Este vorba de unităţile ieşene din Sistemul naţional integrat al marilor urgenţe.
Cele cinci spitale ieşene care au intrat anul trecut în Sistemul naţional integrat al marilor urgenţe (SNIMU) vor primi şi anul acesta finanţare suplimentară pentru evaluarea, îngrijirea şi tratarea pacienţilor critici. Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că în 2015 va aloca 235 milioane de lei pentru continuarea programelor din SNIMU. Prin intermediul acestora, MS decontează medicamente, consumabile şi materiale sanitare destinate îngrijirii celor mai grave cazuri care ajung în ATI, printre care pacienţi cu infarct miocardic, traumă, accident vascular cerebral sau moarte subită.
Din Iaşi, în program sunt incluse secţiile ATI de la Spitalul „Sf. Spiridon“, Institutul de Boli Cardiovasculare, Spitalul de Copii „Sfânta Maria“, Spitalul de Neurochirurgie şi Maternitatea „Cuza Vodă“. „Pacienţii au început să simtă beneficiile acestor programe încă de anul trecut, pentru că nu mai plătesc nimic în sectorul intraspitalicesc. Peste 100.000 de bolnavi beneficiază anual de aceste programe în 145 de spitale selecţionate după expertiză“, a precizat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.
Potrivit ministerului, anual în ATI aici ajung între 10 şi 13% dintre pacienţii internaţi în spitale, adică peste 400.000 de cazuri. Astfel, costurile cu personalul, materialele, medicamentele sau tehnologia alocate îngrijirii acestor pacienţi sunt unele dintre cele mai mari şi se apropie de 20% din costurile totale de spitalizare.