Presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, Dragos Damian, a discutat in cadrul unui interviu despre avantajele folosirii medicamentelor generice si despre faptul ca pacientul roman ar putea face economii substantiale daca apeleaza la molecule mai ieftine, dar care au aceeasi substanta activa si aceeasi calitate ca cea a unui medicament inovativ.
Ce este medicamentul generic
Dragos Damian: Sistemul din industria farmaceutica este un sistem diferit de al altor industrii in care functioneaza proprietatea intelectuala. In momentul in care o companie descopera si dezvolta o molecula, practic o entitate chimica complet noua, care nu exista inainte, ea primeste un patent care este valabil pe o durata de pana la douazeci de ani. Cu alte cuvinte, in acei douazeci de ani de zile, ca un tribut adus faptului ca a descoperit acea molecula, compania producatoare are voie sa fabrice si sa vanda in sistem de monopol la nivel global medicamentul respectiv.
In acea perioada de pana la 20 de ani de zile, toate cheltuielile de cercetare, dezvoltare, productie, comercializare sunt amortizate si se realizeaza si un profit. Dupa acest interval de timp, orice producator, indiferent cat de mic, national, international poate sa fabrice, sa dezvolte si sa comercializeze acea molecula, cu mentiunea ca nu mai are aceleasi cheltuieli de cercetare si dezvoltare, deci pretul pentru noul medicament, care se cheama “generic”, este mult mai mic. Trebuie subliniat faptul ca eficienta medicamentului generic este similara cu cea a medicamentului inovativ, fiind dovedita prin studii clinice, iar calitatea este de cel mai inalt nivel. Cea mai buna dovada ca medicamentele generice au aceeasi calitate cu cea a medicamentelor inovative este faptul ca multe dintre companiile producatoare de medicamente generice sunt companii multinationale, achizitionate de catre companiile de medicamente inovative.
Siguranta conferita de medicamentul generic este aceeasi, dar diferentele de pret pot fi de pana la 90%. Cu alte cuvinte, daca medicamentul inovativ e 100 de lei, atunci medicamentul generic poate fi si 10 lei, in functie de conditiile de aprobare a pretului. Deci aceasta este singura diferenta majora intre medicamentul inovativ si cel generic.
Ce economii se pot face prin utilizarea medicamentului generic
Medicamentul generic poate sa genereze economii substantiale, ceea ce sustenabilizeaza sistemul de sanatate. In Europa anual se fac economii de 35 de miliarde de euro din utilizarea medicamentelor generice. In Romania, din datele pe care noi le avem, utilizarea la scara mai larga a medicamentelor generice poate duce la economisirea a 100 de milioane de euro anual.
Mai mult, medicamentele sau industria farmaceutica generica este mult mai dinamica ca si dezvoltare, din punctul de vedere al manufacturarii medicamentelor. Daca un medicament inovativ este produs intr-o singura fabrica, intr-un singur stat, medicamentele generice pot fi produse in 20-30 de tari, in 20-30 de fabrici. Ce inseamna asta? Ca tarile respective beneficiaza de investitii industriale in economia lor, beneficiaza de locuri de munca calificate. Sa nu uitam ca, din datele pe care le avem la dispozitie, circa 50% din oamenii care lucreaza in industria farmaceutica sunt oameni calificati cu grade universitare si postuniversitare, deci creeaza locuri de munca pentru persoanele calificate si aduc valoare adaugata produsului intern brut al tarii. Deci, iata ca nu este vorba doar de rezolvarea unei probleme sociale sau economice, ci si de rezolvarea unor probleme de investitii si de sustenabilitate a economiilor nationale. Cazul este similar si in Romania, unde exista peste 30 de fabrici de medicamente care aduc circa 1,5% din produsul intern brut.
Despre importanta informarii corecte a pacientului cu privire la medicamente
Primul lucru pe care trebuie sa-l stie pacientul este ca in 90% dintre cazuri exista si un medicament generic. De aceea, pacientul trebuie sa intrebe “aveti o varianta mai ieftina?”. Urmand exemplul dat de multe ori in presa, cu ibuprofenul, pacientul va constata ca exista ibuprofen care costa 20 de lei o cutie de 20 de comprimate, la fel de bine cum exista si ibuprofen care costa 3 lei o cutie de 20 de comprimate si care are aceeasi eficienta, siguranta si calitate a tratamentului. De aceea , important este ca pacientul sa intrebe daca exista o varianta mai ieftina a medicamentului. Va constata ca, cu cateva exceptii, intotdeauna va exista un medicament mai ieftin.
In multe cazuri, aparitia variantelor generice a scazut costul tratamentului, dar a pastrat aceeasi eficienta, calitate si siguranta a medicamentului. Exista medicamente foarte cunoscute, de pilda pentru scaderea colesterolului din sange. Gama de statine - Simvastatina, Rosuvastatina, Atorvastatina - sunt cateva exemple de medicamente unde, atunci cand exista doar medicamentul inovativ, era tratat un singur pacient la acelasi cost. Acum, cand exista si medicamentul generic, poti trata 10, chiar 20 de pacienti la acelasi cost.
Al doilea lucru foarte important este ca pacientul sa nu mai cumpere medicamente fara prescriptie medicala, acolo unde medicamentele se preteaza pentru prescriptie medicala. Daca are nevoie de tratament, pacientul trebuie sa mearga la medic. La fel, farmacistii trebuie sa fie responsabilizati si sa trimita la medic pacientul pentru a obtine o reteta, chiar si in cazul in care pacientul are bani si poate sa isi cumpere orice medicament isi doreste.
Cum poate afla pacientul care este cel mai ieftin medicament din gama prescrisa
Cel mai usor este ca pacientul sa caute pe internet daca exista un medicament generic pentru substanta activa recomandata de medic. Apoi, trebuie sa ceara in farmacie cel mai ieftin medicament. Daca nu gaseste cel mai ieftin medicament, pacientul trebuie sa ceara un medicament mai ieftin decat cel oferit initial. Nu va exista intotdeauna in farmacie cel mai ieftin medicament. Poate farmacistul nu il are, poate nu il gaseste sau poate nu il mai fabrica producatorul. Ca orice producator industrial, si companiile farmaceutice pot avea o problema pe linia de fabricatie. Important este ca pacientul sa ceara farmacistului sau medicului unul dintre cele mai ieftine medicamente.
Sigur, s-ar putea ca farmacistului sa nu ii placa lucrul acesta sau s-ar putea sa spuna ca nu il are si, in cazul acesta, pacientul poate merge in farmacia urmatoare. Pacientul are de castigat din numarul mare de farmacii si concurenta dintre acestea, putand obtine preturi mai bune la medicamente.
Cum se pot informa, totusi, pacientii care nu au acces la internet
Pacientii care nu au acces la internet, cum ar fi multi dintre pensionari, se pot educa intreband farmacistii daca exista un medicament echivalent mai ieftin. De multe ori, in functie de cati bani are pacientul, farmacistul ii poate da un produs sau altul, de aceea este important sa intrebe intotdeauna daca exista alte variante de tratament mai ieftine.
Ceea ce este important, indiferent de modul de informare, este ca in niciun moment pacientii sa nu se gandeasca ca, daca iau un medicament mai ieftin, acesta nu este de aceeasi calitate.
Pretul mai mic al medicamentului dicteaza si calitatea sa?
Nu, in cazul medicamentelor nu trebuie sa se faca aceasta corelatie pentru ca nu se face rabat la calitate. Medicamentele inovative si genericele corespunzatoare au, de fapt, aceeasi substanta chimica care isi face acelasi efect, fie ca sunt ambalate sub forma de capsule, tablete sau comprimate, intr-o cutie albastra, verde sau mov. Orice produs pe care il primeste un pacient, oricat de ieftin ar fi, contine substanta terapeutica care isi face efectul la fel ca in cazul medicamentului inovativ. Am dat exemplul ibuprofenului. Daca dai 100 de lei pe el sau daca dai 10 lei pe el, efectul este acelasi: iti scade febra, iti scade inflamatia, dispare durerea.
Este important ca pacientii sa inteleaga acest lucru. Tocmai de aceea, autoritatile din Romania, asemenea celor din multe alte tari, s-au implicat cu mult devotament in campanii de informare asupra medicamentelor generice. In Romania, Ministerul Sanatatii, Agentia Nationala a Medicamentului, Casele de Asigurari de Sanatate explica pacientilor ca aceeasi eficienta, siguranta si calitate se poate cumpara cu 1 leu sau cu 100 de lei. Astfel campanii, care au loc in tari precum SUA, Franta, Portugalia, Polonia, sunt absolut normale. Existenta lor nu inseamna ca, spre exemplu, Ministrul Sanatatii este prietenul companiilor producatoare de medicamente generice sau dusmanul companiilor producatoare de medicamente inovative.
Oamenii trebuie sa realizeze ca aceste medicamente generice au aceeasi eficienta, calitate si siguranta ca cele inovative, iar prin folosirea lor, dau mai putini bani din buzunar, contribuind la reducerea cheltuilelior in sistem si astfel la sustenabilizeaza sistemului de sanatate.
Campania pe care am lansat-o noi ca asociatie, exact acest lucru si l-a propus: sa explice, prin intermediul specialistilor, prin intermediul persoanelor care au avut experiente anterioare, fara a da exemple de marci, ca medicamentele generice pot reduce cheltuielile pacientilor. Au acelasi efect terapeutic, dar pacientul economiseste mai multi bani pe care ii poate apoi utiliza pentru a lua altceva. O diferenta, fie si de 2 lei dintre un medicament generic si unul inovativ, inseamna o paine. Sau, daca discutam despre stat, economia rezultata poate fi utilizata pentru terapii noi. Toti acesti bani, pot fi ultilizati pe medicamente care nu au o varianta generica pentru ca sunt mai noi, care se administreaza in boli cronice, irecuperabile sau in alte boli pe care statul le vede ca o problema.
Datele arata foarte clar cum, pe anumite zone terapeutice, utilizarea medicamentelor generice a scazut cheltuielile statului cu sanatea, iar pacientul a simtit in propriul buzunar beneficiile. De exemplu, in UE, datorita medicamentelor generice, pretul medicamentelor antiulceroase a scazut doar in doi ani de zile cu 23%. Similar, pretul medicamentelor care sunt folosite in tratarea hipertensiunii, criminalul numarul unu si in Romania, a scazut in doi ani de zile cu peste 25%. Platind mai putini bani, statul poate cumpara medicamente antihipertensive pentru doi pacienti si jumatate, nu doar pentru un pacient. Mai multi pacienti pot fi astfel diagnosticati si tratati cu acelasi cost. Acelasi lucru se intampla si in Romania.
Cu toate acestea, problema pe o sesizam este ca exista o oarecare neincredere a pacientului (in medicamentele generice - n.red.) din cauza costurilor. Tocmai de aceea, cu sprijinul presei, incercam sa explicam ca pretul nu este relevant in ceea ce priveste medicamentele si ca, atata timp cat doua medicamente contin aceeasi substanta activa, efectul este acelasi.
Despre specialistii care informeaza incorect asupra medicamentelor generice
A spune ca un medicament este de calitate mai slaba doar pentru ca este mai ieftin sau pentru ca este fabricat in Romania, este un act rauvoitor si inseamna ca manipulezi pacientul in a crede un lucru despre care tu, ca profesionist, stii ca este neadevarat.
Acestea tin de contextul general din Romania, sunt lozinci, care fac parte, daca vreti, din vocabularul de jungla urbana: “Daca e mai ieftin sau daca e fabricat in Romania, este de o calitate mai proasta”. Daca ar fi de calitate proasta, ar mai face parte companiile farmaceutice din Romania din lanturile internationale? Nu, pentru ca acestea din urma nu le-ar permite companiilor romanesti sa faca rabat de la calitate. Acestea sunt preconceptii care vin de acum 15-20 de ani si care au ramas inca in constiinta colectiva. Preconceptiile acestea nu tin doar de medicamente, ci le regasim si in alte domenii. In general, vin dintr-o lipsa de educatie si afecteaza ceea ce la nivel de comportament s-ar numi “un consumerism educat”.
Daca pleci de la premisa ca “daca e facut de nu-stiu-cine, inseamna ca e o calitate mai buna”, atunci plateste banii pentru acea calitate. Insa, toti pacietii trebuie sa stie ca la medicamente, premisa aceasta nu are niciun fel de legatura. In medicament ai o molecula, sa zicem ibuprofen, care are acelasi efect indiferent de denumirea comerciala. Daca vrei sa dai 100 de lei in loc de 1 leu, nu te pot opri, in schimb nu te pot sfatui sa dai 100 de lei in loc de 1 leu pentru ca produsul mai scump este de o calitate mai buna, pentru ca este o minciuna, un neadevar. Daca doresti sa dai mai multi bani, stiind ca poti sa dai 1 leu in loc de 100 de lei, este decizia ta. Dar ca cineva sa te influenteze si sa-ti spuna ca medicamentul de 100 de lei este mai bun, asta este rea-vointa.
Sursele informatiilor statistice: