Institutul Cantacuzino, aflat în pragul falimentului, ar putea trece în subordinea Universităţii de Medicină şi Farmacie, dacă Senatul celei mai mari instituţii de învăţământ medical din ţară acceptă o propunere lansată de Ministerul Educaţiei. Decizia va fi luată săptămâna aceasta
Ministerul Educaţiei caută o formă prin care să scape de Institutul Cantacuzino, unitate îngropată în datorii, pe care a preluat-o anul trecut de la Ministerul Sănătăţii. Concret, ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, i-a propus rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti să analizeze posibilitatea de a coordona celebrul institut, motivând că universitatea dispune de „cei mai buni specialişti în domeniul de activitate al institutului”.
În replică, acad. Ioanel Sinescu a spus că va analiza cererea, decizia finală urmând a fi luată în această săptămână, când se va reuni senatul universitar. Preluarea unui asemenea institut, care se îndreaptă vertiginos spre faliment, nu este floare la ureche, spune rectorul UMF Bucureşti, academicianul Sinescu.
„Vom vedea atunci care este bugetul necesar pentru a reporni institutul şi cum am putea face din el o instituţie profitabilă. Sunt foarte multe chestiuni delicate acolo, nu vorbim doar de activitate didactică, asta e partea cea mai simplă, ci de liniile de producţie, care sunt multe şi costisitoare”, a explicat, pentru „Adevărul”, academicianul. Surprinşi de decizia luată de ministrul Sorin Câmpeanu, angajaţii de la Institutul Cantacuzino, neplătiţi încă de la începutul acestui an, spun că trecerea instituţiei la UMF Bucureşti este puţin probabilă. Aceştia admit însă că, în situaţia de faţă, orice variantă este bine-venită. „Nu ştiu dacă un asemenea institut ar putea fi alipit la Educaţie şi nu văd cum ar putea face profit. Noi nu avem rulaj, toţi banii pe care îi primim se duc către Avicola şi ANAF.
Guvernanţilor le este frică să găsească o soluţie, dar dacă soluţia e să ne mute la UMF Bucureşti, suntem mulţumiţi şi cu varianta asta dacă oamenii îşi primesc salariile”, a declarat, pentru „Adevărul”, şeful sindicatului TESA din institut, Marian Toader. De mai bine de două luni, săptămânal, cei 450 de angajaţi protestează în curtea Institutului şi mulţi dintre ei vor să demisioneze.
Principala lor nemulţumire nu este legată de salarii, ci de lipsa de interes şi de incertitudinea de la locul de muncă. Institutul Cantacuzino, singurul producător de vaccinuri din ţară, este pe butuci de ani buni, însă situaţia s-a înrăutăţit din 2013, când producţia de vaccin antigripal a fost compromisă, serul prezentând un nivel ridicat de toxine. Pe fir a intrat şi Serviciul Român de Informaţii, dar şi Parchetul General, mai mulţi angajaţi fiind acuzaţi de abuz în serviciu.
Sursa