Majoritatea spitalelor din Iaşi au cumpărat cititoare de carduri, însă managerii acestor unităţi spun că vor exista cu siguranţă probleme în perioada următoare cu persoane care vor lăsa cardurile acasă sau vor uita codul PIN şi consideră că ar trebui să existe ”o perioadă tampon” de două săptămâni.
Managerul Spitalului de Urgenţe ”Sfântul Spiridon“ din Iaşi, Ioan Bârliba, a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX că unitatea medicală a început achiziţionarea cititoarelor de carduri încă de acum două luni, în prezent având între 100 şi 110 de astfel de dispozitive.
Un număr de 47 dintre acestea au fost instalate în toate cabinetele din Ambulatoriu, restul fiind amplasate în spital - la biroul de internări, precum şi în majoritatea secţiilor clinice.
Ioan Bârliba consideră că vor exista probleme privind utilizarea cardurilor de sănătate, astfel că personalul din spital a fost instruit în acest sens, în ultimele două luni.
”Noi am avut mai multe runde de instruiri cu aparatele care au fost instalate în spital. Chiar astăzi (n.r. - luni) am transmis prin sistemul de intranet şefilor secţiilor critice, unde avem statisticieni care vor opera cu aceste date, modul de funcţionare, pentru că pacientul unul are şcoală, unul nu şi va fi o problemă. Sunt elemente pe care noi le-am luat în calcul fiindcă am instruit personalul, dar ne aşteptăm să apară surprize neplăcute - mai uită cardul, mai uită codul PIN, şi am încercat să asigurăm un om care să poată asigura procedura de iniţiere ca să depăşim acest moment delicat“, a declarat, luni, Ioan Bârliba.
La Institutul Regional de Oncologie din Iaşi au fost achiziţionate 38 de cititoare de carduri, şase dintre acestea fiind păstrate de rezervă în cazul în care se defectează cele care vor fi puse în funcţiune de la 1 mai.
”Va fi foarte greu până când conştientizează pacientul că trebuie să se prezinte cu cardurile. Normele spun clar că toate externările şi internările se fac doar cu cardul. Gândiţi-vă ce înseamnă pentru un pacient oncologic la noi, care vine din altă localitate la radioterapie şi la chimioterapie, să nu aibă cardul la el. Ce să îi spunem? «Îmi pare rău, nu vă pot interna, că nu aveţi cardul?» Pacienţii care vin astfel nu pot fi trataţi în regim de urgenţă şi vor trebui să aştepte câteva ore pe holuri până când cineva din familie va merge acasă să aducă cardul“, a declarat, luni, pentru corespodentul MEDIAFAX, Mirela Grosu, managerul IRO Iaşi.
Ea a spus că, în prezent, cardurile au fost instalate în secţiile spitalului unde se fac internări, externări sau unde se eliberează reţete, iar personalul unităţii medicale a fost instruit în ultimele două luni.
”Cred că ar trebui să existe o perioadă tampon, de două săptămâni - o lună, la nivelul întegii ţări, în care să putem raporta atât pacienţi cu carduri de sănătate, cât şi fără“, a explicat managerul.
La cele două maternităţi din Iaşi există 18 cititoare de carduri, respectiv şase la Maternitatea ”Elena Doamna“ şi 12 la Maternitatea ”Cuza Vodă“.
Managerul Maternităţii ”Elena Doamna“, Cristina Dobre, a afirmat că a încercat să convingă mamele care vin la spital, încă din 1 aprilie, să aibă la ele cardurile de sănătate, însă până în prezent nicio pacientă nu a prezentat cardul la internare.
”Am încercat să le cerem tuturor pacientelor cardul, însă nimeni nu s-a prezentat în perioada asta, ceea ce ne face să credem că vor exista disfuncţionalităţi pentru că oamenii încă nu ştiu foarte bine că trebuie să le aibă la ei când vin la spital“, a precizat managerul maternităţii.
Conducerea Spitalului de Copii ”Sfânta Maria“ din Iaşi a achiziţionat 29 de cititoare de carduri, deşi copiii beneficiază de tratament medical gratuit. Managerul unităţii spitaliceşti a declarat corespondentului MEDIAFAX că există tineri care doresc să fie în evidenţa aceloraşi doctori care i-au tratat când erau mici.
”La noi este o situaţie specială, pentru că tratamentul la copil este gratuit, totuşi sunt elevi sau studenţi sau tineri de peste 18 ani care sunt în evidenţa spitalului de mai mulţi ani, de când sunt minori, şi doresc să continue cu aceiaşi doctori. Ei fac o cerere la Direcţia de Sănătate Publică care se aprobă şi continuă la noi“, a spus Radu Terinte. managerul Spitalului de Copii din Iaşi.
Din 1 mai, orice serviciu medical din pachetul de bază va fi acordat pe baza cardului de sănătate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, care au intrat în vigoare la 1 aprilie. Astfel, potrivit noilor reglementări intrate în vigoare la 1 aprilie, în asistenţa medicală primară şi în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale.
În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialităţile clinice, cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale. În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face, astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănatate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizoriilor de investigaţii paraclinice, iar pentru serviciile medicale paraclinice - investigaţii de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară - utilizarea cardului se face la momentul efectuării investigaţiilor.
În caz de spitalizare continuă, utilizarea cardului se face la internarea şi externarea din spital, cu următoarele excepţii: la internare dacă este o urgenţă medico-chirurgicală şi în caz de transfer de la un spital la altul.
Spitalele care la 1 mai nu vor putea valida serviciile medicale prin card, întrucât nu şi-au achiziţionat cititoare sau au alte probleme, sunt obligate să acorde consultaţii sau să interneze pacienţii care prezintă cardul de sănătate sau o adeverinţă, spunea ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
Ministrul atenţionează că spitalele vor fi obligate să acorde asistenţă medicală pacienţilor care prezintă card sau adeverinţă, chiar dacă sistemul de validare nu este funcţional.