Spitalele trebuie să schimbe practica şi să nu mai trimită pacienţii să cumpere mănuşi, seringi şi vată, pentru că apoi sunt obligate să dea banii înapoi, iar aşa nu fac nicio economie, a declarat, vineri, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea.

"De ce în spitale găseşti cele mai scumpe produse. În general, pacienţii nu sunt trimişi să cumpete antibiotic de ultimă generaţie, ci vată, mănuşi, seringi. Ba mai mult, există manageri de spitale care pun în faţă pacientului lista cu ceea ce trebuie să aducă şi apoi îl internează.

Nu este normal, mai ales că, după ce s-a externat, pacientul vine şi cere banii înapoi. Trebuie să-i dea spitalul, deci nu ai realizat nimic. Mai bine negociezi un preţ, îl iei mai ieftin decât l-a luat pacientul şi este în beneficiul spitalului. La fel şi la unele programe naţionale în ortopedie. Noi dăm o sumă de bani, în care intră şi proteza, şi intervenţia. I se spune pacientului: «Proteza pe care ţi-o dă Casa este proastă». Nu este nici proastă şi nici bună.

Sigur, pentru proteza de şold, nu este soluţie, dar de ce nu negociezi, tu ca spital, cu firma protezele, apoi le afişezi în regim de consignaţie. Pacientul alege proteza pe care şi-o permite şi o plăteşte la casieria spitalului. Apoi spitalul rambursează banii.

Cred că este o schimbare de practică şi, chiar dacă vor fi multe reacţii, va trebui să o aplicăm", a spus Vasile Ciurchea, la un eveniment din cadrul Consiliului Naţional al PSD.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro