'Cardul național de sănătate — s-a bătut multă monedă, s-a încercat să se găsească explicații pentru utilitatea lui, să se găsească motivații pentru cheltuielile care decurg din emitere și folosirea softului pentru acest card (...) Dacă ai calitatea de asigurat, cupon de pensii sau adeverință de la locul de muncă că ești asigurat dar nu ai cardul de sănătate la tine, nu poți beneficia de servicii medicale la care ai dreptul din simplul motiv că acest serviciu medical trebuie validat cu cardul de sănătate. Acest card de sănătate nu trebuie să devină un mijloc de îngrădire a accesului al servicii medicale pentru care ai plătit. Marele pericol este că va îngrădi accesul al serviciile medicale, din punct de vedere al contribuabilului', a spus dr. Șipoș.
Președintele AMF Mureș a subliniat că pacienții trebuie să înțeleagă că acest card de sănătate nu a apărut ca o solicitare a corpului medical sau a beneficiarilor sistemului sanitar și că acesta nu va atesta calitatea de asigurat a cuiva.
'De la 1 mai, pacientul beneficiază de servicii medicale în baza cardului de sănătate sau a adeverinței care ține locul acesteia. În mod repetat s-a spus că acest card atestă calitatea de asigurat. Este fals. Sunt foarte multe persoane neasigurate care dețin acest card. Faptul că ai această bucată de plastic numită card nu înseamnă că ai și calitatea de asigurat. Această calitate de asigurat ți-o dă contribuția la fondul național unic de asigurări sociale de sănătate. Mai mulți medici de familie au fost hărțuiți sau amenințați de către pacienți că li s-au refuzat servicii medicale decontate de Casă pentru că sunt neasigurați și ei aveau acest card', a spus dr. Șipoș.
El a precizat că, din punct de vedere al furnizorului, cardul de sănătate poate deveni un mijloc 'de a-ți priva unitatea medicală de niște venituri' și că în momentul în care nu se poate valida un serviciu medical furnizat, acesta nu va fi plătit de CAS.
În plus, medicii de familie susțin că sistemul informatic nu funcționează corespunzător și că din această cauză crește timpul necesar unei consultații.
'Folosirea cardului în cadrul sistemului informatic unic integrat nu funcționează ca un sistem integrat... Am încercat zilele acestea să validăm carduri. Din experiență, sistemul informatic funcționează cum vrea el și când vrea el. Sistemul citește foarte încet cardul. Timpul necesar unei consultații va crește. La cum a funcționat în ultimele zile, putem spune liniștiți că se va dubla. Timpul de lucru contractat cu Casa rămâne de 5 ore, deci putem spune că numărul serviciilor oferite de cabinetele medicale va scădea. Deci statul va reuși să facă economie pe baza sănătății contribuabililor din sistem. Vor fi mai puțini care vor avea acces la serviciul medical iar medicul va consulta mai puțini. Nu este normal', a accentuat dr. Șipoș.
Președintele AMF Mureș a mai susținut că își dorește ca acest sistem informatic să funcționeze, dar ca și furnizor de servicii medicale, ca și contribuabil, nu poate să nu observe că în modul în care funcționează acest sistem informatic, în modul în care se implementează aceste noutăți IT 'se îngrădește de fapt accesul pacienților spre servicii medicale'.
În județul Mureș sunt 302 cabinete ale medicilor de familie.
Urmareste CONFERINTA DE PRESA :
Sursa AGERPRES