Din 2014, pacienţii nu vor mai fi puşi să-şi cumpere materiale sanitare şi nu vor mai aştepta cu lunile pentru analize, garantează oficialii CNAS.
Bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS)va creşte în 2014, iar asta se va vedea şi în calitatea serviciilor medicale, a anunţat preşedintele CNAS, Cristian Buşoi. După ce presa a semnalat în nenumărate rânduri că plafonul laboratorelor se epuizează în primele zile ale lunii, de la anul, lucrurile s-ar putea schimba, cel puţin în teorie. Bugetul pentru servicii paraclinice se va dubla, de la 375 de milioane de lei în 2013 la peste 750 de milioane în 2014.
Laboratoarele care vor continua să facă decontări duble, adică să încaseze bani şi de la pacient, dar şi de la Casa de asigurări, se vor alege cu contractul reziliat. În prezent, cea mai mare sancţiune este reducerea cu 1% a acestuia. "Fac un apel către pacienţi să nu mai lase biletele de trimitere la laboratoare dacă li se cer bani pe analize", a atras atenţia Buşoi.
Cheltuielile din spital, rambursate mai uşor
Şi spitalele vor primi mai mulţi bani, 8 miliarde de lei, faţă de 7 miliarde, cât au în prezent. În acest context, autorităţile vor să modifice contractul-cadru astfel încât practicile prin care pacienţii sunt puşi să-şi cumpere cele necesare în spital să fie sancţionate, iar atunci când se întâmplă aceste lucruri, pacienţii să îşi poată recupera banii mai uşor.
Managerii spitalelor vor trebui să renunţe la achiziţiile "exotice", să reevalueze serviciile externalizate, să nu mai "umfle" internările şi chiar să reducă schema de personal acolo unde aproape toţi banii se consumă pe salarii.
Mobilier şi deplasări la Ministerul Sănătăţii
În schimb, în bugetul Ministerului Sănătăţii pe 2014 sunt prevăzute cheltuieli uriaşe cu mobilierul, lenjeria, dar şi cu deplasările în străinătate, în timp ce cheltuielile cu tratamentul bolnavilor sau cu reparaţiile spitalelor scad substanţial. Anul viitor, Ministerul Sănătăţii are la dispoziţie aproape 8 miliarde de lei, mai puţin cu 18% decât anul acesta. Pentru achiziţionarea de mobilă de birou însă, Ministerul va cheltui cu 36% mai mult decât în acest an, adică aproape 3 milioane de lei. La deplasările în străinătate, creşterea este de 34%, iar pentru achiziţionarea de carburanţi este prevăzut un buget cu 20% mai mare faţă de cel de anul trecut. O majorare spectaculoasă, de peste 7.000 de ori, este prevăzută şi pentru lenjerie.