In viitor, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) va coopera cu specialistii austrieci pentru implementarea cardului electronic de sanatate in Romania. De asemenea, campania de promovare a cardului electronic se va inspira dupa modelul austriac.
Cristian Busoi, presedintele CNAS a avut o intalnire cu Rainier Schmidradler, managerul de proiect al cardului electronic in Austria, care a facut o prezentare a functionarii cardului electronic in aceasta tara.
Introducerea E-cardului in Austria a inceput in anul 2005, iar efectele nu au intarziat sa apara. Sistemul de sanatate a devenit mult mai eficient, iar birocratia a fost cu mult redusa.
Serviciile medicale din afara Romaniei, decontate
In a doua etapa a vizitei, presedintele CNAS si-a luat angajamentul fata de oficialii din Austria ca Romania va inchide in anul 2014 toate datoriile existente pentru serviciile medicale de care au beneficiat pacientii romani pe teritoriul acestei tari.
In acest fel vom evita riscul de a plati eventuale penalitati, dar si posibilele situatii in care spitale sau furnizori de servicii de sanatate din Austria isi vor arata rezerva in a trata pacienti romani in baza cardului european de sanatate si a formularului E112/S2.
Cristian Busoi a prezentat bugetul alocat CNAS pentru anul urmator si a mentionat faptul ca pentru platile externe a fost alocata suma de 585 milioane de lei, care va acoperi toate datoriile pe care le avem catre statele membre.
Vizita presedintelui CNAS a avut loc in contextul in care multi pacienti romani aleg sa se trateze in Austria, dar si a numarului in crestere de medici austrieci care colaboreaza deja sau intentioneaza sa colaboreze cu spitale publice sau private din Romania. In plus, implementarea cardului electronic de sanatate in Romania reprezinta obiectivul strategic cel mai important al CNAS in 2014.