Persoanele cu boli cronice vor beneficia gratuit de un numar de consultatii în functie de suferinta si de stadiul bolii, prevede pachetul de baza al serviciilor medicale pus în dezbatere publica de Ministerul Sanatatii.
Potrivit proiectului, în cazul terapiilor oncologice, medicii vor evalua periodic beneficiile tratamentelor, în vederea continuarii sau schimbarii medicatiei care nu îsi face efectul.
Totodata, pachetul vizeaza si medicina dentara, în sensul ca orice român va beneficia, gratuit, de drenare de abces si de sigilarea dintelui cariat pentru copii, iar toate unitatile de primiri urgente (UPU) vor avea un stomatolog care sa acorde serviciile prevazute în pachet.
Noul pachet de baza al serviciilor medicale vizeaza optimizarea utilizarii resurselor în sensul limitarii internarilor în spitalele publice pentru probleme ce pot fi rezolvate în ambulatoriu.
Proiectul lansat de Ministerul Sanatatii este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru anul 2014 si este prevazut în acordul cu Fondul Monetar International.
Pachetul vizeaza medicina primara, de ambulatoriu si de spital, dar si asistenta comunitara si medicina dentara, servicii de care vor beneficia, dupa cum sustine ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, toate persoanele, indiferent daca sunt sau nu asigurate.
Proiectul limiteaza internarile în spitalele publice, însa numai pentru cazurile care pot fi tratate în ambulatoriul de specialitate, în spitalizare de zi, sau de catre medicul de familie, statisticile oficiale aratând ca 40 la suta dintre cazurile de internari ar putea fi tratate în ambulatoriul de specialitate, ar putea fi internate în sistemul spitalizare de zi sau tratate la medicul de familie.
Specialistii din cadrul Ministerului Sanatatii au identificat peste 300 de diagnostice pentru care ar trebui redusa gradual internarea, printre care se numara astmul, gastrita, hepatita alcoolica si pancreatita cronica provocata de alcool, bataturile, urticaria, infectia tractului urinar, avortul spontan incomplet fara complicatii, colecistita cronica, infectia intestinala bacteriala si virala nespecificata, hepatita cronica C, rujeola si rubeola fara complicatii, sifilisul recent lent si cel secundar al pielii si mucoaselor, malnutritia, pneumonia virala, gusa si hipertensiune arteriala.
Ministerul Sanatatii a precizat miercuri, prin intermediul unui comunicat de presa, ca în pachetul de baza privind serviciile medicale, pus în dezbatere publica, nu exista o lista a bolilor pentru care pacientii nu se vor mai putea interna în spitale.
Potrivit ministerului, pentru orice boala, daca ea pune în pericol sanatatea pacientului, exista optiunea internarii.
"Pachetul de baza nu schimba tipurile de servicii medicale care se acorda, ci spune clar unde si cum se acorda ele, directionând pacientul. În momentul de fata, potrivit datelor existente, o parte semnificativa dintre cazurile internate în unitatile sanitare cu paturi ar putea fi rezolvate în afara spitalizarii continue, iar numarul internarilor nejustificate, care înseamna consum de resurse, este unul ridicat", se arata în comunicatul de presa. AGERPRES/(AS-autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)