Un grup de medici a analizat istoricul medical al aproape două milioane de persoane a căror medie de vârstă este de 55 de ani. În urma cercetării realizate au ajus la concluzia că persoanele slabe au un risc de instalare a demenţei cu 39% mai mare decât al persoanelor cu un stil alimentar echilibrat. Pe de altă parte, persoanele supraponderale au înregistrat un risc mai mic cu 18%, iar cele obeze au cu 24% mai puţine şanse de a se îmbolnăvi decât persoanele cu un stil de viaţă echilibrat.

„Este o surpriză”, a declarat liderul cercetătorilor, doctorul Nawab Qizilbash, pentru BBC. Acesta a completat: „Controversa este dată de faptul că persoanele grase sau obeze au un risc mai mic de demenţă decât cele cu o masă normală. Asta contrazice toate studiile care au fost făcute până acum.”.

Deşi încă nu există nişte explicaţii clare cu privire la această situaţie, se crede că deficienţa de vitaminele D şi E provoacă demenţa, iar cei care mănâncă mai mult au mai puţine şanse să prezinte o deficienţă la aceste capitole.

Doctorul Qizilbash a ţinut totuşi să precizeze că acest studiu nu este menit să fie o scuză sau o justificare pentru oamenii supraponderali. „Nu poţi să stai linişit că eşti obez. În ciuda rolului protectiv din acest caz, trebuie ca oamenii să ştie că dacă nu au un stil de viaţă sănătos pot să nu apuce să îşi facă griji cu privire la cum vor evita demenţa.”, a spus Qizilbasah.

Sursa