De la 1 mai, cardul de sănătate devine singura modalitate prin care pacienţii pot primi servicii medicale decontate. Unele spitale, însă, abia acum încep pregătirile pentru acest moment. În jumătate din unităţile medicale bucureştene fie nu există cititoare de card, fie nu sunt instalate, iar personalul nu este instruit. O situaţie greu de înţeles, pentru că sunt lucruri care ar fi trebuit rezolvate deja în ultimele trei luni.

 

La Spitalul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti angajaţii nici nu ştiau că pot activa şi ei cardul de sănătate, nu doar medicul de familie. Managerii au însă altă variantă.

Au venit cititoarele de carduri. Încă nu s-au instalat şi nu s-a făcut instructajul, dar ele există fizic. Trebuie să vină să ni le instaleze în calculator şi să ne facă instructajul cum să le folosim”, spune Irina Strâmbu, purtător de cuvânt la Spitalul Marius Nasta.

Toţi aceşti paşi trebuie parcurşi în următoarea săptămână, deşi spitalele au avut răgaz trei luni să treacă la noul sistem.

Jumătate dintre clinicile şi spitalele din Capitală unde fondurile sunt decontate din fondul de asigurări de sănătate nu sunt pregătite să utilizeze cardul. Şase dintre ele nu şi-au achiziţionat cititoare, în timp ce în alte 26 fie nu este softul instalat, fie personalul nu a fost încă instruit.

Fără să ştie că nu prea le pot folosi la spitale, bucureştenii se calcă în picioare să obţină cardurile de sănătate.

Spitalele care nu au activat sistemul sunt obligate să ofere pacienţilor servicii medicale din bugetul propriu. Iar dacă refuză, sunt sancţionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Situaţia cititoarelor de carduri de sănătate în Bucureşti:

- 32 din 64 de clinici şi spitale au probleme

- 6 nu au cititoare

- 11 nu au soft-ul necesar

- 15 nu şi-au instruit personalul

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro