Anual se nasc aproximativ 2.000 de copii cu malformaţii cardiace, mulţi dintre ei condamnaţi la moarte sau la o viaţă de asistaţi social. Deşi pe hârtie în România există nu mai puţin de cinci centre de chirurgie cardiacă pediatrică, în realitate unul singur funcţionează la capacitate maximă, cel din Târgu Mureş.

Un al doilea centru în care se operează micuţii cu probleme la inimă este Centrul de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, aflat sub coordonarea unui medic sirian şcolit la noi în ţară, care profesează în Italia dar care vine în misiuni pentru a opera benevol copiii români. Cam 10 pe lună, selectaţi dintr-o listă de aşteptare care se măreşte pe lună ce trece. În centrul bucureştean au fost investiţi nu mai puţin de 3,5 milioane de euro, bani daţi atât de Ministerul Sănătăţii cât şi de investitori privaţi, în speranţa că autorităţile române nu vor mai plăti zeci de mii de euro pentru operaţiile copiilor făcute în afara ţării.

După ce a stat sub cheie vreme de câţiva ani, secţia de chirurgie cardiacă de la Spitalul „Marie Curie” a început să funcţioneze timid, cu ajutorul unor medici italieni, dispuşi să vină trimestrial la noi. Asta pentru că în România nu există nici măcar în nomenclatorul de meserii specialitatea de chirurg cardiovascular pediatru.

Astfel am ajuns în situaţia în care  din septembrie 2013 şi până în prezent, aproape 100 de micuţi au trecut prin bisturiul italienilor de la Clinica „San Donato”, unitate sanitară cu care Ministerul Sănătăţii a încheiat un protocol de colaborare. În tot acest timp, însă, o parte din medicii şi asistentele medicale de aici au reuşit să meargă la cursuri de specializare în străinătate.

„Lună de lună se fac operaţii, coordonator este un medic sirian care a venit în anii 70 în România la studii şi care a plecat în străinătate. Medicul rezident care este mâna a doua în operaţii va fi cel care va prelua secţia după ce finalizează specialitatea. În prezent, toate operaţiile se fac sub supraveghere”, a explicat Daniel Buzatu, managerul Spitalului „Marie Curie” din Capitală.

Lipsă acută de chirurgi cardiaci pediatri

„Din păcate, în România nu poţi obţine această specialitate, pentru că ea pur şi simplu nu există. Faptul că noi, cei câţiva chirurgi care operăm inimi de copii în prezent, ne-am dezvoltat în direcţia asta este consecinţa unor atestări pe care le-am obţinut în urma unor cursuri de pregătire pe care le-am făcut în străinătate”, a explicat medicul Mircea Cotul, şeful secţiei „Cardiopediatric Center“, din cadrul spitalului Monza din Capitală, unul dintre puţinii specialişti de la noi.

La rândul lui, doctorul Horaţiu Suciu, coordonatorul Centrului de Chirurgie Cardiacă Pediatrică de la Târgu Mureş spune că situaţia este mult mai complicată. Spre exemplu, mulţi viitori medici fug de această specializare din cauza gradului ridicat de dificultate al operaţiilor pe inimă la copil. În plus, responsabilitatea este şi ea foarte mare.

„Una e să operezi pe cord un copil de şapte zile, alta este să operezi un adult, dacă se întâmplă ceva în timpul operaţiei drama este şi mai mare. Este o chirurgie de mare fineţe, e un motiv pentru care puţini fac această specializare”, a declarat medicul Horaţiu Suciu, care operează, pe an, peste 300 de copii cu probleme cardiace severe. „Chirurgia cardiacă este însă doar vârful icebergului. Problema este la punerea diagnosticului, nu avem reţea de cardiologie pediatrică şi aceşti copii ne scapă din mână”, a subliniat Suciu.

Sinescu: „E nevoie de resurse umane”

Chiar şi cifrele oficiale pot fi date peste cap de realitatea din teren, arată specialiştii. Spre exemplu, academicianul Ioanel Sinescu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală, admite că în domeniul chirurgiei de copil sunt multe goluri. „Este de datoria ta ca ţară europeană să ai toate ramurile medicinei, inclusiv chirurgie cardiacă pediatrică, pentru a nu mai trimite bolnavi în afara ţarii. De aici, investiţiile în astfel de centre sunt binevenite. Însă, ca să funcţioneze, e necesar să ai resursă umană specializată, tehnologia necesară şi susţinere financiară din partea autorităţilor”, a explicat rectorul.

Costurile ar fi şi ele mai mici. În prezent, o operaţie dificilă costă undeva la 5.000 de euro, în timp ce în alte ţări occidentale, aceeaşi intervenţie poate costa chiar şi 60.000 de euro.

„Vreau să le dăm o şansă copiilor care suferă de malformaţii cardiace. Situaţia este dramatică la ora actuală, pentru că nu avem un program de control al sănătăţii copiilor acestei ţări. Avem trei medici pregătiţi în străinătate, dar şi asistente, care să poată opera din iunie, când dăm drumul Centrului de Chirurgie Cardiacă din spital”, a declarat şi profesorul Dan Enescu, managerul Spitalului pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Capitală. Investiţia în noul corp s-a ridicat la 46,3 milioane de lei, bani proveniţi de la Primăria Capitalei şi Ministerul Sănătăţii.

Diagnosticat cu găuri în inimă, operat benevol de chirurgii israelieni

De câţiva ani, o mână de medici israelieni vin în România pentru a consulta copiii cu malformaţii cardiace. Cazurile cele mai severe, care nu pot fi rezolvate în România, ajung la clinica Wolfson din Israel. Prin mâna chirurgilor israelieni a trecut şi micuţul Alexandru Călin, un băieţel de 10 ani din Adjud, care a fost diagnosticat la scurt timp după naştere cu o patologie cardiacă severă, despre care părinţii nu au aflat nimic în timpul celor 9 luni de sarcină, deşi mămica a mers periodic la consultaţii.

„La două săptămâni de la naştere a început să plângă într-una şi nu înţelegeam de ce. Am mers cu el la medicul de familie care, după ce l-a consultat, mi-a spus că e ceva grav şi că mă trimite de urgenţă la Iaşi. După multe investigaţii, medicii nu mi-au dat nicio speranţă. Îmi spuneau încontinuu că băiatul meu o să moară”, povesteşte femeia.

De trei ori în comă în trei luni de internare

Timp de trei luni a stat internată cu fiul său la Spitalul de Copii din Iaşi, interval în care micuţul a intrat în comă de trei ori. De fiecare dată, medicii i-au recomandat să cheme şi un preot, fiind convinşi că băieţelul nu îşi va reveni. Luptător din fire, Alexandru a reuşit să deschidă ochii de fiecare dată şi după trei luni a fost externat, dar a fost ţinut constant sub atenta observaţie a medicilor. Şansa i-a surâs în momentul în care mămica a aflat că o echipă de chirurgi israelieni vine la Iaşi pentru a consulta copiii cu probleme de inimă.

„Am fost şi la Târgu Mureş cu el, dar ne-au cerut prea mulţi bani pentru operaţie. Nu-i aveam! Când am aflat că medicii israelieni vin pro bono a fost un semn de la Dumnezeu. Mi l-au operat când avea nouă ani, operaţia a decurs bine, dar acum ia în continuare medicamente pentru tensiune, probabil că le va lua toată viaţa”, mai spune femeia.

„Mi-a fost frică să mai fac un alt copil”

A fost uimită de condiţiile pe care le-a văzut în spitalul israelian. Deşi este bucuroasă că fiul său se simte mai bine, femeia povesteşte că micuţul este dependent de ea. Nu merge la şcoală, nu ştie să scrie şi se enervează destul de repede pentru că uneori se simte neputincios. Chiar şi atunci când stă cu prietenii, băiatul este supravegheat de unul din părinţi.

„Îmi este greu. Mi-a fost frică să mai fac un alt copil. Serviciu nu am pentru că nu îmi permite timpul, însă mai merg cu ziua din când în când. Ce m-a durut a fost că nu mi-a spus nimeni nimic în timpul sarcinii. Parcă simţeam că este o problemă, dar medicul care mă supraveghea nu a băgat de seamă şi m-a încurajat tot timpul spunându-mi să nu-mi fac griji”, mărturiseşte mama lui Alexandru.

„Salvaţi inima unui copil”

În afară de actele pentru dosarul din străinătate, operaţia nu a costat-o nimic. Alexandru a fost însă un norocos. Câteva zeci de copii au rămas pe listele de aşteptare ale medicilor israelieni şi nu au putut fi consultaţi de aceştia la ultima lor vizită în România.

Pentru a veni în sprijinul micuţilor, dar şi pentru a putea acoperi cheltuielile de transport ale mămicilor care merg în Israel alături de copii, a fost demarată şi o campanie de strângere de fonduri prin SMS, „Salvaţi inima unui copil”, care are alocat numărul unic 8837, apelabil din orice reţea de telefonie fixă şi mobilă. Campania va fi derulată în perioada 16 martie – 10 mai. O parte din bani vor fi redirecţionaţi pentru acoperirea cheltuielilor de transport pentru echipele de medici şi pentru cheltuielile cu analize medicale amănunţite.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro