Vorbim despre operaţii estetice pe bandă rulantă în timp ce bolnavii cronici aşteptă intervenţiile chirurgicale pe liste de aşteptare, dar și decontări dubioase de medicamente.
Auditorii au descoperit mai multe cazuri în care au fost internate paciente de către medicul Mihai Ionac cu diagnosticul noduli mamari, iar ulterior au făcute decontări în Subprogramul Național de Chirurgie Vasculară, chiar dacă nu erau eligibile. Interesant este şi un alt tipar descoperit – pacientele erau internate cu diagnosticul de noduli mamari şi externate cu tumoră benignă a sânului. În unele cazuri, nu erau înregistrate consumurile de materiale sau de medicamente pentru fiecare pacient.
Prof.univ.dr. Mihai Ionac a internat în secţia sa paciente care aveau diagnosticul la internare- sterilitate secundară și la externare fiind de Infertilitatea femeii de origine tubară. Şi aceste cazuri au fost raportate şi decontate din programele naţionale de sănătate, astfel că "indicatorii de evaluare ( la nivel național numărul de bolnavi trataţi prin intervenţii de chirurgie vasculară au fost de 1.763 în anul 2013, și de 4500 în anul 2014) și indicatorii de eficienţă ( la nivel național costul mediu/bolnav tratat prin intervenţii de chirurgie vasculară a fost de 3.000 lei în anul 2013 și de 2000 lei în anul 2014) au fost denaturați de SCJUT – în speță de Secția de Chirurgie Vasculară a SCJUT – prin înscrierea și raportarea în PNS, dar și a consumului de materiale sanitare pe acești pacienți, a bolnavilor diagnosticați cu altfel de afecțiuni decât cele vasculare (ex. Tumori ale sânului, infertilitate, etc..)". Prejudiciul stabilit în aceste cazuri se ridică la 34.643,8 lei, reprezentând valoarea decontărilor făcute ilegal prin programul naţional de sănătate dedicat chirurgiei vasculare, scrie Pressalert.
Există paciente care nu apar în evidenţele spitalului judeţean ca fiind internate în secţia condusă de Mihai Ionac, dar apar cu consumuri de medicamente de zeci de mii de lei, scoase din farmacia spitalului în baza unor documente parafate de medic. De asemenea, s-au efectuat în secţia de chirurgie vasculară operaţii de măriri de sân, solicitându-se ulterior decontarea acestora din fonduri publice la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş, dar au fost refuzate.
O altă practică întâlnită în secţia condusă de Mihai Ionac este cea de a trimite pacienţii să-şi cumpere diverse medicamente sau materiale sanitare de la farmacia Remedia, chiar dacă acestea se aflau în stocul spitalului. Ulterior, asiguraţii au solicitat decontarea cheltuielilor, dar fără succes, fapt care a dus la plângeri adresate casei judeţene de asigurări de sănătate. Nerespectarea procedurilor de decontare de către medicul Ionac a dus la sancţionarea în mod repetat a Spitalului Judeţean Timişoara de către CJAS Timiş cu 1% din valoarea decontărilor din luna respectivă, în total 368.807, 64 le, mai scrie sursa citată.