Cardul de sănătate, devenit obligatoriu de la 1 mai, produce haos în cabinetele medicilor de familie, în farmacii şi spitale. Problemele au venit de la sistemul informatic de evidenţă al caselor de asigurări, care a cedat. Pacienţii care aveau nevoie de reţete sau trimiteri au aşteptat la cozi, ore bune.

 

Încă de la primele ore medicii de familie s-au văzut neputincioşi în faţa problemelor de la serverele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Mulţi pacienţi veniţi să-şi activeze cardul s-au întors acasă, însă cei veniţi pentru consultaţii au avut de aşteptat şi câte două ore să le vină rândul.

Pacienţii care au venit la cabinetele medicilor de familie din Dolj au avut surpriza neplăcută să afle că sistemul informatic s-a blocat. Cei care voiau doar să îşi activeze cardurile au făcut cale întoarsă, însă cei care au avut nevoie de reţete sau trimiteri au aşteptat şi câte două ore. Prin urmare, si ritmul consultaţiilor a scăzut de la circa 20 de pacienti pe zi la 4-5.

La Spitalul Judeţean din Craiova au fost montate 110 cititoare de carduri, la biroul de internări şi în cabinetele medicale din ambulatoriu. Probleme au fost doar în cazul câtorva pacienţi care au uitat cardurile acasă.

Chiar şi aşa, conducerea spitalului a decis să îi interneze cu condiţia ca la externare oamenii să prezinte cardul, a relatat de la TVR Craiova Adriana Marcu.

Oamenii sunt nemulţumiţi că pierd ore în şir la casele de asigurări

Sute de oameni s-au înghesuit la casele de sănătate să-şi ia cardurile obligatorii pentru orice consult medical.

 

La Casa de Asigurări de Sănătate din Capitală oamenii au stat la coadă ore în şir pentru carduri, încă de la primele ore. Chiar dacă au luat bonuri de ordine, după 2 -3 ore mulţi au renunţat.

La Cluj Napoca, aceleaşi cozi. Şi acelaşi nemulţumiri.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cere furnizorilor de servicii medicale să respecte legea şi să acorde servicii în mod egal, şi celor care au deja carduri, dar şi celor care încă nu le-au primit.

În total, Ministerul Sănătăţii a emis 14,2 milioane de carduri de sănătate, însă peste 840 de mii nu au fost încă ridicate de beneficiari.

Asiguraţii care nu au primit până acum cardul vor beneficia de servicii medicale în baza unei adeverinţe de la Casa de Asigurări de Sănătate, valabilă 60 de zile.

 Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro