Aveţi probleme cu dinţii şi nu vă permiteţi costurile uriaşe ale lucrărilor dentare? Aveţi mai multe şanse să vă trataţi gratis. Cel puţin pe hârtie! De luna aceasta, autorităţile din sănătate au introdus mai multe servicii stomatologice pentru asiguraţi. Şi bugetul a fost dublat. Dar tot e insuficient: sub 4 lei pe cap de locuitor! Asta în timp ce 8 din 10 adulţi au probleme dentare. Doar cei care se vor grăbi vor prinde plafonul pentru gratuitate.

Anul trecut a fost un buget de 40 de milioane de lei împărţit la 3356 de medici, iar anul acesta e un buget dublu, a explicat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, la Ora de Ştiri.

„Depinde câţi medici vor dori să intre în contract cu Casa”, spune Ciurchea.

Proteza mobilă care se deconta o dată la 10 ani, acum se decontează o dată la 5 ani. De asemenea, de serviciile de care beneficiau până acum copiii până la 18 ani beneficiază acum toată populaţia.

Bugetul va ajunge la un număr mai mare de pacienţi decât anul trecut, pentru că suma este dublă, dar paradoxul este că anul trecut nu s-au consumnat toţi banii, spune preşedintele CNAS.

Mai multe serivicii gratuite pe hârtie, buget dublu - dar plafoanele sunt tot mici

De luna aceasta, au fost introduse mai multe servicii pentru asiguraţi, prin noul contract-cadru privind asistenţa medicală.

Proteza acrilică sau "placa", aşa cum i se spune în popor, va fi acordată o dată la 5 ani, faţă de 10 ani, în prezent. În plus, şi adulţii vor beneficia de servicii decontate până acum doar pentru minori. Vorbim despre coroanele dentare, dar nu din cele ceramice, şi despre pivoţii metalici.

Sunt lucrările de bază prin care se repară dinţii distruşi. Sunt cele mai ieftine, dar îi ajută pe oameni să mănânce şi să arate normal. Noile proceduri au fost incluse la cererea dentiştilor. Dar mai e o problemă: plafonul - care se termină din primele zile!

Anul trecut, 3500 de stomatologi au oferit servicii pe asigurările sociale. Anul acesta vor avea un buget dublu: 80 de milioane de lei.

80 la sută dintre românii adulţi au probleme cu dinţii, arată un studiu din 2012. Jumătate din populaţie nu fusese la dentist, în ultimul an. Lista cu medicii care oferă servicii gratuite va fi publicată pe site-ul casei de asigurări.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro