În perioada 20-30 aprilie 2015, Societatea Națională de Medicină de familie organizează manifestări științifice, care marchează ediția jubiliară ”Săptămâna Europeană a vaccinologiei – 10 ani. Previne. Protejeză. Imunizează”, iar în perioada 24 - 30 aprilie - Săptămâna Internațională a Vaccinării, sub egida OMS.
Acțiunile din România nu sunt izolate, ele se desfășoară și toate cele 53 de state europene, sub coordonarea Organizației Mondiale a Sănătății; de asemenea biroul OMS pentru Europacoordonează activităţile SEV și pentru partenerii regionali, naționali și internaționali, printre care UNICEF, și European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), care s-au alăturat acestor manifestări. .
Săptămâna Internațională a Vaccinării (SIV) a fost inaugurată de către OMS în 2003, pe cele două continente americane, iar în 2005 a fost adoptată în Europa, sub numele de Săptămâna Europeană a Vaccinării (SEV) cu scopul de a aduce în atenția factorilor decizionali importanţa vaccinării în menţinerea sănătăţii indivizilor şi a societăţii.
Vaccinurile au un efect de necontestat, aplicarea lor aducând o scădere remarcabilă a mortalității infantile in regiunea europeană OMS, în ultimele decade. A 10-a ediție SEV subliniază realizărie obținute prin eforturile comune ale țărilor europene de a vaccina întrega populație:
- eliminarea poliomielitei în Europa, datorită aplicării programelor de vaccinare împotriva acestei boli.
- dezvoltarea de noi vaccinuri și imbunătățirea schemelor naționale de vaccinare
- acoperire vaccinală bună : 9 din 10 copii europeni primesc cel puțin vaccinurile din schema de bază, ajungând, în acest fel adulți sănătoși.
În acest context european, vaccinarea în Romania esta asigurată de medicii de familie, care administrează vaccinurile tuturor copiilor preșcolari și adulților, conform Programului Național de Imunizare. Ca o noutate, din 1 aprilie 2015, și vaccinarea școlarilor a fost preluată de medicii de familie. Ca principali vaccinatori, aceștia au depus permanent eforturi importante pentru realizarea și păstrarea acoperirii vaccinale apropiată de valorile recomandate de OMS, care asigură protecția individuală și cea a societății împotriva bolilor infecțioase.
Cu toate riscurile reprezentate de îmbolnăvire, în ciuda dovezilor despre siguranța și eficacitatea vaccinurilor, încrederea publică în vaccinuri este fragilă; aceasta reprezintă o provocare continuă în activitatea medicilor de familie, care au un rol important în informarea pacienților despre necesitatea vaccinării și riscurile la care se supun persoanele nevaccinate
În fiecare an Societatea Națională de Medicina familiei a inițiat și organizat evenimente științifice profesionale județene sau naționale adresate tuturor specialităților medicale, care să marcheze celebrarea SEV și SIV, și să contribuie la promovarea mesajelor lansate de OMS cu aceasta ocazie.
Și în acest an organizăm simpozioane, dezbateri, atât cu colegii și pacienții, precum și în mediul online, alături de Asociația „Acces la sănătate”.
Comunicatul de presa legat de aceasta campanie poate fi vizualizat AICI
Grupul de Vaccinologie al SNMF:
Membri: