Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat în emisiunea Lumini și umbre, realizată de Dan Andronic și difuzată de postul B1 TV, că sistemul sanitar a ajuns în starea în care e și din cauza greșelilor care s-au făcut.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat în emisiunea realizată de directorul general al EVZ, Dan Andronic, că în gestionarea sistemului de Sănătate s-au făcut și multe greșeli.


“Dar, totuşi, în 2010, nu ar trebui să uităm şi nici nu ar trebui să scutim de responsabilitate şi autorităţile locale, care gestionează astăzi mare parte din acele spitale despre care vorbim. Deci ele nu mai sunt la Ministerul Sănătăţii, ca administraţie. Descentralizarea a fost făcută atunci”, a spus Bănicioiu.

Închiderea spitalelor gândită prost

“După părerea mea, în sistemul sanitar, în 2010, s-au făcut foarte multe greşeli. Nu vorbesc numai despre închiderea spitalelor. Gândită prost. Reducerea secţiilor, pentru că atunci au dat peste cap spitalele existente, marile spitale din reţeaua de stat au fost date peste cap. Pentru că degeaba închizi hematologia pentru un centru regional. Ce faci cu pacienţii aceia? Încerci să-i preia altcineva, nu ai cum să-i plimbi, cheltui mai mult cu Salvarea. E o nebunie totală. Lanţurile de tratamente le-ai terminat. Bun! S-au dus la judeţe. În unele judeţe au fost exemple fericite, în altele…”, a declarat ministrul Sănătății.
Blocarea posturilor, cea mai mare nebunie

“Descentralizarea pe sănătate, pentru că n-a fost bine reglată, pentru că au uitat anumite chestiuni şi au vrut să o facă rapid, paralel cu închiderea de spitale şi cu restrângerea activităţii, cu blocarea posturilor din sistem. Aşa că, de ce să nu o spunem, cea mai mare nebunie a sistemului a fost că în 2010 ai blocat posturile în sistemul sanitar”, a mai arătat ministrul Sănătății.
Nicolae Bănicioiu a mai spus că și în materia tratamentelor pentru hepatita C, România este mult în urmă și că ar fi trebuit luate decizii “în urmă cu zece ani, nu în 2014”. Oficialul s-a referit la faptul că România a trecut la dubla terapie – cu interferon și ribavirină – când alte state europene renunțau la aceasta în favoarea altei terapii.

Sursa

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro