Este important de ştiut faptul că acest card naţional de sănătate nu blochează accesul pacienţilor la servicii medicale.
În cazul în care pacientul nu se prezintă cu cardul, furnizorul de servicii medicale poate verifica în sistem calitatea de asigurat, iar în cazul ridicării unor medicamente de pe reţetă, la farmacie se poate prezenta un împuternicit cu propriul său card. În concluzie, nu trebuie să vă înghesuiţi la cozi la ghişee pentru a vă lua cardul neapărat în aceste zile, dacă nu aveţi nevoie de el. În cazurile de urgenţă nu este necesară prezentarea cardului naţional de sănătate. La nivel naţional, ieri, la primele ore ale dimineţii, se realizau concomitent în sistem 9.000 de accesări cu cardul de sănătate. Tot ieri, pînă la ora 11, la help desk, s-au primit peste 75 de sesizări de la furnizorii de servicii medicale care au întîmpinat probleme la utilizarea cardului. Aceste probleme au fost rezolvate sau erau în curs de soluţionare. Potrivit informaţiilor de la CJAS Argeş, au fost şi în judeţul nostru, în laboratoarele de analize, probleme cu blocarea cardului din cauza softului. La nivel naţional, CNAS a informat că nu au fost semnalate probleme care să ducă la blocarea sistemului.
„Principala preocupare a CNAS este ca introducerea cardului naţional de sănătate să nu îngreuneze sau să blocheze accesul pacienţilor la servicii medicale. Facem apel la furnizori şi pacienţi, în egală măsură, să înţeleagă importanţa introducerii acestui sistem şi să privească cu înţelegere şi calm eventualele probleme inerente apărute la implementarea unui sistem de mare anvergură şi complexitate. Vom rezolva toate aceste probleme cu profesionalism“, a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS. Potrivit unui comunicat al CNAS, introducerea cardului de sănătate este un moment crucial pentru sistem, care este tratat cu seriozitate de CNAS. Problemele inerente implementării unui proiect de astfel de dimensiuni vor fi rezolvate cu calm şi profesionalism de către specialişti. CNAS solicită furnizorilor de servicii medicale să respecte legislaţia în vigoare şi să acorde serviciile cu card de sănătate celor care l-au primit, dar şi fără card de sănătate celor care încă nu au intrat în posesia lui.
În acest sens, au fost publicate în Monitorul Oficial Ordinul Ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 557/246/2015 şi Ordinul Preşedintelui CNAS nr. 248/2015 care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. Casele de asigurări de sănătate au informat furnizorii cu care se află în relaţie contractuală despre actuala procedură de acordare a serviciilor medicale. De asemenea, CNAS este pregătită să rezolve toate problemele semnalate de furnizorii de servicii medicale care întîmpină greutăţi în utilizarea cardului de sănătate. Aceştia au la dispoziţie help desk-ul organizat în acest sens. Echipe de specialişti din toate casele de asigurări se află în teren pentru a identifica şi a acorda asistenţa furnizorilor de servicii medicale. Pacienţii care întîmpină greutăţi la primirea unui serviciu medical sînt rugaţi să semnaleze de urgenţă acest lucru la casele de asigurări sau la numărul de telefon inscripţionat pe cardul de sănătate.
Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, a reamintit, ieri, tuturor furnizorilor de servicii medicale care sînt în contract cu casele de asigurări de sănătate că au obligaţia de a acorda servicii medicale şi medicamente în aceste zile. „În această dimineaţă, am primit unele sesizări de la pacienţi cărora li s-a refuzat asistenţa medicală pentru motivul că nu funcţionează sistemul informatic sau nu au prezentat cardul de sănătate. Sînt neplăcut surprins de atitudinea unor furnizori şi vreau să subliniez că toate spitalele, farmaciile şi cabinetele medicilor de familie sînt obligate să utilizeze sistemul de implementare a cardului naţional de sănătate, dar şi să furnizeze servicii medicale şi medicamente, aşa cum li s-a adus la cunoştinţă de la începutul acestui an. Introducerea cardului de sănătate nu modifică dreptul asiguraţilor la servicii medicale“, a declarat ministrul Sănătăţii. De asemenea, acesta a solicitat reprezentanţilor direcţiilor de sănătate publică să sprijine, în teren, eforturile colegilor din cadrul caselor de asigurări de sănătate pentru monitorizarea furnizorilor de sănătate în implementarea cardului naţional de sănătate.