Spitalele nu sunt pregatite sa folosească CARDUL DE SANATATE. Acest instrument pus la dispozitie de CNAS poate deveni INUTIL

Au mai rămas doar două săptămâni până când cardul de sănătate devine obligatoriu, dar spitalele nu sunt încă pregătite să îl folosească. Unele nu au cititoare cu ajutorul cărora vor fi validate serviciile medicale, altele au, dar prea puţine. La 1 februarie, toţi românii pot folosi cardul de fiecare dată când merg la medic sau la farmacie.

Teoretic, de două luni şi jumătate toţi români pot să îşi activeze cardurile de sănătate şi să valideze apoi serviciile de fiecare dată când merg la medicul de familie, într-un spital sau la farmacie. Practic, însă, nu se întâmplă acest lucru. La Spitalul Colţea din Capitală, angajaţii susţin că nu s-au cumpărat cititoare.

Nici Institutul Oncologic din Bucureşti nu foloseşte cardurile.

Dan Nicolae Straja, managerul IOB spune: "Am cumpărat până acum 30 de carduri. Mai trebuie să mai cumpărăm încă 30 de carduri ca să avem - cititoare de carduri".

Autorităţile voiau ca de la 1 februarie, românii să prezinte cardul de sănătate de fiecare dată când îşi fac analize, au nevoie de consultaţii sau se internează. Timp de trei luni cardul de sănătate trebuia să funcţioneze în paralel cu actualul sistem pentru a se corecta erorile.

Purtătorul de cuvânt CNAS a explicat, pentru REALITATEA TV: "Câteva sute de sesizări cu siguranţă au fost. Majoritatea problemelor au fost cauzate de faptul că unii furnizori utilizează alte softuri decât cele puse gratuit la dispoziţia furnizorilor de către".

Până acum, peste patru milioane de carduri au fost activate. Cele mai multe, în cabinetele medicilor de familie.

Dr  Rodica Tanasescu

Rodica Tănăsescu, preşedinte SNMF: "Va fi o babilonie, o babilonie pentru că foarte multe servicii nu vor putea fi raportate, celelalte segmente ale sistemului medical încă nu au antrenamentul. Teama cea mare este că se va bloca aplicaţia. Sau dacă doamne fereşte nu merge internetul...CNAS câştigă pentru că vor fi mai puţine servicii de plătit, mai puţine reţete de compensat".

Cardul de sănătate a costat 50 de milioane de euro şi va deveni obligatoriu de la 1 mai.

 

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro