Marchează fondarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (1948) şi reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activităţi care pot duce la o stare de sănătate mai bună. Anul acesta, evenimentul se desfăşoară sub tema “Siguranţa alimentară”.

Anual, 2 milioane de persoane, printre care mulţi copii, mor din cauza alimentaţiei nesigure, bogată în bacterii dăunătoare, viruşi, paraziţi şi substanţe chimice. Aceste “ingrediente” periculoase, prezente în alimente sunt responsabile pentru mai mult de 200 de boli, de la diaree la cancer.

Modificări ale alimentelor, modificări ale mediului, substanţele chimice folosite în procesul de creştere, prelucrare şi conservare şi mai ales patogenii noi, reprezintă actualele provocări pentru sistemele naționale de siguranță alimentară. Creşterea posibilităţilor de a călători şi a comerţului global sunt premisele creşterii probabilităţii de contaminare ce se poate răspândi la nivel internațional, conform OMS. Acesta este motivul pentru eforturile de îmbunătățire a siguranței alimentare, de la fermă până la farfurie, sunt promovate, iar OMS celebrează Ziua Mondială a Sănătăţii sub tema “Siguranţa alimentară”.

(w620) Ziua SănÄ

Ce ştim sau nu despre ce mâncăm?

Înainte să cumperi, citeşte etichetele de pe ambalaje.

 

  • Informează-te despre eventualii agenţii chimici existenţi în preparate;
  • Învaţă cum să păstrezi alimentele;
  • Învaţă cum să pregăteşti şi să păstrezi alimentele specifice altor culturi.

 

Păstrarea şi prepararea alimentelor în siguranţă

  • Pune în practică cele cinci elemente ale unei alimentaţii sănătoase (păstrarea în condiţii propice, separă separat alimentele crude de cele preparate, prepară la temperaturile specifice, foloseşte apă curată şi ingrediente proaspete);
  • În bucătărie, păstrază produsele de curăţat în locuri sigure;
  • Pune în practică cele cinci elemente ale fructelor şi legumelor sănătoae.

Cum să faci cele mai bune alegeri?

  • Alege mâncarea potrivită pentru bătrâni, copii, persoane bolnave şi femei însărcinate;
  • Acordă atenţie deosebită alimentelor cumpărate de pe stradă;
  • Fii sigur că ce mănânci şi este preparat nu a intrat în contact cu alimentele crude;
  • Asigura-te că alimentele au fost depozitate în condiţii sigure;
  • Când cumperi alimente crude nu le pune ăn coş alături de cele semipreparate sau preparate;
  • Nu intra cu animale în magazinele alimentare;
  • Dacă ai dubii, fierbe apa.

OMS ajută țările în vederea prevenirii, detecţiei și a răspunsului la focarelor de boli legate de alimente (foodborne) - în conformitate cu Codex Alimentarius, o colecție de standarde internaționale referitoare la produsele alimentare, orientări și coduri de practică care să acopere toate principalele alimente și procese.Ţările aflate în situații de urgență privind siguranța alimentară sunt averizate prin intermediul unei reţele de informații internaționale. Scopul acestei zile este încă o ocazie de a alerta guvernele, fermierii, producătorii, firmele de retail, practicienii de sănătate - precum şi consumatorii - despre importanța siguranței alimentare. Fiecare poate juca un rol în siguranţa alimentelor din farfurie.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro