu casa.
„Modificările comisiei paritare nu au fost foarte bine primite de structurile naţionale ale medicilor de familie. Mulţi dintre medici nu doresc să dispară această comisie. Se va merge până la ştergerea cu buretele a pragului de 800 de pacienţi pentru un medic de familie. Dacă medicul nu avea înscrişi pe liste 800 de pacienţi, nu putea intra în contract cu casa. Dacă această dispoziţie dispare, medicul va putea intra în contract cu noi, indiferent de numărul pacienţilor. Pentru medicii de familie cu ştate vechi, acest aspect reprezintă o problemă”, a spus Ciocan.
Şeful CAS Olt susţine că prin noile modificări, li se va facilita accesul în sistem medicilor ieşiţi de pe băncile facultăţilor.
„Proiectul ar însemna o liberalizare a acestei profesii, cei tineri vor putea intra în sistem, până acum nu aveau această posibilitate. S-a considerat că medicii vechi din sistem vor pune un fel de monopol prin marile clinici, care îşi vor face cabinete de medicină de familie. Noi ne descurcăm şi cu comisie şi fără, aşteptăm să vedem dacă apar sau nu aceste modificări. Ne vom conforma acestei măsuri”, a adăugat Ciocan.
30 de localităţi din judeţ fără medici de familie
La nivelul judeţului Olt există un deficit de medici de familie. 30 de localităţi nu au deloc medici de familie sau mai au nevoie de încă unul. Medicul şef din cadrul CAS Olt, Ortanţa Ciobanu, spune că prin facilitarea accesului medicilor tineri în sistem se aşteaptă diminuarea cozilor de la uşile doctorilor.
„În mediul rural aceste posturi nu sunt căutate, deşi sunt mii de pacienţi care ar avea nevoie de îngrijiri. Prin accesul medicilor tineri în sistem, nu s-ar mai forma cozi la uşile cabinetelor, iar din acest punct de vedere ar creşte calitatea actului medical. Dacă ar fi mai mulţi medici tineri, pacienţii ar fi dispuşi să meargă la unul tânăr. Va fi alegerea pacientului dacă va rămâne pe lista unui medic cu 3.000 de pacienţi sau se va transfera pe lista unui medic cu 500 de pacienţi”, a spus Ciobanu.
Localnicii din Spineni au rămas fără medicul de familie după ce acesta a plecat, o situaţie similară fiind şi la Traian.