Obsesia unui zâmbet frumos este alimentată zi de zi. Reclame, reviste, filme – din toate acestea ne zâmbesc larg femei, bărbaţi, copii cu zâmbete perfecte – dinţi albi precum spuma laptelui şi perfect aliniaţi.

În realitate însă, natura nu a fost atât de generoasă cu toţi pământenii. 

Chiar dacă unii au dinţii perfect sănătoşi nu îi iau şi perfect aliniaţi şi asta le ştirbeşte din încrederea în sine. Aparatul dentar este soluţia. 

Am stat de vorbă cu fashion stylistul Ailin Ibraim, care s-a decis după lungi perioade de întrebări să apeleze la această soluţie pentru îndreptarea danturii. Iată cum i s-a schimbat viaţa.

De ce ai ales să îţi pui aparat dentar?

Mi s-a explicat că am o ocluzie incorectă care poate avea în timp efecte negative asupra digestiei şi poate  fi cauza unor boli grave cum ar fi paradontoza. Deci doar 50% din decizie s-a bazat pe criterii estetice.

Apropo de aliniere, crezi că persoanele din jurul tău observau acest mic defect?

Realitatea este evident subiectivă, dar problemele de aliniere dentară în cazul meu erau, încă sunt deoarece fiind abia la începutul tratamentului, destul de vizibile şi nu prea lăsau loc de interpretare.

Lipsa unui zâmbet perfect crezi că te-a împiedicat de la ceva anume?

Cred că un zâmbet frumos este important atât în relaţiile interpersonale, cât şi în cele profesionale. Nu cred că m-a împiedicat, dar cu siguranţă, un zâmbet “aliniat” îmi va da un plus de încredere şi va asigura premisele unui stări de sănătate mai bune.

Cum se montează aparatul dentar?

Montarea a avut loc în aproximativ 45 de minute per arcadă şi a constat în lipirea unor brackeţi pe fiecare dinte şi apoi legarea lor cu ajutorul unei sârme care este ajustată lunar până la obţinerea rezultatului dorit.

Ai pregătit dantura într-un anume fel înainte?

Pregătirea constă în detartraj, plombe sau extracţii, dacă este cazul. Extracţile se pot realiza şi pe durata tratamentului ortodontic, dacă se constată că este nevoie de spaţiu suplimentar pentru o poziţionare funcţională şi estetică a dinţilor. Încrederea în medicul ortodont este esenţială, comunicarea pacient-medic şi urmarea cu stricteţe a indicaţiilor medicale pentru obţinerea rezultatelor optime.

Lucrarea mea este realizată de specialiştii clinicii Ortodent, sub stricta supraveghere a medicului specialist Emilia Gheorghiu-Micilin recunoscută pentru rezultatele spectaculoase în domeniul ortodonţiei şi ortopediei dento-faciale.

A fost dureros?

În cazul meu nu a fost dureros. Prima săptămână este mai grea, este săptămână de adaptare. Acum mi se întâmplă să uit că am aparat dentar. Sigur că mesele în oraş cu prietenii sunt uşor mai “dificile”, dar există tot felul de instrumente care ajută la o igienizare rapidă şi facilă.

Cât costă?

Costul variază în funcţie de dificultatea lucrării la fel şi durata tratamentului. Costurile sunt în jur de 1.000-1.500-2.000 de euro în funcţie de lucrare.

Cât trebuie să porţi?

Durata tramentului meu este estimată la un an şi jumătate.

Cum a fost prima săptămână cu aparat dentar?

Probabil au observat toţi cei cu care am intrat în contact. Nu se observă imediat, dar dacă ai o conversaţie mai lungă cu cineva este observabil.

Ce poţi mânca?

Poţi mânca aproape orice, mai puţin caramele, dropsuri, covrigi crocanţi, floricele, alune, în genere, orice aliment dur trebuie evitat. Merele şi piersicile trebuie tăiate în bucăţi mici, morcovii trebuie raşi, sâmburii trebuie îndepărtaţi din fructele cu sâmburi. Guma de mestecat este contraindicată.

Ce avantaje are aparatul? Ce dezavantaje?

Avantajele se văd la sfârşitul tratamentului, dezavantajul principal este cel estetic, apoi igienizarea care trebuie să fie mai frecventă şi mai atent realizată, acest “inconvenient” aparent fiind de fapt un avantaj.

După cât timp te-ai obişnuit cu el?

Perioada de adaptare cred că depinde de la o persoană la alta. Pentru mine procesul de adaptare a fost destul de rapid, de aproximativ o săptămână.

Multe persoane amână momentul “aparat dentar” deoarece se tem că vor avea mai puţin succes în dragoste…

Nu cred că aparatul dentar te poate face mai atrăgător sau mai atragătoare, dar, în pricipiu, nici nu schimbă prea multe. Nivelul de atractivitate ţine mult de atitudine, aşa că celor care intenţionează să-şi pună aparat dentar le sugerez să fie relaxate şi să aibă încredere că puterea lor de seducţie va rămâne aceeaşi.

Sursa foto: Pinterest

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro